ZAROBLJENICI MILOŠEVIĆEVE I KARADŽIĆEVE POLITIKE

ZAROBLJENICI MILOŠEVIĆEVE I KARADŽIĆEVE POLITIKE

Neka se niko ne pravi blesav – Dodik sve radi uz podršku Beograda!

Piše: Pavle Radić, Autonomija

Neka se niko ne pravi blesav – korijen trenutnog nacionalističkog “regionalnog” ludila bio je i ostao u beogradskom i, slijedstveno, banjalučkom kontinuitetu Miloševićeve i Karadžićeve politike. Ima li među srpskim političarima u Beogradu i Banja Luci iko trezven, normalan i iskren da zaustavi Dodikovo igranje sa vatrom, odnosno da zaustavi srljanje u nove sukobe i sasvim moguće nove katastrofe? Izgleda da nema. To što su uglavnom iznuđeni odgovori Sarajeva na kontinuitet miloševićevsko-karadžićevske politike često nespretni, a Zagreba nerijetko i hrđavi – nimalo ne umanjuje ozbiljnost pitanja adresiranog prvenstveno Beogradu i njegovoj političkoj ispostavi, Banja Luci.

Naivnijim i površnijim posmatračima aktuelni Bg-Zg-Sa (BL) politički rat može se činiti tek uobičajenim balkanskim nacionalističkim folklorom, koji će u borbi za osvajanje i očuvanje vlasti u domicilnim sredinama na tome i završiti. Može biti da je i tako, ali znajući ovdašnje potencijale zla i koliko malo treba da se sa politički rat pretvori u pravi – pogotovo u bezdušno devastiranoj i raščerečenoj Bosni i Hercegovini – apel za političkim razumom adresiran prije svih Beogradu i međunarodnoj zajednici – Briselu i Vašingtonu – najmanje je što se u hazarderskoj Dodikovoj igri može preduzeti.

Dodik ništa ne preduzima na svoju ruku, bez podrške Beograda, jer zna da bi bez te podrške brzo bio razvlašćen. Vjerovatno i sudski procesuiran, budući se spominje u mnogim smutnim poslovnim aferama.

Apel Moskvi je naravno izlišan. Moskva, odnosno Putin u ratu sa Zapadom neskriveno podržava ideje i naslijeđe Miloševića u Beograda i Karadžića u Banja Luci.

Suština isforsiranog ludila oko referenduma o takozvanom Danu Republike Srpske (RS) – dan kad su Miloševićeve uzdanice na Palama 1992. u ime Srba BiH suludo otkazale lojalnost vijekovnom zavičaju Bosni i Hercegovini za račun bolesnog i neostvarivog imaginarija o „srpskoj državi“ preko Drine koji je odnio desetine hiljada ljudskih života i milione unesrećio – Dodikova je podvala, ponavljamo ne bez saglasnosti Beograda.

Umjesto da riješava teške egzistencijalne probleme građana – koji su direktna posljedica „vizionarskih“ poslova Miloševićevih paljanskih državotvoraca – uz galamu o odbrani srpstva i RS, Dodik dakle brani ličnu vlast. Zbog vlasti i slasti koju iz nje crpi spreman je žrtvovati sve, realne interese građana, mir i stabilnost BiH i regiona.

Slično se ponaša i beogradska vlast, kojoj odgovara neprestana vanredna situacija i napetost u regionu, kako bi skrenula pažnju sa svoje nesposobnosti, i koja Srbiju stavlja u poziciju žiranta Dodikovog opakog hazarderstva. U pitanju je tobože odbrana prekodrinskog srpstva, a svako iole trezven zna da je u pitanju odbrana miloševićevskog i karadžićevskog naslijeđa, s njim sraslog i na njemu razbokorenog kriminala i sveopće korupcije.

U ovom isforsiranom manipulativnom ludilu – kad građani na svim stranama žive teško – najtragičnija je činjenica što Srbi s obje strane Drine u velikoj većini neshvatljivo lahko gutaju manipulativne splačine, što budalasto upropašćuju svoju egzistenciju. Tragično je što se iza Dodikovog političkog ludila u Banja Luci svrstalo sve ono što se naziva njegovom opozicijom, jednako kao što se u podršci kontinuitetu Miloševićevom i Karadžićevom odnosu prema susjedima u Beogradu, pored Vučićevog režima, svrstalo skoro sve što se naziva srpskom opozicijom vladajućem režimu. Kao da iza nas ne stoji tragično iskustvo posljednjih tridesetak godina.

Kad je o Srbima BiH riječ, posebno u RS, kao da se ništa nije naučilo iz sudbine Srba u Hrvatskoj. Dozvole li da im život i dalje određuju bilo banjalučki, bilo beogradski manipulatori i šarlatani, dobro svakako neće proći.

 

(MiruhBosne)

Previous 24. godišnjica formiranja 1. korpusa ARBiH
Next Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

You might also like

HISTORIJA

Afera Agrokomerc, 30 godina poslije: Da li je Hamdija Pozderac žrtva zavjere?

Afera Agrokomerc, koja je izbila u javnost u avgustu 1987. godine, promijenila je političku konfiguraciju Bosne i Hercegovine, poslije koje ništa više nije bilo isto. Sama afera imala je nekoliko

RIJEČ

U Srebrenici je jedan čovjek jedan glas, u Federaciji glas jednog Hrvata kao deset bošnjačkih

U državi ih ima preko 50 posto. Nad njima je u Republici Srpskoj počinjen genocid i etnički su očišćeni s tog prostora. U Srebrenici ih je ubijeno preko osam hiljada.

SPORT

Tahirović: Jedino je Bošnjacima stalo do saveza, ‘drugi’ i ‘treći’ opstruiraju

Bivši kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Enid Tahirović govorio je za Novi Dan N1 televizije o problemima među članovima Upravnog odbora