Zašto smeta Sarajevo i Bošnjaci u njemu!?

Zašto smeta Sarajevo i Bošnjaci u njemu!?

Do naše javnosti ovih je dana došla informacija da je strani političar, visoki dužnosnik u Bosni, izjavio (ne baš kao kompliment) da je Sarajevo bošnjački grad!

Da, Sarajevo je i bošnjački, i – ‘glavni grad suživota‘, kako prije nekoliko sedmica reče svjetska faca Bono Vox prilikom posjete internacionalnom Sarajevo Film Festivalu.

Sarajevo je grad koji je, kao i drugi gradovi u kojima su Bošnjaci većina, sačuvao crkve u vremenu kada je ubijan od onih koji su istovremeno na prostorima pod svojom vlašću džamije ravnali sa zemljom.

Grad koji se svojevremeno digao na noge kada je osmanski namjesnik nanio nepravdu nekolicini Jevreja. Oslobodio nedužno zatočene, a vlastodršca protjerao. Primjera je puno koji Sarajevo čine velikim.

– Sarajevo je uvijek bilo većinski bošnjački, ali ga to nikada nije spriječilo da bude multinacionalni, multireligijski i multikulturalni grad – istakao je kao odgovor na tu priču član državnog Predsjedništva Željko Komšić.

– Spomenuo sam primjer Sefarda koji su došli iz Španije i ostali tu stotinama godina. Pričao sam i o Eugenu Savojskom koji je spalio Sarajevo i s njim se povuklo katoličko stanovništvo koje se potom vratilo u Sarajevo i ostalo. Sarajevo nikada nije bilo isključivo niti je pripadalo samo jednom narodu ili religiji – rekao je Komšić nakon sastanka sa ambasadorima EU-a.

Na pitanje zašto to moramo objašnjavati nakon toliko godina, Komšić je rekao: “Zato što ljudi izađu na tako ozbiljnom forumu i takvu glupost izjave!”.

Na skupu u Njemačkoj, koji je izazvao buru, nije nedostajalo ni islamofobičnih viđenja u priči o Bosni, kako je vidljivo iz teksta objavljenog na njemačkom servisu DW, te stavova, među njima i novog visokog predstavnika u našoj zemlji, koji su na liniji onih politika koje bi mnogi građani označili kao antibosanske.

A u tom Sarajevu trenutno, za informaciju onima koji ne znaju (?) a potenciraju razne priče:

Gradonačelnica – Jevrejka; Načelnik centralne općine – Srbin; Premijer Kantona Sarajevo – nebošnjak, kako sam reče, na toj poziciji zamijenio je Hrvata.

U Sarajevu hljeb zarađuju hiljade nebošnjaka koji dolaze iz drugih gradova i dijelova zemlje. Svi oni tu su – svoji na svom – i tako treba da bude. ‘Sarajevo svima dika’, pjesmom rečeno.

Glavni grad naše države uvijek je bio otvoren, za svakoga. Pa i za pojedince koji nisu bili dobrih namjera, kako se pokazalo u daljoj i bližoj historiji.

‘Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dijete – zaigrano, prostodušno, naivno… Lahkovjerno, djetinjasto, zato ono prvo i pruža ruke’, rekao bi Đ. Balašević. Tako je i u mnogim bosanskim sredinama kao što znamo.

Međutim, Sarajevo nije po mjeri nekim politikama. Bošnjaci nisu po volji nekim politikama, ma koliko se trudili. Trn su u oku takvima gdje god su većina. Zato ih, valjda, tako silno nastoje raseliti iz Bosne.

Bošnjak kao pojedinac i manjina – kao (po)sluga i radna snaga, visokokvalifikovan i obrazovan, dobrodošao je bilo gdje. Samo da ti Bošnjaci ne budu u svojoj zemlji, da se pitaju za nešto…

(MiruhBosne)

Previous Komšić: Njemačka ne mijenja politiku prema Bosni i Hercegovini, potvrdio je ured Merkelove
Next Milion maraka iz EU projekta za uređenje tuzlanskog izletišta Ilinčica

You might also like

RIJEČ

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću pred put u Beograd

Piše: Ekrem AVDIĆ Poštovani članu Predsjedništva BiH! U Beogradu sam proveo najljepši dio života – studentski. Takođe, i najplodniji radni dio, kao predratni dopisnik zagrebačkog «Večernjeg lista». Poslije rata sam

RIJEČ

Priča o povratku u Jusiće koji se desio prije 25 godina

Povratak Bošnjaka u selo Jusiće, godinu dana nakon što je potpisan Dejtonski sporazum, pratili su svi svjetski mediji. Piše: Almasa Hadžić (Jusići. Ili kako je Muška šporetom gađala ukrajinskog vojnika

RIJEČ

Neshvatljivo je da 2.000 sudija i tužilaca u BiH šuti, da se ne oglašavaju kao da ih se ne tiče

Je li glavni cilj Dodika rušenje pravosuđa, a ne Oružanih snaga i UIO-a? Da li je Evropska komisija zabranila VSTV-u da reaguje na zaključke NSRS-a? Je li VSTV već podijeljen