ZAROBLJENICI MILOŠEVIĆEVE I KARADŽIĆEVE POLITIKE

ZAROBLJENICI MILOŠEVIĆEVE I KARADŽIĆEVE POLITIKE

Neka se niko ne pravi blesav – Dodik sve radi uz podršku Beograda!

Piše: Pavle Radić, Autonomija

Neka se niko ne pravi blesav – korijen trenutnog nacionalističkog “regionalnog” ludila bio je i ostao u beogradskom i, slijedstveno, banjalučkom kontinuitetu Miloševićeve i Karadžićeve politike. Ima li među srpskim političarima u Beogradu i Banja Luci iko trezven, normalan i iskren da zaustavi Dodikovo igranje sa vatrom, odnosno da zaustavi srljanje u nove sukobe i sasvim moguće nove katastrofe? Izgleda da nema. To što su uglavnom iznuđeni odgovori Sarajeva na kontinuitet miloševićevsko-karadžićevske politike često nespretni, a Zagreba nerijetko i hrđavi – nimalo ne umanjuje ozbiljnost pitanja adresiranog prvenstveno Beogradu i njegovoj političkoj ispostavi, Banja Luci.

Naivnijim i površnijim posmatračima aktuelni Bg-Zg-Sa (BL) politički rat može se činiti tek uobičajenim balkanskim nacionalističkim folklorom, koji će u borbi za osvajanje i očuvanje vlasti u domicilnim sredinama na tome i završiti. Može biti da je i tako, ali znajući ovdašnje potencijale zla i koliko malo treba da se sa politički rat pretvori u pravi – pogotovo u bezdušno devastiranoj i raščerečenoj Bosni i Hercegovini – apel za političkim razumom adresiran prije svih Beogradu i međunarodnoj zajednici – Briselu i Vašingtonu – najmanje je što se u hazarderskoj Dodikovoj igri može preduzeti.

Dodik ništa ne preduzima na svoju ruku, bez podrške Beograda, jer zna da bi bez te podrške brzo bio razvlašćen. Vjerovatno i sudski procesuiran, budući se spominje u mnogim smutnim poslovnim aferama.

Apel Moskvi je naravno izlišan. Moskva, odnosno Putin u ratu sa Zapadom neskriveno podržava ideje i naslijeđe Miloševića u Beograda i Karadžića u Banja Luci.

Suština isforsiranog ludila oko referenduma o takozvanom Danu Republike Srpske (RS) – dan kad su Miloševićeve uzdanice na Palama 1992. u ime Srba BiH suludo otkazale lojalnost vijekovnom zavičaju Bosni i Hercegovini za račun bolesnog i neostvarivog imaginarija o „srpskoj državi“ preko Drine koji je odnio desetine hiljada ljudskih života i milione unesrećio – Dodikova je podvala, ponavljamo ne bez saglasnosti Beograda.

Umjesto da riješava teške egzistencijalne probleme građana – koji su direktna posljedica „vizionarskih“ poslova Miloševićevih paljanskih državotvoraca – uz galamu o odbrani srpstva i RS, Dodik dakle brani ličnu vlast. Zbog vlasti i slasti koju iz nje crpi spreman je žrtvovati sve, realne interese građana, mir i stabilnost BiH i regiona.

Slično se ponaša i beogradska vlast, kojoj odgovara neprestana vanredna situacija i napetost u regionu, kako bi skrenula pažnju sa svoje nesposobnosti, i koja Srbiju stavlja u poziciju žiranta Dodikovog opakog hazarderstva. U pitanju je tobože odbrana prekodrinskog srpstva, a svako iole trezven zna da je u pitanju odbrana miloševićevskog i karadžićevskog naslijeđa, s njim sraslog i na njemu razbokorenog kriminala i sveopće korupcije.

U ovom isforsiranom manipulativnom ludilu – kad građani na svim stranama žive teško – najtragičnija je činjenica što Srbi s obje strane Drine u velikoj većini neshvatljivo lahko gutaju manipulativne splačine, što budalasto upropašćuju svoju egzistenciju. Tragično je što se iza Dodikovog političkog ludila u Banja Luci svrstalo sve ono što se naziva njegovom opozicijom, jednako kao što se u podršci kontinuitetu Miloševićevom i Karadžićevom odnosu prema susjedima u Beogradu, pored Vučićevog režima, svrstalo skoro sve što se naziva srpskom opozicijom vladajućem režimu. Kao da iza nas ne stoji tragično iskustvo posljednjih tridesetak godina.

Kad je o Srbima BiH riječ, posebno u RS, kao da se ništa nije naučilo iz sudbine Srba u Hrvatskoj. Dozvole li da im život i dalje određuju bilo banjalučki, bilo beogradski manipulatori i šarlatani, dobro svakako neće proći.

 

(MiruhBosne)

Previous 24. godišnjica formiranja 1. korpusa ARBiH
Next Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

You might also like

RIJEČ

Balunović: Republika srpska je toksično okruženje, užasno rigidno okruženje

O slobodi, kapitalu, ljevici i moći – političkim strukturama u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji iz koje dolazi, a u u kojoj se etablirao kao mladi intelektualac lijeve provinijencije

RIJEČ

Srpske političke elite su, negiranjem i lažima, preuzele Miloševićeve zločine i poraze na sebe

Hijene, muve i komarci naspram vuka samotnjaka, ovako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao odnos Crnogoraca i Albanaca s jedne i Srba sa druge strane. Naravno, predsjednik Srbije sebe doživljava

RIJEČ

Norman Finkelstein: Gaza – zločin protiv čovječnosti koji traje skoro dvije decenije

Norman Finkelstein poznati politikolog i pisac, američki Jevrej i odgovor američkom političaru i senatoru Bernardu “Bernie” Sandersu po pitanju Gaze… (A Response to Bernie Sanders) Nakon što je vidio pojavljivanje