Zarada kompanije Sisecam Soda Lukavac premašila 100 miliona maraka

Zarada kompanije Sisecam Soda Lukavac premašila 100 miliona maraka

Kompanija Sisecam Soda Lukavac (SSL) ostvarila je prošle neto dobit od 114 miliona KM. Ovo je prvi put da dobit kompanije pređe “magični” prag od sto miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba

Po zaradi je firma prošle godine bila na drugom mjestu u Federaciji BiH, iza Binga.

Godinu ranije dobit je bila 97 miliona maraka, a prije toga svega 18 miliona maraka.

Ukupni prihodi lani su narasli na 403 miliona maraka, dok su godinu ranije bili 344 miliona,  a prije toga 206 miliona maraka.

Ovo je najznačajnija turska investicija u Bosni i Hercegovini, ali je ujedno riječ o generalno jednom od najvećih globalnih investitora u našoj zemlji.

Şişecam je u okviru svojih inozemnih ulaganja, koja su počela još 1990-ih, svoje prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini ostvario kupovinom fabrike Soda Lukavac u procesu privatizacije 2006. godine. Kompanija konstantno ulaže u širenje kapaciteta u Lukavcu.

– Intenzivnim ulaganjem i odgovornim odnosom doveli smo ovu fabriku da bude jedna od najjačih fabrika ovog tipa u Evropi. Mi smo kao grupacija sretni i zadovoljni što imamo ovu fabriku u našoj porodici – kazao je ranije Altuğ Şener, viši direktor proizvodnje za globalne kupce Sisecama.

Inače, sama kompanija u Turskoj osnovana je 1935. godine od strane İşbank po direktivi Atatürka, osnivača i prvog predsjednika Republike Turske.

Şişecam je danas jedno od najuspješnijih industrijskih preduzeća u Turskoj s korporativnom historijom koja traje više od 88 godina. Danas se Şişecam svrstava među najprestižnije svjetske proizvođače zahvaljujući svojoj izuzetnoj stručnosti i visoko konkurentnim operacijama.

Şişecam društvo je osnovana kako bi zadovoljila potrebe Turske za osnovnim staklenim proizvodima. Kao jedan od najsnažnijih industrijskih konglomerata u zemlji danas, Şişecam se također transformirao u globalnog igrača u svim ključnim područjima industrije stakla, kao i u poslovnim linijama sode i hroma.

Previous Udruženja žrtava: Osumnjičeni zločinci bježe u Srbiju i Hrvatsku, a naše pravosuđe ništa ne poduzima
Next U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hercegovački vinari “trljaju ruke” nakon uspješne godine

  Iza hercegovačkih vinara je uspješna godina. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je prinos bio sjajan, a kvalitet grožđa na najvišem nivou. Rezultati su u nekim od vinarija najuspješniji otkad

MADE IN BOSNIA-387

U Bosanskoj Krupi metalna industrija doživljava ekspanziju

  U ovoj Općini metalna industrija u posljednjih nekoliko godina doživjela je potpunu ekspanziju, tako da se uz tradicionalni drvni i poljoprivredni sektor svrstala u red strateških grana privrede u

Ekonomija/Biznis

Wizz Air uspostavlja sedam novih linija iz Sarajeva i dodaje drugi avion u bazu

Aviokompanija Wizz Air danas je najavila dodavanje drugog aviona u svoju bazu u Sarajevu. Novi Airbus A320 će se u decembru 2021. godine pridružiti floti, što će omogućiti početak letenja