VTK/STK BiH dodijelila nagrade Polet najboljim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine

VTK/STK BiH dodijelila nagrade Polet najboljim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika bh. institucija, ambasada, međunarodnih organizacija i komora iz Bosne i Hercegovine i regiona, svečano su dodijeljene prve nagrade Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine „Polet“ najuspješnijim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine.

„VTK BiH je u službi gospodarstva već 115 godina i samo u proteklih pet godina obradili smo više od 300. 000 raznih dokumenata i zahtjeva i isporučili više od 20.000 raznih usluga kompanijama te Vijeću ministara i PS BiH ponudili 77 obrazloženih inicijativa za pospješenje gospodarskog ambijenta u BiH. Većina je rezultirala pozitivnim ishodom. Svaka od poduzetih mjera imala je za cilj povećanje konkurentnosti naših kompanija i olakšice u poslovanju te stvaranje adekvatnog poslovnog ambijenta,“ rekao je između ostalog u svom obraćanju predsjednik VTK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i dodao da je u izboru za ove nagrade bilo skoro 7.000 kompanija, od čega ih je 45 nominirano u devet kategorija.

Nagrada „Polet“ je dodijeljena u devet kategorija sljedećim kompanijama:

• Valens d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru usluga,
• Klika d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru usluga,
• DDC MLS d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru usluga,
• Aras Consulting d.o.o. Bihać- Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru industrije,
• Krivaja – Tvornica montažnih kuća d.o.o. Zavidovići- Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru industrije,
• Şişecam Soda d.o.o. Lukavac- Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru industrije,
• Feal d.o.o. Široki Brijeg- Najbolji izvoznik za tržište Njemačke,
• MH ERS MP a.d. Trebinje- Najbolji izvoznik za tržište Srbije i
• EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari- Najbolji izvoznik za tržište Švicarske .

U izboru za nagradu „Polet“ bile su kompanije izvoznici s domaćim kapitalom, sa stranim kapitalom i registrovanim sjedištem u BiH, kao i kompanije s državnim kapitalom. Kompanije su rangirane prema: vrijednosti i rastu izvoza, vrijednosti i rastu dobiti, broju i rastu broja uposlenih, koeficijentu ubrzane likvidnosti, stepenu zaduženosti, stopi povrata imovine, koeficijentu finansijske stabilnosti, profitabilnosti, kao i ispunjavanju zakonom predviđenih obaveza prema komorskom sistemu u Bosni i Hercegovini. Metodologiju su razvili stručnjaci VTK/STK BiH i članovi neovisne komisije u sastavu: prof.dr. Zdenko Klepić sa Sveučilišta u Mostaru, docent Faruk Hadžić sa Sarajevo School of Science and Technology i prof.dr. Dragan Mikerević sa Univerziteta u Banjoj Luci.

Nagrade su uručili zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dr. Zoran Tegeltija, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež te članovi neovisne komisije.

Predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i potpredsjednik Ahmet Egrlić uručili su priznanja za poseban doprinos razvoju bh. privrede u suradnji s VTK/STK BiH predstavnicima kompanija KolMix d.o.o, Mega Drvo d.o.o, ThermoFlux d.o.o, Kolektor CCL Laktaši i Jašar Transport d.oo.

-Sabina Heljić iz kompanije  Krivaja – Tvornica montažnih kuća d.o.o. Zavidovići izjavila je da su godine iza njih bile dosta turbolentne, ali da su uspjeli odgovoriti izazovima i očuvati stabilnost preduzeća. Nagrada „Polet“ dodjeljena im je u sektoru industrije, u kategoriji srednjih kompanija.

– Izvozimo u cijeli svijet, a naše ciljano tržište je Evropa i to najviše Engleska, Švedska,  Švicarska, Nizozemska, Njemačka, Austrija, te Hrvatska gdje uvijek imamo 20 do 30 posto našeg izvoza – dodala je Heljić.

Proizvode drvene kuće, odnosno vile i ljepljene konstrukcije, te stolariju od drveta. Inostrana tržišta, kako je dodala, otvaraju se sa novim projektima, a posebno su vezani za hotelijerstvo. U tom smislu izdvojila je projekte koje su imali na Hvaru i prije toga u Ruandi, a i za narednu godinu imaju nekoliko potencijalnih projekata sa hotelima.

-Najbolji izvoznik u  kategoriji srednjih kompanija u sektoru usluga je Klika d.o.o. Sarajevo, a nagradu je uime kompanije primio Samir Eljazović. Klika je kompanija iz IT industrije i suočava se, kako je rekao, sa sličnim izazovima kao i druge kompanije, ali uvijek ima načina da se stvari promijene i napravi iskorak.

– Bosna i Hercegovina ima mlade, vrijedne i pametne ljude i to je činjenica na kojoj je bazirana kompletna IT industrija u BiH. Naši tehnički fakulteti su veoma ‘jaki’ i proizvode izuzetan kadar koji može da se takmiči i bude konkurentan kompanijama iz Amerike, zapadne Evrope i cijelog svijeta – naveo je Eljazović, dodajući da rade sa vrhunskim svjetskim kompanijama, izvoze i ostvaruju benefite i za širu  zajednicu.

Posao su započeli prije deset godina u unajmljenom stanu i od četiri osnivača narasli su na kompaniju sa više od  200 zaposlenih koja radi na gotovo svim kontinentima.

– Tu smo kao dokaz da se u Bosni i Hercegovini uprkos svim problemima može napraviti uspješna priča. Bitan je rad, trud, marljivost i znanje – dodao je Eljazović.

-Nagrada „Polet“ dodjeljena je i kompaniji Feal d.o.o. Široki Brijeg, kao najboljem izvozniku za tržište Njemačke. Direktor finansija kompanije Feal Josip Kraljević je rekao da im nagrada predstavlja podsticaj za još istrajniji rad.

– Feal se bavi preradom aluminija, različitih vrsta, a godišnji kapaciteti su nam oko 50 hiljada tona i imamo 600 uposlenih. Svoje proizvode prodajemo na 40 različitih tržišta, 70 posto naših prihoda čine prihodi od prodaje u inozemstvu. Mi smo dokaz da se u kombinaciji kvalitetne radne snage sa suvremenim tehnologijama može konkurirati na europskom tržištu velikim igračima – dodao je Kraljević.

(MiruhBosne/Fena)

Previous Mostarski muftija uputio Promemoriju bošnjačkim političkim predstavnicima na svim nivoima vlasti
Next AS Holding prepoznat kao istaknuta kompanija koja posluje po ESG standardima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Služba za zapošljavanje KS: U 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje

  Direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegović rekao je u razgovoru za Fenu da je u 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje, dok je oko 24.000

MADE IN BOSNIA-387

Tuzlanska so plasirana na tržište Katara

  Jedan od najpoznatijih regionalnih brendova ”Tuzlanska so”, uspješno je plasiran na tržište Katara. Izvoz je realiziran pod vlastitim brendom u prepoznatljivom pakovanju sa adaptacijama specijalno rađenim za tržište Katara

Ekonomija/Biznis

Voda bosanskih kraljeva: “Kraljevska voda” nadomak Bobovca slavi prirodu Bosne

Na dvadesetom kilometru od Vareša, u šumovitim njedrima Donje i Gornje Borovice, krije se izvor rječice Radakovica na kome je, prema legendi, prije više od 550 godina posljednji put gasila žeđ bosanska