Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bijambare bilježe dobru posjećenost

Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bijambare bilježe dobru posjećenost

U okviru Kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo su Trebević, Skakavac, Vrelo Bosne i Bijambare, a upravo ta područja bilježe dobru posjećenost u ljetnom periodu, a posjetilaca ima iz svih dijelova svijeta.

– Kao i prošle godine u ovo doba zaštićena područja Kantona Sarajevo su vrlo dobro posjećena, naročito Vrelo Bosne i Bijambare. I Trebević bilježili veliku posjećenost a tome doprinosi i žičara koja prevozi veliki broj ljudi – kazao je Feni stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Naglasio je da ima posjetilaca iz svih dijelova svijeta.

– Na Vrelu Bosne i Bijambarama preovladavaju turisti iz arapskih zemalja, ali i iz drugih dijelova svijeta, od Amerike do Rusije. Pored posjetioca iz BiH ima dosta turista i iz Poljske, Češke, iz regiona. Ravnomjerno je zastupljen broj posjetilaca domaćih i stranih – kazao je Zvizdić dodavši kako je na Biijambarama ove godine zapažen znatno veći broj posjetilaca iz Poljske i Češke.

Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo nude posjetiocima brojne sadržaje, a svako područje ima svoju specifičnu ponudu.

– Vodopad Skakavac je najveći vodopad u regionu (98 metara), Bijambare su specifične po pećinama, Trebević je poznato izletiše Sarajlija, kao i Bentbaša. Svako područje nosi svoju specifičnost u kojima posjetioci mogu uživati i boraviti u ugodnom prostoru tokom ljetnog perioda. Područja, koja su na maloj udaljenosti od glavnog grada BiH, predstavljaju sklonište od vrućina, oaza su kiseonika i zelenila. Predstavljaju idealno mjesto za odmor od stresa i buke – istakao je Zvizdić.

Naslovna fotografija – Vrelo Bosne

Previous Patent mladog inovatora iz Živinica osvojio prvu nagradu na balkanskom takmičenju
Next Srebro za učenike iz naše zemlje na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019

You might also like

TURIZAM

MOSTAR: Mnogi mještani i turisti su danas proveli dio dana uz Neretvu i ambijent suncem okupanog Starog mosta

Stara gradska jezgra Mostara danas je prepuna domaćih i stranih turista, koji uživaju u ljepotama Starog mosta, ali i ledene Neretve u kojoj su mnogi danas potražili osvježenje uslijed temperatura

TURIZAM

Turizam u Hercegovini: Dominiraju gosti iz regije, Saudijske Arabije i Turkiye

Broj posjeta i noćenja domaćih i stranih gostiju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu drastično je povećan u odnosu na prošlu godinu, potvrđeno je u Turističkoj zajednici HNK za Anadolu Agency. Tokom prvih

BAŠTINA

Predbajramsko uređenje džamije i vakufskog kompleksa na Starom Teočaku

U Teočaku, u dijelu poznatom kao Stari Teočak, jučer je organizirana radna akcija čišćenja i uređenja vakufskog prostora i čuvene džamije Fethija kako bi nastupajući Kurban-bajram ova “maksus džamija” dočekala