Vrijedni farmer iz Podžeplja: Koliko god da imamo, sve je unaprijed prodato

Vrijedni farmer iz Podžeplja: Koliko god da imamo, sve je unaprijed prodato

Ne postoji tačka na kugli zemaljskoj za koju bi Munib Jusupović mijenjao svoje Podžeplje kod Han-Pijeska. Tridesetosmogodišnji profesionalni vozač sarajevskog ”Centrotransa” nekoliko godina proveo je i u Americi, ali je u svom zavičaju stvorio „preduzeće“ u kojem je i radnik i direktor.

– Sad kad bi mi dali sve papire, ne samo za mene nego i za ženu i oboje moje djece, da se iselim bilo gdje van Bosne i Hercegovine, ja bih rekao – ne, hvala. Ostao bih na ovome, jer ovdje smo dosta uložili i može dobro da se živi – kaže Jusupović za Avaz.

Poljoprivredom se i ranije bavio njegov otac, ali poslovi, koje većina zaobilazi u širokom luku, intenzivnije se rade od Munibovog povratka prije 19 godina. Jusupović trenutno posjeduje 37 grla goveda i oko 80 ovaca, obrađuje 300 dunuma vlastite i još 1.000 dunuma zemlje u zakupu, a u izgradnju štala i nabavku mehanizacije do sada je uložio oko 350.000 maraka.

– Uspjeli smo, hvala Bogu, da uvezemo jednu od najnovijih rasa krava u BiH, to je rasa salers, za nekoliko mjeseci ćemo uvesti i rasu limuzin. Nabavili smo neke teladi hereforda. To su isključivo mesne, tovne rase. Kod nas ovdje teško ide mlijeko, pa smo se opredijelili samo za uzgoj mesa, po sistemu krava – tele – kaže Munib Jusupović.

Zbog školovanja djece porodica je trenutno veći dio vremena razdvojena, jer supruga je s njima u Sarajevu, a Munib s ocem u Podžeplju, gdje brine o stoci. Poljoprivreda traži puno rada, buđenje u pet ujutro kako bi se obišle ovce koje se trenutno janje, ali se uloženi trud višestruko isplati. Bazirani na proizvodnju kurbana i tov teladi, u državi čiji su pašnjaci uglavnom pusti, Jusupovići ne brinu za tržište.

– Koliko god da imamo, sve je unaprijed prodato. Što se tiče plaća, ona nije fiksna i mjesečna, jer imamo dva puta godišnje naplate. Vežemo se za kurbane, to nam je kao broj jedan, a druga naplata je kad nam stigne telad na prodaju. Hvala Bogu, dobra je naplata, dobro se radi, ali i ekstra dobro se i živi. Ja kad svoju plaću podijelim, da ne računam porodicu, kad oduzmem troškove života, zdravstveno i penziono osiguranje, sve plaćeno do kraja i ostane mi više od 3.000 KM za života. Vi nađite gdje to ima – priča nam vrijedni farmer.

Komentirajući aktuelno stanje i nezainteresiranost za život na selu i proizvodnju hrane, Jusupović kaže da uvažava bolesne i starije, kojima treba pomoći, ali ističe da bi radno sposobnima uskratio privilegije koje imaju u gradu i vratio ih na selo.

Previous Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega
Next Potpisani ugovori sa 238 poslodavaca iz Sarajeva, posao dobija 645 osoba (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

AS Holding se vraća na Kosovo: Otpremljeni prvi kamioni Tuzlanske soli

Nakon što je Kosovo 1. aprila ukinulo takse na robu iz Bosne i Hercegovine, privrednici koji su 2018. godine bili prinuđeni obustaviti izvoz na ovo tržište, počeli su se na

Ekonomija/Biznis

Kompanija TRIGON TEKSTIL zainteresovana za ulaganje u BiH

Vlasnik kompanije Trigon Tekstil Gokhan Sargan u pratnji suradnika razgovarao je sa direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem o mogućnosti ulaganja u tekstilni sektor Bosne i

Ekonomija/Biznis

Bosanski namještaj sve traženiji – izvoz obara rekorde

Izvoz namještaja iz Bosne i Hercegovine nastavio je rast i u 2021. godini. Izvoz namještaja, posteljine i madraca iznosio je 1,25 milijardi KM, što je 22,2 posto više nego u