Zavičajni muzej Visoko: Čuvar vrijednih eksponata prirodnog i kulturnog naslijeđa

Zavičajni muzej Visoko: Čuvar vrijednih eksponata prirodnog i kulturnog naslijeđa

 

Zavičajni muzej Visoko osnovan je 7. aprila 1953. godine i već nekoliko decenija plijeni pažnju posjetilaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta. Smješten je u objektu sagrađenom 1902. godine koji je prvobitno imao funkciju Gradske općine – Beledije, a koji je spomenik prve kategorije objekata kulturno-historijskog nasljeđa na području općine Visoko. Ipak, muzej u ovoj zgradi nalazi se od 1957. godine.

– Zbirke Muzeja istaknute na nekoliko lokacija –

U muzejskom lapidarijumu nalazi se stalna postavka s originalnim kamenim eksponatima i nekoliko gipsanih replika iz različitih historijskih epoha. Muzej od 2006. posjeduje depandans Etno soba/Etno radionica u Goduši, a od 2015. depandans sa stalnom postavkom ”Otpor agresiji ‘92.-‘95.” u Kulturnom centru ”Altindag-Visoko“ u Prijekom.

U muzeju posebnu pažnju posvećuju očuvanju starih visočkih zanata – opančarstva, čibučarstva i grnčarstva – kao dijelovima kulturnog nasljeđa lokalne zajednice.

Fundus Zavičajnog muzeja predstavljen je u osam zbirki, fonoteci, općinskom Arhivu i muzejskoj biblioteci. Mubera Pulo, viša kustosica Muzeja, izjavila je kako Muzej na početku nije imao svoj prostor i u tom periodu su većinom skupljani eksponati za zbirke i rađeno je na konačnom izgledu Muzeja.

”U početku je bila ideja da se prikupi što više materijala iz perioda Narodnooslobodilačkog rata 1941.-45., da bi vremenom Muzej poprimio raznovrsne sadržaje. Tako da danas ima osam različitih zbirki. Sam termin zavičajni govori o tome da je muzej kompleksnog tipa, da sadrži veliki broj zbirki i da je zastupljeno, ne samo područje općine Visoko nego i šire. Samo Visoko je bilo centar srednjovjekovne bosanske države, poslije toga centar nahije, a poslije i centar sreza“, pojasnila je Pulo.

Upitana za najvredniji eksponat, Pulo je kazala kako je teško izdvojiti jedan pošto je riječ o velikom broju eksponata, a pojedine zbirke posjeduju i nekoliko hiljada njih.

 

– U planu realizacija stalne postavke muzeja –

Ukazala je i na činjenicu da objekt nije pravljen za potrebe muzeja i da prostor ne dozvoljava da se pokaže sve što ovaj muzej posjeduje.

”U ovom dijelu imamo kamene eksponate, na spratu je izložbeni prostor koji još uvijek nismo opremili stalnom postavkom iz jednostavnog razloga što pripremamo raznovrsne sadržaje i različite izložbe prezentujemo. Mada, imamo u planu u skorije vrijeme da realizujemo stalnu postavku. To bi bilo jako bitno, zato što bi taj prostor iskoristili da prezentujemo najreprezentativnije eksponate koje sadrže naše zbirke,“ pojasnila je Pulo.

Muzej posjeduje i bogatu numizmatičku zbirku i sadrži numizmatičke jedinice iz skoro svih epoha i civilizacija na ovom prostoru. Eksponati su grupisani na rimski, grčko-ilirski, srednjovjekovni bosanski, ugarski i dubrovački novac te metalni i papirni novac iz osmanskog i austrougarskog perioda, zatim perioda Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, NDH i Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Ekipi Anadolu Agency (AA) pokazan je dio bogate numizmatičke zbirke, odnosno jedinice iz perioda osmanskog doba pronađeni u Crkvi sv. Nikole u Milima.

Arheološka zbirka je najobimnija zbirka Zavičajnog muzeja. Obuhvata materijal svih ubiciranih, rekognosciranih i arheološki istraženih nalazišta s područja visočke kotline. Podjela zbirke izvršena je prema mjestu nalazišta/lokalitetu. Sadrži raznovrsne arheološke jedinice među kojima su nalazi od stakla i keramike, kameni i kremeni nalazi, nalazi od metala, nakit, osteološki nalazi, ostaci predmeta od drveta i tome slično.

Pulo je podsjetila kako je samo Visoko bogato arheološki i obiluje arheološkim lokalitetima, počev od lokaliteta iz mlađeg kamenog doba, pa sve do novije historije.

”Arheološka zbirka je zaista veoma bogata i tu bih istakla da na teritoriji općine Visoko imamo nacionalni spomenik koji se odnosi upravo na taj period, lokalitet neolitskog naselja Okolište. Samim tim, možemo reći da su ti eksponati najstariji”, rekla je Pulo.

Eksponati potiču iz antičkog/rimskog, srednjovjekovnog i osmanskog perioda.

Srednjovjekovna zbirka u svom fundusu sadrži raznovrsne eksponate koji se mogu podijeliti na podzbirke: kameni nalazi/arhitektonski ulomci, oružje, srednjovjekovne karte, makete, keramika, staklo, gipsane replike, fotokopije i fotografije povelja i dokumenata.

Previous Premijer liga Bosne i Hercegovine: Pobjeda Sarajeva u gradskom derbiju na Koševu
Next Lavić: Bosanski državni interes je iznad svega

You might also like

BAŠTINA

Kuća Gradaščevića – historijski spomenik Gradačca i Bosne i Hercegovine /Foto/

Kuća Gradaščevića, u kojoj živi potomstvo rahmetli Mustaj-bega Gradaščevića, unuka H.Bećirbega Gradaščevića, brata Husein-kapetana Gradaščevića, sagrađena je 1786.godine, u doba Osman-kapetana Gradaščevića.   Facebook   Facebook   Facebook   Facebook

BAŠTINA

Stari grad Srebrenik – historijsko područje

  Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine, proglasila je “Historijsko područje – Stari grad Srebrenik u Srebreniku”, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine: zidine starog grada, ruševine

BAŠTINA

Područje općine Busovača bogato stećcima, ali prepušteno zaboravu (Foto)

Područje općine Busovača, kao i čitavo područje srednje Bosne, bogato je srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima-stećcima, a neki od njih će biti uvršteni u kartu koju će izraditi Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona.