VTK BiH: Posjete i podrška kompanijama bosanske drvne industrije

VTK BiH: Posjete i podrška kompanijama bosanske drvne industrije

Radi unapređenja podrške VTK/STK BiH kompanijama-članicama, stručna savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora Lejla Međedović posjetila je kompaniju AS Nostro d.o.o. te s predstavnicima menadžmenta razgovarala o zajedničkim aktivnostima promocije izvoza ove firme u inozemstvu.

Kompanija AS Nostro osnovana je pod nazivom Hit Design 2017. godine u Tešnju, a početkom 2021. napravljen je značajan iskorak akvizicijom od strane uspješne domaće kompanije Hifa-Oil, što je omogućilo rast investicija, širenje proizvodnog pogona i ekspanziju brenda na inostrana tržišta. Zbog integracije organizacije i širenja tržišta, 2022. godine kompanija je promijenila naziv u AS Nostro, pod kojim trenutno egzistiraju dva brenda, Oblak by Nostro madraci i Nostro tapacirani i pločasti namještaj, koje odlikuju čiste minimalističke linije, funkcionalnost i kvalitet. Svoju opredijeljenost za kvalitet i zaštitu životne sredine AS Nostro potvrđuje implementacijom sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 i sistema upravljanja okolišem ISO 14001:2015, a poslovnu strategiju temelji i na društvenoj odgovornosti i brizi za dobrobit i razvoj ljudskih resursa.

Osim na tržištu BiH, kompanija Nostro izvozi namještaj i madrace, te izvodi projekte opremanja enterijera u Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Francuskoj i zemljama Beneluxa. Uz podršku VTK/ STK BiH, nastupit će na sajmu namještaja Imm 2023 u Njemačkoj te tako nastaviti svoje aktivnosti za jačanje konkurentnosti i izvoza.

Predstavnica VTK/STK BiH je i u Tuzli prisustvovala prezentaciji prve dizajnirane kolekcije dječjeg namještaja brenda Perka kladanjske kompanije Ramex d.o.o. Kolekcija je rezultat dugogodišnjeg rada i orijentacije prema dječijem programu namještaja izrađenog od punog drveta bosanske bukve, a uz dizajnersko rješenje Ene Begičević-Čeliković. Kolekcija uključuje nekoliko proizvoda posebno prilagođenih bebama i predškolskoj djeci, sa mogućnošću adaptacije i izmjena funkcije u skladu s rastom i potrebama djeteta. U promociji kolekcije na tržištu Njemačke i EU kompanija Ramex imat će i podršku VTK/ STK BiH kroz nastupe na sajmovima u 2023. godini. Ramex d.o.o. je i uspješan proizvođač namještaja od bukve i, između ostalog, dobavljač švedskog giganta IKEA.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je sl1-scaled-e1671719199346-300x135.jpg
Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je sl2-scaled-e1671719228904-300x135.jpg

Modernizacijom, razvitkom i potrebama tržišta Ramex d.o.o. svoju proizvodnju zasniva na dječjem namještaju, pri čemu se koriste lakovi na vodenoj bazi, jer je sigurnost i neškodljivost proizvoda jedan od imperativa kompanije. Ramex zapošljava više od 200 radnika i predstavlja značajan faktor privrednog razvoja Općine Kladanj. Kvalitet, odnos prema zaposlenima, ekološka osviještenost (FSC 100%) i cirkularni pristup u kojem se sav otpad od proizvodnje koristi za izradu ekološkog goriva (briket i pelet), potvrđuje strategiju firme koja stremi potpunoj neutralizaciji negativnog ekološkog uticaja.

Previous Uspjeh bosanskih inovatora, osam zlatnih medalja za osam inovacija
Next Prvi put u postdejtonskoj BiH predsjedavajući Vijeća ministara imenuje se preglasavanjem

You might also like

Ekonomija/Biznis

Donji Vakuf: U prošloj godini otvoreno 500 novih radnih mjesta

  Prošla godina bila je za Donji Vakuf izuzetno dobra, kaže načelnik Huso Sušić, a sve se najbolje ogleda kroz nekoliko novih pogona u kojima je zaposleno čak 500 novih

NAŠI DANI

Zabrana izgradnje MHE: Dobrobit za društvo ili subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije?

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama

Ekonomija/Biznis

Meggle u Hrvatskoj gasi proizvodnju, moguće preseljenje pogona u Bihać

Žestok udarac po osječku, ali i slavonsku privredu te ukupno socijalno-ekonomsku sliku tog dijela Hrvatske došao je s objavom kompanije Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnog pogona u Osijeku što znači