Za pomoć poljoprivrednom razvoju ruralnih područja osigurano oko 12 miliona eura

Za pomoć poljoprivrednom razvoju ruralnih područja osigurano oko 12 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Gilbert Houngbo potpisali su danas sporazum o finansiranju za Projekat poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća (READP).


Vrijednost ovog projekta, koji će biti implementiran u narednih pet godina, je 11.787.000 eura, a kredit će biti alociran 60 posto na Federaciju Bosne i Hercegovine što je 7.062.200 eura i 40 posto na Republiku srpsku kojoj će biti doznačeno 4.724.800 eura.

„Važno je reći da je ovo povoljan aranžamn s rokom otplate 18 godina i grejs periodom od tri godine. Projekat će biti implementiran na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i to u 90 općina. Očekujemo da će ovaj projekat poboljšati organizaciju manjih proizvođača i njihovo udruživanje kako bi lakše osvojili tržište“, naglasio je ministar Bevanda.

Istakao je da je cilj projekta povećati prihode mladih u ruralnim sredinama i siromašnih domaćinstava tako što će biti angažovani u profitabilnim agro-biznisima.


„ Od ovog projekta se očekuje da direktno uključi i ostvari korist za 8.650 korisnika iz ciljnih domaćinstava i oko 5.000 indirektnih učesnika koji će imati koristi od povoljnih ulaganja u infrastrukturu“, rekao je ministar Bevanda.


Zahvalio se predstavnicima IFAD-a koji su omogućili da dođe do ovog ugovora i izrazio nadu da će entitetske vlade uspješno uspostaviti komunikaciju s općinama gdje će projekat biti implemntiran.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.

Previous Milan Tegeltija: Potkivanje 2 (Video)
Next Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kampanja Hrana Gurmana stavlja kvalitetnu domaću hranu na mapu

Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, objavila je online mapu mikro, malih i srednjih proizvođača gurmanskih delicija, te trgovina i restorana koji ih nude. Kampanja Hrana Gurmana

Ekonomija/Biznis

Sektor peradarstva u 2019. godini zabilježio suficit

Analiza podataka o vanjskoj trgovini koju su sproveli Sweden/USAID FARMA II projekat i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ukazuje da je sektor peradarstva nastavio sa odličnim rezultatima u izvozu, ostvarivši

Ekonomija/Biznis

Pobjednici SBF Start-up Challenge: Madi bračni par pokreće proizvodnju četkica za zube

Mladi bračni par – Samra Bešlija-Ašćerić, doktorica stomatologije i njen suprug Tarik Ašćerić, doktor dentalne medicine pobjednici su treće emisije Treće sezone Sarajevo Business Forum Start-up Challenge. Njihova ideja da prvi u Bosni