Zagreb ispratio preminulog gradonačelnika Bandića – Bosanac koji je dvije decenije bio na čelu glavnog grada RH

Zagreb ispratio preminulog gradonačelnika Bandića – Bosanac koji je dvije decenije bio na čelu glavnog grada RH

Brojni građani Zagreba, visoki politički i vjerski dužnosnici te gradonačelnici iz susjednih zemalja ispratili su na posljednje počivalište zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je naglo preminuo pred kraj šestog mandata, javljaju agencije.

Zamjenica Jelena Pavić Vukičević kazala je kako je Bandić “živio za svoj grad i izgorio na njegovim ulicama”.

“Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas. Velikani poput Milana rijetki su u politici”, rekla je Pavičić Vukičević.

Milan Bandić, najdugovječniji gradonačelnik Zagreba, na dužnosti gradonačelnika proveo je preko 20 godina.

Bandić, rođen 22. novembra 1955. u Grudama, preminuo je u nedjelju, 28. februara, tokom obnašanja šestog mandata gradonačelnika Zagreba.

-Bio je počasni građanin Srebrenice i Kiseljaka te u dobrim odnosima i s gradonačelnikom bosanske prijestolnice, koji se sljedećim riječima oprostio o Bandića:

  • Dugogodišnji gradonačelnik prijateljskog Zagreba, cijenjeni Milan Bandić, sahranjen je danas na gradskom groblju Mirogoj. Ujedinjeni u bolu, posljednji pozdrav uputili smo kolegi koji je hrvatskoj prijestolnici značio mnogo. Niz godina provedenih na njenom čelu, doprinio je stalnom razvijanju i evropskoj prepoznatljivosti. Bio je čovjek iz naroda koji je povezivao ljude i gradove i koga su u svim zemljama regiona poštovali i rado dočekivali. Dokaz tome je da su na ispraćaju u Zagrebu i gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić, Ljubljane Zoran Janković, Skopja Petre Shilegov i Splita, Andro Krstulović Opara. Bandić je često znao reći da se u Sarajevu osjeća kao kod kuće. Slobodan sam reći da sam se isto osjećao kad god je bio moj domaćin u Zagrebu. Njegova energija i empatija nikog nisu ostavljali ravnodušnim.

Uzajamno poštovanje naših metropola, preduslov je stabilnosti susjednih i suverenih država, naroda i nas lično.Glavni grad BiH još jednom poručuje Zagrepčanima i cijeloj Hrvatskoj da ne zaboravljano svoje prijatelje. Mi jesmo i uvijek ćemo biti upućeni jedni na druge – napisao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Previous Za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - 45 miliona maraka
Next Biznismen iz Turske u Bosni pokrenuo posao tokom pandemije: Nije bio lockdown tako smo došli na ideju da tu otvorimo kompaniju

You might also like

NAŠI DANI

Poruka premijera Novalića: Sačuvati zdravlje i radna mjesta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je, uime Vlade FBiH i svoje lično ime, poruku povodom 1. maja/svibnja – Međunarodnog praznika rada, u kojoj se kaže: “Još jedan Praznik

NAŠI DANI

Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine otkazalo je vojnu vježbu na Manjači koja se trebala održati u toku ovog mjeseca, od 9. do 16. oktobra. -Ministarstvo odbrane BiH odgodilo do daljnjeg

NAŠI DANI

Apel organizacija za zaštitu prava djece u Bosni i Hercegovini: Vratimo svu djecu u škole

Grupa organizacija za zaštitu prava djece u Bosni i Hercegovini, koju čine Save the Children, World Vision BiH, SOS Dječija sela, Hope and Homes for Children i Mreža Snažniji glas