Za zločine u Doboju optužen i Borislav Paravac

Paravac je bio član Predsjedništva BiH od 2003. do 2006. godine, a osim njega optužene su još tri osobe.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se tereti za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Iz Tužiteljstva BiH je potvrđeno kako se radi o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na tom području, a među optuženima je i Borislav Paravac, bivši član Predsjedništva BiH.

Osim njega, za ratni zločin optuženi su Milan Ninković, Andrija Bjelošević i Milan Savić.

Optuženi se terete da su u razdoblju od početka mjeseca svibnja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna u Doboju, sudjelovali u širokom i sustavnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

Optuženi Paravac u to je vrijeme bio predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Ninković je bio član tog tijela, dok su optuženi Bjelošević i Savić bili na čelu Centra službe bezbjednosti u Doboju.

“Navedenim napadom i progonom, koji je počinjen ubojstvima, nezakonitim zatočenjima civila u logore, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i pljačkanjem stanovništva i njegovim progonom sa teritorije pod kontrolom Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna, gotovo cjelokupna populacija bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koju je činilo više desetina tisuća građana, protjerana je sa područja Doboja i Teslića”, navodi se u optužnici.

Istragu počeli haški tužitelji

Optuženi se terete za organizirane napade vojske, policije i paravojnih formacija na naselja, sela i mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

“Tijekom progona, počinjeno je ubojstvo više stotina žrtava, koja su počinjena pojedinačnim i skupnim ubojstvima i strijeljanjima zatočenih civila, od kojih su neke od žrtava ukopavane u masovne grobnice te nakon rata ekshumirane i identificirane a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Počinjeno je i nezakonito zatvaranje više tisuća osoba u logore i objekte za zatočenje na više lokacija, gdje su žrtve mučene, zlostavljene i premlaćivane, što je ostavilo trajne posljedice na zdravlje mnogih preživjelih žrtava.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili vjerskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području”, još se navodi u optužnici.

Podignuta optužnica je označena “Kategorijom 2”, što znači da je istraga započela u tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

NA VISOKIM DUŽNOSTIMA POSLIJE RATA

U optužnici je navedeno kako je na početku rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine Borislav Paravac bio na čelu tzv. Kriznog štaba Srpske opštine Doboj koji je uspostavila Srpska demokratska stranka (SDS).

Krizni štab je bio ključna poluga civilne vlasti bosanskih Srba kada je započela kampanja etničkih progona Hrvata i Bošnjaka koji su do početka rata činili 53 posto stanovništva dobojske opštine u kojoj je živjelo nešto više od 100.000 ljudi, podsjeća HINA.

Nakon rata Paravac je ostao visoki zvaničnik SDS-a i kao njezin član je 2003. godine imenovan za srpskog člana Predsjedništva BiH nakon što je s te funkcije odlukom tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna smijenjen Mirko Šarović, sadašnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Agencije/AJB

 

Previous Mushafi – Vrijedni rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke
Next Poznati glumac: Enis Bešlagić objasnio zbog čega ne bi reklamirao alkohol i cigarete (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Dan džamija u BiH: Jasikovačku ljepoticu srušili su tenkovskim projektilima

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine 7. maj se obilježava kao Dan džamija, kao simboličko podsjećanje na vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su na teritoriji pod kontrolom

NAŠI DANI

Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

Planovi i utjecaj Rusije na Balkan česta je tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Foreign Affairs piše o utjecaju Moskve na, kako navode, buran proces integriranja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO,

NAŠI DANI

Hadžimujagić: Jedan obučen pas može zamijeniti desetak deminera (VIDEO)

U Centru za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini, u mjestu Borci kod Konjica, koji je osnovan 2002. godine, obučeno je više od 350 pasa za otkrivanje