Vrlo uspješna operacija Armije RBiH: 20. godišnjica oslobođenja Vozuće

Oslobođena Vozuća11. septembra 1995. godine udružene jedinice II i III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su veoma jako četničko uporište – Vozuću.

Oslobađanjem Vozuće 11. septembra 1995. godine, udruženim snagama II i III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine ne samo da je oslobođena velika teritorija zemljišta i spajanje ova dva korpusa, nego je to bio i jedan veliki preokret dotadašnjeg toka agresije i borbe.

Podsjećanja radi, agresija od strane četničkih snaga na Vozuću, počela je 25. juna 1992. godine, kada su srpske paravojne jedinice protjerale bošnjački narod Vozuće u okolne gradove, Zavidoviće i Banoviće. Tom prilikom ubili su dvadeset i jednog civila, većinom nejake i iznemogle starce i djecu.

Srpske paravojne snage bile su svjesne značaja Vozuće, te su svim vojnim elementima pokušali da je sačuvaju. Postavili su i mine oko Vozuće, te je Vozuća važila za mjesto gdje je postavljeno najviše mina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Radovan Karadžić je svojevremeno poručivao da se u Vozući ne brani Beograd i Srbija, nego Moskva i čast Rusije.

U Vozući je jučer obilježena 20. godišnjica oslobađanja Vozuće i Krivajske doline, a ujedno i stradanja vozućkih Bošnjaka.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, Zeničko-dobojskog kantona, ratni komadanti kao i penzionisani generali. Ratni komadanti prisutne su podsjetili da je 10. septembar veličanstven dan, pobjeda jedinica 2. i 3. Korpusa Armije RBiH.

– Drago mi je što smo se danas okupili ovdje jer smo prije tačno dvadeset godina, možda baš u ovo vrijeme, slobodno šetali Vozućom. Nije to bilo u dva sata, kičma se lomila dugo, kako to reče rahmetli predsjednik, i slomljena je. Moramo biti ponosni na ono što su uradili naši saborci i prije svega zahvala pripada našim šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote da mi danas budemo slobodni, ovdje u Vozući. Drago mi je što vidim danas ovdje puno komandanata, kao i svojih saboraca – rekao je ratni komandant Sakib Mahmuljin.

Dodao je da je Vozuća bila jedna vrlo uspješna operacija Armije RBiH, dva njena korpusa, Drugog i Trećeg, i naravno jedinica MUP-a.

– Ova uspješna operacija nije rezultirala samo oslobađanjem Vozuće, već i šire regije, i na to moramo biti ponosni. Ovdje nikakvog egzodusa nije bilo, ovdje je bila vojnička pobjeda. Ponosni smo na Vozuću, ponosni na sve one koji su dali svoje živote, na sve one koji su učestvovali i hvala Bogu na one koji evo danas, nakon dvadeset godina, obilježavaju i kojima je čast da budu na jednom ovakvom mjestu. Nadam se da će zbog generacija koje dolaze poslije nas, na ovakvim manfiestacijama biti sve više djece, jer ovo nije radi nas koji smo učestvovali već radi njih, da se ovo više nikad ne ponovi – poručio je.

(mb/historija.ba/faktor.ba)

Previous Oni pobjeđuju: Amel Tuka (VIDEO)
Next Dijamantska liga: Pogledajte kako je Amel trčao do trećeg mjesta u Briselu

You might also like

NAŠI DANI

Najzaslužniji za našu slobodu: Sjećanje na one koji su ugradili svoje živote u bosansku cjelovitost

Povodom Dana šehida, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, praznika muslimana, na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu organizirana je centralna svečanost i prigodan vjerski program.

NAŠI DANI

Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH: Jedina legalna vojna snaga koja je odbranila državu

Povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 14. godišnjice drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i Gradskom groblju “Stadion” na Koševu polaganjem

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica organizovanja odbrane Tuzle (Video)

Na današnji dan prije 25 godina na području Tuzle donijeta je odluka o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća