Zašto se na Kosovu protive da Adel Šabović ide na Olimpijske igre?

Zašto se na Kosovu protive da Adel Šabović ide na Olimpijske igre?

Porijeklom iz Peći na zapadu Kosova, plivač Adel Šabović se suočava sa preprekama da predstavlja Kosovo na Olimpijskim igrama u Parizu.

Šabović, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, dobio je poziv Svjetske federacije vodenih sportova (FINA) da predstavlja Kosovo na Olimpijadi.

Takav poziv je uslijedio jer je od kosovskih plivača imao najviše bodova na rang listi Svjetske federacije vodenih sportova.

Međutim, njegovom izboru se protivi Plivački savez Kosova, koji je u planu imao da u Pariz pošalje drugog plivača.

Predsjednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri (Zeqiri) kaže da ta institucija ima ekskluzivno pravo da predlaže sportiste koji će učestvovati na Olimpijskim igrama.

On je ranije, zajedno sa predsedništvom Plivačkog saveza Kosova, doveo u sumnju postupke Olimpijskog komiteta Kosova (KOK) u slučaju izbora Adela Šabovića.

“Nema nominacije bez saradnje (Saveza i Olimpijskog komiteta). Ne postoji predstavnik (sportista) kojeg mogu da diktiraju svjetske institucije”, kaže Zećiri.

Međutim, Olimpijski komitet Kosova (KOK) navodi da ta institucija nije izabrala Adela Šabovića i još jednu plivačicu Hanu Beići (Beiqi), već da je samo potvrdila njihovu nominaciju.

“Olimpijski komitet Kosova nije izvršio selekciju, naša uloga je bila da prihvatimo ili ne prihvatimo ta imena, a nismo imali prilike ili razloga za izmjene, zato je jedina adresa za pritužbe u vezi sa ovim imenom Svjetska federacija vodenih sportova a ne klevete na račun KOK-a”, navodi ta institucija.

Ovi navodi Olimpijskog komiteta Kosova u vezi sa izborom da Adel Šabović ode na Olimpijadu, potvrđuju se i u pismu koje je ta institucija 8. jula podijelila medijima.

U ovom pismu od 4. jula 2024. godine, Svjetska federacija vodenih sportova obavještava Olimpijski komitet Kosova da je, prema njenoj bazi podataka, Šabović plivač sa najviše bodova i da se stoga kvalifikuje za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Da Šabović može da predstavlja Kosovo na lokalnim i međunarodnim takmičenjima, potvrdio je prije oko osam mjeseci predsjednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri.

On je 23. decembra 2023. zvanično u pismu potvrdio da je Šabović postao dio Plivačkog saveza Kosova, te da će moći da predstavlja Kosovo na takmičenjima koje organizuje ova institucija, ali i Svjetska federacija vodenih sportova, počev od 1. januara 2024.

Na pitanje zašto se sada protivi učešću Šabovića na Olimpijskim igrama, kada je i sam zvanično potvrdio da ima pravo da predstavlja Kosovo, Zećiri za Radio Slobodna Evropa kaže da je to pismo greškom izdato i potpisano.

“To (pismo) je tehnička greška i ja sam isključivo odgovoran. Čak ni članovi odbora”, navodi Zećiri, te dodaje da je Šaboviću kasnije postalo jasno da mu pismo ne garantuje direktno učešće na takmičenjima, već samo ravnopravan tretman sa ostalim kosovskim sportistima.

Problem etnička pripadnost?

Plivački savez Kosova je u nekoliko navrata spomenuo i etničku pripadnost Šabovića i njegovih roditelja.

Predsjednik plivačkog kluba Ilirida iz Kosova Polja Ardian Hamiti izrazio je sumnju da je Plivački savez pokušao da spriječi njegov odlazak na Olimpijske igre jer dolazi iz redova bošnjačke zajednice.

“Vidjeli smo divlju kampanju u kojoj je Adel nazivan Srbinom, a u nekim slučajevima i Rusom. Mislim da takva kampanja ne bi trebalo da se dešava na Kosovu”, kaže Hamiti.

Dodaje da su u slučaju Šabovića ispunjene sve zakonske procedure i uvaženi propisi koji su na snazi, kako bi on mogao da predstavlja Kosovo na Olimpijskim igrama u Parizu.

Hamiti traži da se prekine sa “rasističkom kampanjom”, te poziva Olimpijski komitet Kosova da se obrati pravosudnim institucijama zbog prijetnji i pritisaka koji se vrše na Šabovića.

“Adel se osjećao nesigurno da dođe na Kosovo zbog prijetnji i linča. Pa i da je Srbin, ne bi bio problem da predstavlja Kosovo”, kaže Hamiti.

S druge strane, predsjednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri negira optužbe da je učestvovao u kampanji linča.

“(Svako) ko se osjeća da sam ga linčovao, trebalo bi da bude predmet istrage i svaki put kada neko ima pritužbu, najprihvatljiviji oblik bi bio da se preduzme pravni postupak i sačeka sudska presuda”, kaže on.

Olimpijski komitet Kosova je takođe kritikovao Plivački savez zbog “etike i vrijeđanja na etničkoj osnovi” na račun Adela Šabovića.

Olimpijski komitet tvrdi da je prema 21-godišnjem plivaču upotrebljen govor mržnje. Šaboviću je 16. oktobra 2023. uručen kosovski pasoš.

Radio Slobodna Evropa nije uspeo da stupi u kontakt sa Šabovićem, dok predsednik plivačkog kluba Ilirida Ardian Hamiti kaže da je fokusiran na pripreme za olimpijska takmičenja.

Kako se biraju sportisti za Olimpijske igre?

Na Olimpijskim igrama zemlje se takmiče na poziv sa kvalifikovanim sportistima. Kvalifikovani sportisti su oni koji dostignu potrebne bodove, odnosno olimpijsku normu.

Tu su i univerzalni pozivi koji važe za sportiste koji nisu uspjeli da dođu do bodova neophodnih za kvalifikacije. Ti sportisti se pozivaju kako bi se povećao broja takmičara iz zemalja koje tradicionalno imaju manje delegacije.

U Olimpijskom timu Kosova za Igre u Parizu 2024. je šest kvalifikovanih sportista – džudo i boks – i troje sportista sa univerzalnim pozivom – plivanje i atletika.

Adel Šabović je jedan od dvoje plivača koji su izabrani da se takmiče na osnovu univerzalnog poziva.

Sada Plivački savez Kosova tvrdi da je preporučio drugog plivača Malja Gašija (Mal Gashi) da se takmiči na Olimpijskim igrama, dok Olimpijski komitet Kosova tvrdi da je Adel Šabović izabran na osnovu prijedloga Svjetske federacije vodenih sportova.

Prema dokumentu koji je Olimpijski komitet Kosova dostavio medijima, vidi se da je Svjetska federacija vodenih sportova 25. juna poslala mejl KOK-u u kome navodi da dva plivača imaju najviše bodova, Adel Šabović i Hana Beići.

Olimpijski komitet Kosova navodi da nije imao “prilike a ni razloga” da mijenja prijedloge, te da je samo prihvatio pomenute plivače.

Sedmicu dana od prijema ovog mejla, 3. jula, Olimpijski komitet Kosova je potvrdio Šabović ide u Pariz.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara, Olimpijski komitet Kosova je trebalo da podnese prijavu za univerzalne pozive do 24. juna, dok je Svjetska federacija vodenih sportova trebalo da ih potvrdi do 3. jula.

Ponavljanje historije

Spor oko Šabovićevog takmičenja je počeo prije izvjesnog vremena, kada je plivač tužio Plivački savez Kosova Sudu za sportsku arbitražu jer mu nije dozvoljeno da se takmiči za Kosovo na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje se održava u Dohi od 2. do 18. jula.

Međutim, Sud za sportsku arbitražu je naveo da nema nadležnost da se bavi Šabovićevom tužbom.

Plivački savez Kosova je to predstavio kao pobjedu i saopštio da je Šabović pokušao da “nezakonito predstavlja Kosovo”.

S druge strane, iz KOK-a kažu da je Šabović izgubio slučaj iz proceduralnih razloga, jer je tužba prvo morala da se podnese Sudu za sportsku arbitražu na Kosovu.

Slučaj nije objavljen u javnosti do konačne odluke.

Olimpijske igre u Parizu 2024. počinju 26. jula i završavaju se 11. augusta. Na ovim takmičenjima učestvovaće više od 10.000 sportista u različitim disciplinama.

Kosovo za sada ima tri olimpijske medalje koje su osvojile džudistkinje Majlinda Keljmendi (Kelmendi), Distrija Krasnići (Distria Krasniqi) i Nora Đakova (Gjakova).

Previous Počast žrtvama genocida: Više od 1.500 učesnika moto maratona prodefilovalo Sarajevom
Next Vlada Kosova proglasila 11. juli za Dan sećanja na genocid u Srebrenici

You might also like

SPORT

Malonogometna reprezentacija beskućnika krenula na SP

Malonogometna reprezentacija uličnog fudbala Bosne i Hercegovine, u javnosti poznata kao reprezentacija beskućnika krenula je jutros na 17. Homeless World Cup  koji će se ove godine održati u Welsu u

SPORT

Sjajan dan za bosansku atletiku: Nakon Mešića i Pezer ispunio normu za Olimpijadu

U samo jednom danu nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osigurala su dvojica bosanskohercegovačkih atletičara. Kemal Mešić i Mesud Pezer, dvojica bacača kugle, ispunili su potrebne norme za

RIJEČ-

Haris Duljević: Moj san je od kada igram fudbal da jednog dana zaigram u A reprezentaciji

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Fudbalski klub Sarajevo vraća se na pobjednički kolosijek. Ekipa koju s klupe vodi Miodrag Ješić upisala je četiri vezana trijumfa. Jedan od najzaslužnijih za taj