Za razvoj početnog biznisa podršku dobilo 19 poduzetnika – povratnika

Za razvoj početnog biznisa podršku dobilo 19 poduzetnika – povratnika

BOSANSKI NOVI Potpisivanjem i uručenjem ugovora za 19 poslovnih ideja iz pet općina i gradova, ozvaničena je podrška Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica poduzetnicima iz Prijedora, Ključa, Drvara, Bosanskog Novog i Bosanskog Petrovca.

Predstavljeno je 19 različitih biznis ideja koje znače i zapošljavanje povratnika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Korisnik programa podrške start-up firmi je inženjer geodezije Samir Porčić iz Bosanskog Novog.

– Još uvijek smo u početnom razvoju, tako da je svaka podrška značajna. Dodatno nas ohrabruje da podrška stiže od institucije. Radim ono što najbolje znam i za šta sam se školovao. Sredstva će mi koristiti u opremanju ureda za geodetske usluge. Zahvalan sam na podršci, kao i sve kolege koje su danas dobile podršku Ministarstva. Svi smo dobili motivaciju više jer je neko već prepoznao naš rad iako smo u početnim fazama svoga rada, kazao je Porčić.  

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2021. godini podržalo je 96 poslovnih ideja, za čiju namjenu je izdvojeno preko 573.000 KM. Ugovore sa korisnicima potpisao je resorni ministar Edin Ramić.

– Radi se o poslovnim idejama uglavnom mladih ljudi. Zastupljenost je podjednaka iz oba bh. entiteta. Ono što posebno raduje da od ukupnog broja podržanih imamo 26 posto žena poduzetnica, a pola korisnika su životne dobi do 35 godina. Kao i prethodnih dana gdje smo potpisivali ugovore i danas smo vidjeli veoma zanimljive ideje čiji ćemo rad i dalje pratiti. Oni koji budu ozbiljni u svom radu i razvoju moći će koristiti i druga sredstva Ministarstva gdje će moći dodatno zaposliti ljude i uspješno razvijati svoj biznis, zaključio je Ramić.

Previous Fudbal: Bosna i Hercegovina večeras igra s Ukrajinom
Next Krajina ljepša od Floride: Adnan Medić ulaže u konje i seoski turizam u rodnoj Sanici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ensad Karić: U autoceste će ove godine biti uloženo 640 miliona eura

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić u razgovoru za Faktor.ba je istakao da u 2015. godini ovo preduzeće planira izgraditi dodatnih 80 kilometara autoputa na Koridoru 5c, a procijenjena vrijednost

Ekonomija/Biznis

Akrobat, kompanija koja se bavi proizvodnjom trampolina otvara proizvodni pogon u Bužimu

Konstatna ulaganja u infrastruktru i razvoj Bužima, namjere općinskog načelnika da poboljša život građana u svim sferama ovih dana prepoznate su i od slovenske kompanije Akrobat koja će u Bužimu

MADE IN BOSNIA-387

Bingo kupio tuzlansku Ditu!

Fabrika detrdženata Dita iz Tuzle prodata je danas kompaniji Bingo. Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, a odbor povjerilaca Dite, koja je u stečaju, donio je odluku koja je prihvaćena