Vučiću možda ne treba bosanska zemlja, ali svakako želi prigrabiti bosanske rijeke

Vučiću možda ne treba bosanska zemlja, ali svakako želi prigrabiti bosanske rijeke

Srbija, bez saglasnosti državnih organa Bosne i Hercegovine, namjerava graditi tri HE u gornjem toku Drine! Ta zemlja već koristi dvije HE u donjem toku ove rijeke,preko kojih je od bosanskih građana otuđeno 4,5 milijarde eura.

Nama ne treba teritorija Bosne i Hercegovine – izjavio je nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Možda Vučiću ne trebaju neki pusti predjeli i osiromašeni narod o kojem bi se trebalo brinuti, ali zato je izuzetno zainteresovan da zemlja kojom upravlja eksploatira prirodna dobra Bosne i Hercegovine. Konkretno, hidropotencijale na Drini.

Tako se maltene svakodnevno sastaje s čelnicima manjeg entiteta u Bosni, a u istupima se govori o tome da Srbija želi graditi tri hidroelektrane na Drini! U gornjem toku te rijeke, na koji susjedna zemlja ne plaže nikakva prava. Zato im je potrebna marionetska struktura preko koje će to uspjeti realizovati.

-Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i entiteta RS u Banjaluci kada će i biti položen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela” na Drini, koju će finansirati Srbija.

Za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela, ali i još dvije hidrolektrane čija je gradnja u planu (HE Foča i HE Paunci), Elektroprivreda Republike srpske je sa Elektroprivredom Srbije formirala novo preduzeće Hidroenergetski sistem Gornja Drina sa sjedištem u Foči. U ovom preduzeću Elektroprivreda Srbije ima 51% kapitala.

Ovoj namjeri protive se mnogi, od ekologa do političara u našoj zemlji.

Koncem prošle godine dvadeset i četiri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su Zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi rješavanja spora sa entitetom Republika srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE “Buk Bijela”,  HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini, opština Foča.

Donošenje navedenih Odluka, Rješenja o dodjeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji predstavljaju aktivnosti protivne članu I/1., članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i  pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom. Navedenim aktivnostima prekršene su i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da  riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine (imovina države BiH).

Ustavni sud je u svojim prethodnim odlukama utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pravo raspolaganja državnom imovinom, pa i ovdje spornim vodnim potencijalima rijeke Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH. Svako drugo postupanje, posebno ovako jednostrano, je u suprotnosti sa Ustavom BiH, i treba se staviti van snage.

Stoga, poslanici traže da Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvoji njihov zahtjev, utvrdi da navedeni akti entiteta Republika Srpska nisu u saglasnosti sa Ustavom BiH i da isti prestaju da važe nakon objave Odluke Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku BiH.

Radi sprečavanja štetnih posljedica koje bi pobijane Odluke, Rješenja i Ugovori mogle proizvesti, poslanici su predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kojom se obustavlja primjena Odluka, Rješenja i Ugovora o dodjeli koncesija radi izgradnje hidro-energetskih potencijala na rijeci Drini do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom predmetu” navodi se u zajedničkom saopćenju.

Odluke Ustavnog suda po ovoj apelaciji još uvijek nema. U međuvremenu sudije ovog suda, predvođene predsjednikom Zlatkom Kneževićem, kolektivno su išli na vakcinaciju u Srbiju! Taj potez izazvao je revolt javnosti. Da li ovaj svojevrsni presedan može uticati na odluku po pitanju navedenog Zahtjeva parlamentaraca ostaje da se vidi…

-Podsjećamo, Srbija na Drini već posjeduje HE Zvornik i Bajina Bašta, izgrađene u SFRJ. Iako državna granica na tom području ide sredinom rijeke Drine, decenijama unazad proizvedenu struju koristi samo jedna zemlja.

‘Naše procjene su da se radi o iznosu od 4,5 milijarde eura, novca koji je po tržišnim vrijednostima otuđen sa ove dvije hidroelektrane bez bilo kakvog sporazuma između dviju suverenih nezavisnih država. Srbija otuđuje tu energiju od Bosne i Hercegovine. Ljudi odu u zatvor zbog vreće brašna, a evo, uzima neko energiju sa dvije hidroelektrane dvadeset godina’, izjavio je lani energetski stručnjak Amer Jerlagić.

(MiruhBosne)

Previous Poruka premijera Novalića: Sačuvati zdravlje i radna mjesta
Next Obilježena 24. godišnjica JU Fond memorijala KS (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena

“Tužbe se uvažavaju i osporeni akt se poništava”, piše u presudu Okružnog suda u Banja Luci kojim je, formalno, poništeno Rješenje Inspektorata entiteta Republike srpske kojim je diploma direktora Obavještajno

NAŠI DANI

Fena izvještava o prvom prvenstvu ‘Herceg-Bosne’ u alpskom skijanju

Prenosimo članak Federalne novinske agencije (doslovno) iz sportske rubrike… KUPRES, 5. ožujka (FENA) – U organizaciji Ski saveza Herceg-Bosne te suorganizatora Ski kluba “Striž” iz Tomislavgrada, u subotu je na stazama

NAŠI DANI

Kiša gasi požare na Čvrsnici; Državni tužilac zadužio predmet protiv Dodika zbog negašenja požara

Na veliku radost stanovnika Jablanice, ali i svih građana Bosne i Hercegovine koji su ovih dana sa zebnjom gledali kako požari gutaju hercegovačku ljepoticu Čvrsnicu, u popodnevnim satima jak pljusak