Vruće travničke pitice spajaju ljude

Vruće travničke pitice spajaju ljude

Somuni, lepine, pitice – naziv se razlikuje od mjesta do mjesta. Neizostavan su dio svakog iftara.

Dugi redovi ispred jedne od travničkih pekara sa stogodišnjom tradicijom koja se prenosi s koljena na koljeno slika su prediftarskih ulica, kojima se tokom ramazana širi poseban miris. Za to su zaslužne ramazanske lepine, koje spajaju, jer su u redu za vruće travničke pitice različite genaracije, ali i vjere i nacije.

I svi se slažu, upravo miris lepina je, ustvari, miris ramazana. Iako vrlo jednostavne recepture, za koju je potrebno tek nekoliko sastojaka, odišu posebnošću i tajnama koje čuva svaka pekara. Među rijetkima su one koje su zadržale tradicionalni način proizvodnje.

„So, voda, brašno, jaja i ćurokot. I najvažnije je da je peć na drva. Tradicija i ljubav je tajni recept pitice“, priča pekarka Đana Glavaš

Uposlenica ove pekare Alma Terzić dodaje kako se sva obrada tijesta obavlja ručno: “Niti jedna mnašina nije uključena, nema struje – čak se i pitice peku na zemljanoj peći“.

Uz miris lepina, ramazan upotpunjava i pucanj topa s travničke tvrđave, stare više od 5 i po stoljeća, koji osmu godinu zaredom oglašava kraj posta, nakon čega se pale kandilji – i to je jedan poseban doživljaj“, govori tobdžija Mirza Sujoldžić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

Uz strpljenje i odricanje, ramazan je prilika da se pokažemo i svojim dobrim djelima koja se u ovom mjesecu, prema vjerovanju, uvećavaju, ali i otvorimo naša srca prema drugima te budemo bolji ljudi.

FTV
Previous Podrška protestima pred OHR-om iz Evropskog parlamenta
Next Knjiga "Nastanak Republike Srpske": Naučni odgovor na sve učestalije pokušaje prekrajanja historije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Tarčin: Priča sa prekrasnih zelenih pašnjaka (Video)

Emisije “Moja zemlja” Hayat televizije.  

DUHOVNOST

Bajramska poruka reisul-uleme: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama. Agencija MINA bajramsku

BAŠTINA

Kriva ćuprija, Mostar

  Na rijeci Radobolji, blizu njenog ušća u Neretvu u blizini Starog mosta, nalazi se Kriva ćuprija, minijaturna verzija Starog mosta. Sagrađena je 1558. godine, osam godina prije Starog mosta,