Za genocid izrečeno 568 godina zatvora

Za genocid izrečeno 568 godina zatvora

Haški tribunal je pravosnažno osudio 30 optuženika za genocid u Srebrenici i druge zločine u Podrinju.

Za najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata – genocid – kao i druge zločine koji su prije skoro 20 godina počinjeni nad Bošnjacima Podrinja, dosad je ukupno pravosnažno osuđeno 30 optuženika na ukupno 568 godina zatvora.

Haški Tribunal je za ove zločine pravosnažno osudio ne samo visokorangirane vojne komandante nego i obične vojnike.

Najveću kaznu izrekao je Radislavu Krstiću, generalu ‘VRS’ – 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Tribunal je također osudio Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa vojne obavještajne službe, na doživotnu kaznu zatvora.

Pravosnažno su osuđeni i Dragan Obrenović, Dražen Erdemović, Vidoje Blagojević i Dragan Jokić.

Presude Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u Srebrenici, također, osudio više zvaničnika ‘Vojske RS’.

Na 30 godina zatvora osuđen je Milorad Trbić, bivši načelnik za sigurnost Zvorničke brigade. Osuđeni su i Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja.

Sedmorici osuđenih za pomaganje u genocidu, Sud BiH je smanjio kazne nakon što je utvrđeno da je u njihovom slučaju primijenjen Krivični zakon bivše SFRJ, umjesto Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oslobođeni

Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine i Haškim tribunalom oslobođeno više osoba za učešće u genocidu. Evo nekih od najpoznatijih slučajeva:

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je oslobodilo Momčila Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije, za, između ostalog, zločine u Srebrenici.

Haški tribunal je izrekao i oslobađajuću prvostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim pripadnicima Državne bezbjednosti Srbije, koji su se teretili i zbog zločina koje su počinili pripadnici formacije “Škorpioni”.

Suđenja u toku

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja pred Haškim tribunalom vodi se postupak protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, te Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta ‘Vojske RS’.

(Al Jazeera/mb)

Previous A moj niko ne dođe
Next VIDEO: "Cepelin" u izvedbi Perić-Zulfić proglašen najljepšim golom Svjetskog prvenstva

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ratni zločini u Rogatici: Edinu tjeraju da sama očisti ruševine kuće koje možda kriju tijela njenih roditelja

U nadi da će pronaći svoje najmilije, dvadeset godina nakon okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, porodice nestalih osoba iz Rogatice okupile su se u naselju Gračanica u centru grada

NAŠI DANI

Godišnjica ubistva trojice sarajevskih dječaka: Ni nakon 30 godina ubice nisu izvedene pred lice pravde

Polaganjem cvijeća u ulici Potur Šehidijina, u sarajevskoj općini Novi Grad, u petak je obilježeno 30 godina od tragične pogibije trojice dječaka Admira Holjana, Aldina Alihodžića i Denisa Bašovića, ubijenih

NAŠI DANI

Obilježena 30. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu kod Vareša

U Stupnom Dolu kod Vareša, u Bosni i Hercegovini, danas je obilježena 30. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane