Vučić Erdoganu rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet naše države, pa se žalio na bošnjačke medije

Vučić Erdoganu rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet naše države, pa se žalio na bošnjačke medije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, poručio je kako je predsedniku Erdoganu prenio da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, te kako je važno poštovanje integriteta RS u okviru Bosne i Hercegovine.

Vučić se danas u Ankari sastao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a nakon bilateralnog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare. Pored bilateralne saradnje, jedna od tema bila je i aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini.

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima. Mir i stabilnost nemaju cijenu i zato je važno da mir i stabilnost sačuvamo, da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, da razumijemo sve okolnosti u kojima živimo i da guramo naše zemlje naprijed, a ne u prošlost. Prošlost je važno da znamo, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo ali je važno da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Još jednom je ukazao na značaj stabilnosti, mira i razgovora.

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma je od suštinskog značaja i čini mi se da se dobro razumijemo po tom pitanju. Rekao sam predsjedniku Erdoganu da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine kao što uvijek ističemo da je važno poštovanje integriteta RS u okviru, naglašavam u okviru BiH. To je naša politika od nje nećemo odstupiti, ona je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira”, poručio je Vučić.

Dodao je kako Srbija sa Turskom pronalazi zajednički jezik i da će se truditi da ga uvijek pronađe i u budućnosti.

“To ćemo raditi zajednički, iako je mnogo teško to raditi. Jer šta god da kaže predsjednik Erdogan dio srpskim medija će to podozrivo da dočeka, šta god da kažem ja, dio bošnjačkih medija će to ne podozrivo, već mnogo više ili mnogo gore od toga da dočeka. Takva je stvorena atmosfera nepovjerenja i zato moramo zajednički mnogo da radimo, da vraćamo povjerenje i vjeru, vjerujem da zajedničkim radom to možemo da uradimo”, dodao je Vučić.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima njegove zemlje s Turskom, Vučić je naglasio kako u svim oblastima saradnja dvaju zemalja raste.

“Potpisali smo sporazume iz oblasti obrazovanja, turizma i kulture, to su oblasti od izuzetnog značaja za nas”, rekao je Vučić.

Istakao je kako je Erdogan tokom sastanka govorio i o tome da će AirSerbia iz Niša letjeti za Istanbul. U tom kontekstu, Vučić je izrazio zadovoljstvo i zbog nedavnog pokretanja letova iz Beograda za Ankaru, poručujući da je vrlo važno i da ljudi iz Srbije, osim Istanbula, posjete i Ankaru. Isto tako, dodao je kako i turiste iz Turske žele vidjeti u Srbiji.

“Naša ekonomska saradnja raste, prošla godina bila najveća u historiji po trgovinskoj razmjeni. Naš cilj je da dođemo do pet milijardi eura trgovinske razmjene, to je dobro za ekonomije obje zemlje”, rekao je Vučić.

Dodao je kako je Srbija, u okviru projekta povezivanja regiona, već izgradila 19 kilometara puta koji treba da povezuje Beograd i Sarajevo, ali i Beograd i Banja Luku. Kazao je kako očekuje da će predsjednik Erdogan vrlo brzo posjetiti Srbiju i obići ove radove, na kojima rade i turske kompanije.

U Ankari će večeras biti upriličena i večera u čast srbijanskog predsjednika Vučića.

Erdogan: Jasna je potreba zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice na rješavanju krize u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je jasna potreba da međunarodna zajednica djeluje zajednički na prevazilaženju krize u Bosni i Hercegovini i da sve strane izbjegavaju poteze koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet te države.

Erdogan se u Ankari sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem, a potom je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo i zahvalnost delegaciji koja je iz Beograda došla na treće zasjedanje Vrhovnog vijeća za saradnju Turkiye i Srbije. Delegacije dvije zemlje potpisale su i četiri nova bilateralna sporazuma o saradnji.

“Naši odnosi sa Srbijom su na izuzetnom nivou i sa uvaženim kolegom Vučićem sam detaljno razgovarao o odnosima i saradnji između naših država, kao i o koracima koje ćemo poduzimati u budućnosti. Razmijenili smo mišljenja o međunarodnim temama, prvenstveno o regionalnim temama i situaciji na Balkanu“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je 2021. godina bila veoma plodna u odnosima između Turkiye i Srbije, Erdogan je podsjetio da je Turkiye prva zemlja koja je u Novom Pazaru otvorila Generalni konzulat i kako je u planu da se ove godine otvori konzulat i u Nišu te je dodao da Srbija sa posljednjim potezima u Alanyi i Bursi povećala broj počasnih konzula na pet.

On je kazao da je trgovinska razmjena Turkiye i Srbije rušila rekorde i uprkos posljedicama pandemije te je dodao da ona prošle godine povećana za blizu 34 posto na dvije milijarde, a da je cilj dostići pet milijardi dolara.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo angažmanom turskih kompanija u razvojnim projektima u Srbiji te je rekao da trenutno u Srbiji djeluje više od 1.300 takvih kompanija koje zapošljavaju blizu 8.000 ljudi.

“Naše ukupne investicije u proteklih deset godina smo povećali sa milion dolara na 250 miliona dolara. TIKA je do sada u Srbiji realizirala 323 projekta“, kazao je Erdogan i dodao da je Turkiye spremna i dalje svim investitorima iz Srbije omogućiti sve pogodnosti za poslovanje u toj zemlji.

Podsjetivši da je Anadolu Jet u decembru započela letove na liniji Ankara-Beograd, Erdogan je kazao da je i Air Serbia od ove godine uvela letove iz Niša za Istanbul.

“Uvaženi predstavnici medija, na sastanku smo još jednom potvrdili privrženosti i čvrste stavove o važnosti mira i stabilnosti na Balkanu. Razmijenili smo mišljenja o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Podrška Srbije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine je veoma, veoma važna za mir i stabilnost u našoj regiji. Jasno je da je potrebno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice za prevazilaženje političke krize u BiH. Uvjet je da sve strane izbjegavaju poteze kojim se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se ponašaju odgovorno. Turkiye će nastaviti ulagati napore za smirivanje tenzija na Balkanu“, poručio je Erdogan.

Ponovivši iznimnu važnost pitanja poštivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, Erdogan je najavio da bi poslije izbora u Srbiji mogao biti održan trilateralni sastanak uključujući i lidere Bosne i Hercegovine i to u Beogradu ili u Istanbulu.

Komentirajući aktuelne radove na projektu izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, Erdogan je kazao da bi se taj zajednički projekt mogao znatno efikasnije i brže realizirati ako se postrani ostave neke razlike u nijansama vezanim za rute te je dodao da će i to biti tema budućeg trilateralnog susreta.

“S predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke“, kazao je Erdogan.

Na upit novinara da komentira odnose između Turkiye i Izraela, Erdogan je kazao da je imao razgovore s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i da je moguća Herzogova posjeta Ankari.

Erdogan je kazao da Turkiye zagovara afirmativni pristup i obostrani interes kada je u pitanju i eventualna saradnja sa Izraelom u istočnom Mediteranu, prenosi AA.

Previous Lingvistički atlas pokazuje bogatstvo dijalektskog pejsaža Bosne i Hercegovine
Next Skandalozni ministar vanjskih poslova RH: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnica Karić posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicom Anjom Margetić u srijedu je posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“. Almir Bradić, predsjednik najuspješnijeg kluba svih vremena u BiH i jedinog evropskog košarkaškog prvaka

NAŠI DANI

Održana skupština OO SBiH Srebrenica: Sedamdeset delegata izabrali Općinski savjet

Skupština opštinske organizacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Srebrenica održana je danas u Kulturnom centru Srebrenica. Sedamdeset delegata izabrali su Općinski savjet SBiH. Skupštini je prisustvovao i vršilac dužnosti

NAŠI DANI

Kod Dodikovog savjetnika policija pronašla kokain i ekstazi

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Marko Šukalo sinoć je lišen slobode zbog posjedovanja teških droga, koakina i ekstazija. Kako je potvrđeno BN-u u policijskim izvorima, Šukalo je bio