Vrhovni sud Holandije: Država Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Vrhovni sud Holandije: Država Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine, javlja AA.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike srpske i smrti.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

“Vrhovni sud procjenjuje da je ta šansa bila 10 posto, nakon što je sud ranije procijenio da je ta šansa 30 posto. Država je stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni. Preživjeli rođaci mogu nadoknaditi štetu od države”, navedeno je u sudskoj odluci.

Sudije smatraju da holandski bataljon nije mogao spriječiti vojsku bosanskih Srba da ih uhapse.

“Holandski bataljon je bio u izuzetno teškom položaju, jer su Holanđani stajali s lakim naoružanjem protiv više sile i teško naoružanih Srba”, odluka je Vrhovnog suda Holandije u Hagu.

Previous SFF se trudi bosanski film promovisati na najbolji mogući način, 'Sin' otvara 25. SFF
Next Instalacija Anite Zečić za čuvanje sjećanja na civilne žrtve Prijedora (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Vakcine pristižu u sve većem broju

–Snažna podrška vlade Republike Azerbejdžan u obliku 40.000 AZ vakcina protiv zarazne bolesti COVID-19 – istakli su danas iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Pored ove isporuke, danas je

Ekonomija/Biznis

U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona KM su veći u odnosu na 2022.

NAŠI DANI

Novalić najavio dječiji doplatak za 85.000 djece, od nula do 18 godina

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da smo, unatoč pandemiji koronavirusa, 2021. imali najuspješniju ekonomsku godinu, ali i veliku političku krizu koja je najvećeg intenziteta od rata