Za izgradnju autocesta i brzih cesta 147.300.000 KM za šest projekata čiji su implementator JP Autoceste FBiH

Za izgradnju autocesta i brzih cesta 147.300.000 KM za šest projekata čiji su implementator JP Autoceste FBiH

Vlada Federacije BiH je jučer na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, usvojila Program utroška dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” u iznosu od 147.300.000 KM za šest projekata čiji su implementator JP Autoceste FBiH.

Ovim Programom, za koji su sredstva utvrđena ovogodišnjim budžetom, bit će finansirano šest projekata na području Federacije BiH:

  • Za izgradnju autoceste Orašje – Tuzla, dionica Maoča – Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla u dužini od 8 kilometara bit će izdvojeno 30.500.000 KM. Sredstva su namijenjena za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.
  • Za izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Kladuša – Republika Hrvatska, dionica Bihać – Cazin, poddionica Kamenica – Bisovac u dužini od 7 kilometara bit će izdvojeno 4.800.000 KM. Sredstva su namijenjana za projektovanje i eksproprijaciju.
  • Za izgradnju brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Republika Hrvatska, dionica Mostar Sjever – Polog, poddionica Mostar Sjever – Vikovići u dužini od 11,6 km bit će izdvojeno 17.900.000 KM. Sredstva su namijenjena za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.
  • Za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionica Nević Polje – Turbe u dužini od 10,8 kilometara, planirano je 24.400.000 KM. Sredstva su namijenjena za projektovanje, eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor.
  • Za brzu cestu Lašva – Nević Polje bit će izdvojeno 34.700.000 KM. Sredstva su namjenjena za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor.
  • Za brzu cestu izgradnju brze ceste Prača – Goražde, Lot 1. i Lot 2 Tunel Hranjen – faza 1 bit će izdvojeno 35.000.000 KM za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor.

O načinu utroška odobrenih sredstava bit će potpisani Ugovori između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i implementatora odobrenih projekata. Sredstva će se prenositi u tranšama na račun implementatora odobrenih projekata nakon što Ministarstvu dostavi dokaze o izvedenim radovima ili uslugama.

U obrazloženju Ministarstva je navedeno da su projekti iz odluke kandidirani iz Programa javnih investicija FBiH, što je preduslov za mogućnost finansiranja iz budžeta, a u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o izradi Programa javnih investicija u Federaciji BiH. Također, predloženi projekti su usklađeni s Transportnom strategijom Federacije BiH 2016-2030. godina i predloženim godišnjim planom preduzeća i radi se o nastavku projekata iz 2021. godine.

Previous Bosanski slatkiši sve popularniji u Sloveniji
Next Protestna šetnja u Sarajevu za narod Palestine

You might also like

NAŠI DANI

Prije 30 godina stradao je goraždanski heroj Sinan Žuga: Poginuo dok je gađao tenk posljednjom granatom

Članovi Udruženja “Sinan Žuga i saborci”, porodica i brojni sugrađani danas su obilježili 30-godišnjicu velike bitke na Osanici i položili cvijeće na mezar heroja odbrane Goražda Sinana Žuge.  Bio je

DUHOVNOST

Sarajevo: Top sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, javlja AA. Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana koji

NAŠI DANI

Otvoren novi tematski park za djecu u ulici Envera Šehovića – treći u posljednje tri godine

Svečanim puštanjem balona u zrak otvoren je, 09. oktobra ove godine, treći tematski park  za djecu od tri godine u ulici Envera Šehovića (blok zgrada od broja 4-24) – Općina