Zašto vlasti RS-a nabavljaju teško naoružanje vojnog ranga

Zašto vlasti RS-a nabavljaju teško naoružanje vojnog ranga

Primarna uloga policije Republike srpske, kao i svake druge policije, jeste održavanje javnog mira i reda u ime velike većine građana RS koji poštuju zakon.

Pitanje koje treba postaviti vlastima RS jeste zašto vjeruju da je potrebno nabaviti takvo teško naoružanje vojnog ranga za svoje policijske snage i koja je to sigurnosna prijetnja koja bi opravdala upotrebu takvog smrtonosnog oružja, rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na pitanje o dodatnom naoružavanju MUP-a RS.

U medijima se proteklih dana pojavila informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS na više relevantnih adresa (državnih ministarstava i institucija) u Bosni i Hercegovini nedavno uputilo zahtjev kojim se traži dozvola za uvoz Rogue Lite-borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm. Prema ovom zahtjevu, krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je napravilo “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a RS.

-Vlasti RS bi trebalo da ponude javno i transparentno objašnjenje, a posebno u periodu kada bi raspoloživa sredstva valjalo usmjeriti u pravcu borbe protiv pandemije Covid-19 i ublažavanja ekonomskih posljedica koje stanovništvo i dalje trpi, ističu iz OHR-a.

U međuvremenu, neosporni lider u manjem entitetu ima drugu priču.

-Republika srpska nema plan da izađe iz Bosne i Hercegovine. Rat je neprihvatljiv. RS neće voditi rat, neće voditi rat ni za svoju samostalnost. Nikada nećemo povući niti jedan ratni potez koji bi mogao ili bio usmjeren ka tome pitanju vezano za naš status, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon današnjeg susreta u Banjoj Luci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Previous Fantazije o pomicanju granica spadaju definitivno u sanduk sa moljcima jedne propale prošlosti
Next Olimpijski komitet BiH novčano nagradio Mariju Štetić i Nedžada Husića

You might also like

NAŠI DANI

Upriličen tradicionalni prijem za boračke porodice povodom pravoslavnog Božića

U povodu nastupajućeg velikog pravoslavnog praznika Božića, u Općini Centar je u ponedjeljak 6. januara 2020. godine, upriličen prijem za deset pravoslavnih porodica, čiji su najbliži kao pripadnici Armije RBiH,

NAŠI DANI

NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

  Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) – izvještavaju mediji. Odlučeno je to danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza.

RIJEČ

Vlaisavljević: Nisam vjernik koji nosi hidžab ali smatram da ženama vjernicama nitko i ni pod kojim uvjetima to ne može zabraniti

Panel diskusija na temu slobode vjeroispovjesti i nošenja vjerskih obilježja u kontekstu odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o zabrani isticanja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, održana je jučer