‘Zaista nesretno’: Malezija osudila veto SAD-a na prekid vatre u Gazi

‘Zaista nesretno’: Malezija osudila veto SAD-a na prekid vatre u Gazi

Malezijski premijer Anwar Ibrahim u subotu je osudio SAD zbog uloženog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

“Želio bih u ime malezijske vlade snažno osuditi i protestirati protiv odluke Sjedinjenih Država da se usprotive prekidu vatre u Vijeću sigurnosti”, rekao je novinarima u Kuala Lumpuru nakon događaja.

“Moramo zaustaviti ubijanje nevinih civila, beba i žena. Nema razloga, apsolutno nikakva osnova da bilo ko to negira i osujećuje ovaj proces. I stoga, to je zaista žalosno. Duboko sam ožalošćen ovom nečuvenom odlukom da ignoriše zahtjev i apel međunarodne zajednice.”

SAD su u petak stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre kako bi se zaustavilo tekuće krvoproliće u Pojasu Gaze jer broj žrtava i dalje raste.

Tekst, koji je kosponzoriralo oko 100 država članica UN-a, dobio je podršku 13 članica Vijeća sigurnosti. Velika Britanija, također stalni član vijeća s pravom veta, bila je suzdržana.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednonedeljne humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 17.487 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.480 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Izraelski broj poginulih u napadu na Hamas iznosio je 1.200, prema zvaničnim podacima.

Pakistan ‘duboko razočaran’

Pakistan je također reagirao zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid vatre u Gazi, izražavajući razočarenje, prenosi Anadolu.

“Pakistan je duboko razočaran što Vijeće sigurnosti UN-a još jednom nije uspjelo da pozove na prekid vatre u Gazi, čak i suočeni s ljudskom tragedijom epskih razmjera koja se tamo događa”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

“Uprkos pozivanju na član 99 Povelje UN-a od strane generalnog sekretara i njegovim upozorenjima na humanitarnu katastrofu u Gazi, Vijeće nije izvršilo svoju primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, dodaje se.

Islamabad je rekao da je “kolektivna kazna” koju su izdržali stanovnici Gaze “bez presedana i neprihvatljiva”.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Uspješna godina za najbolju bosansku plivačicu: 13 velikih finala i devet osvojenih medalja!
Next Predstavljena knjiga “Lakišića harem u centru Mostara – trajanje i otimanje”

You might also like

NAŠI DANI

Cikotić: Teško da Trump čita pisma onih koji su pod američkim sankcijama

 Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor Selmo Cikotić smatra da bi bilo dobro da se Milorad Dodik obrati Donaldu Trumpu, premda je teško povjerovati da bi američki predsjednik

NAŠI DANI

Spojen vijadukt Babina rijeka, najviši na Koridoru 5C

Na poddionici Klopče – Donja Gračanica danas je izvršeno spajanje i druge trase na vijaduktu Babina rijeka, čime je na dionici Koridora 5C Zenička obilaznica završen jedan od najzahtjevnijih građevinskih

NAŠI DANI

Srednjoškolac napustio Italiju u kojoj je rođen i doselio u Bosnu i Hercegovinu!

  Dario Lončarević kupio je kartu za Sarajevo. U jednom pravcu. U Italiji gdje je rođen ovaj srednjoškolac ostavio je cijelu porodicu. “Mi svi koji stanujemo ovdje, vi koji živite