Vučić odlikovao Kurca. Ukazao da je na njega ostavio izuzetan utisak i prije

Vučić odlikovao Kurca. Ukazao da je na njega ostavio izuzetan utisak i prije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu Orden Republike Srbije na lenti, prenose srbijanski mediji.

Vučić i Kurc su se ranije danas sastali u Predsjedništvu Srbije, a Kurc će se kasnije sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Orden je austrijskom kancelaru uručen za, kako je na ceremoniji rečeno, za učvršćivanje saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije.

– Hvala vam na svemu, dragi prijatelju i čestitam! Od danas je Srbija vaša druga kuća – rekao je Vučić austrijskom saveznom kancelaru Sebastijanu Kurcu dodavši da je to jedan od najtalentovanijih političara kog je upoznao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u eurointegracijama i ubuduće očekuje podršku Austrije, koja je prema njegovim riječima radila da taj proces bude ubrzan. On je nakon što je dodijelio Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu naveo da je Srbija sretna što u uslovima nesigurnosti, izazvane i pandemijom korona virusa, “uvijek može da računa na prijatelje kakva je Austrija”.

-Ovaj orden obavezuje na dalju saradnju i napredak odnosa Srbije i Austrije, naveo je Vučić. Predsjednik Srbije ukazao je da će, poznajući austrijskog kancelara, on svoj neiscrpan politički talenat uložiti u jačanje ukupnih odnosa i povezivanja dva naroda, kao i da je Kurc na njega ostavio izuzetan utisak i prije nego što je izabran za kancelara. U proteklih deset godina smo udvostručili ekonomsku saradnju u proteklih deset godina, između ostalog zbog zalaganja austrijskog kancelara, rekao je Vučić, koji se Kurcu zahvalio i na saradnji sa srpskom dijasporom u Austriji. Kurc je naglasio da u Austriji živi veliki broj ljudi sa Zapadnog Balkana koji su dali veliki doprinos toje zemlji, te naglasio da je Austrija jedan od najvećih ulagača u Srbiju.

Previous Sezona uspješna: Panonska jezera u Tuzli posjetilo više stotina hiljada gostiju
Next Izetbegović u Višegradu: Moramo graditi snažnu državu

You might also like

NAŠI DANI

Brat i sestra iz Tešnja na Maršu mira stigli do Lukavca: Želimo preći put na kojem su mnogi stradali

Edin Džinalić sa svojom devetogodišnjom kćerkom Arnelom i 12-godišnjim sinom Arminom, te s prijateljem Nihadom Obrićem, krenuo je pješice iz Lepenice, mjesta osam kilometara udaljenog od Tešnja u Nezuk, odakle

NAŠI DANI

Sarajevo: U Sabornoj crkvi služen parastos za duše poginulih boraca Armije i MUP-a RBiH

U sklopu vjerskog sjećanja na heroje odbrane BiH u petak je održana sveta misa za pale branitelje Armije i MUP-a R BiH katoličke vjeroispovijesti, a sjećanje će se nastaviti drugog

NAŠI DANI

Erdogan bio u cjelodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini (FOTO)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan otputovao je večeras u Ankaru po okončanju jednodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Turskog predsjednika sa sarajevskog aerodroma ispratio je