Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

 

Radovi na izgradnji vještačkog jezera na olimpijskoj planini Bjelašnici – rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II su završeni i danas je počelo punjenje jezera.

– Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM. S izgradnjom te akumulacije i njenim puštanjem u rad u potpunosti je osiguran sistem za osnježavanje. Zajedno sa sistemom za osnježavanje, koji košta oko šest miliona KM te dobivanjem dozvola, ukupna investicija iznosi 7,5 miliona KM – kazao je Feni direktor KJP ZOI ‘84 Nevres Alispahić, dodavši kako je sve finansirala Vlada Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je sistem osnježavanja završen prošle godine, a da su pravljenjem akumulacije II stvoreni uvjeti za pravljenje vještačkog snijega.

Punjenje akumulacije II se vrši ispumpavanjem iz akumulacije I, kazao je Alispahić, dodavši kako je u planu u narednom periodu i izgradnja akumulacije III. Izgradnja te akumulacije će biti realizirana kada se osiguraju finansijska sredstva.

– U akumulaciji II se nalazi oko 40.000 kubika vode, u akumulaciji III će biti isto toliko, dok se u akumulaciji I nalazi 9.000 kubika vode. Akumulacija I se nalazi u donjoj trećini staza, akumulacija II na polovini staza, a treće će biti kod međustanice – kazao je Alispahić.

Dodao je da će uz upotrebu akumulacije i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona biti pomjerena za mjesec.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić kazao je Feni kako je ukupan projekt vertikalnog transporta i sistema vještačkog osnježavanja s vodovodom s Treskavice koštao oko 22 miliona KM.

– Vlada KS se odlučila da poveća skijaške kapacitete na planini Bjelašnici. To je prvo ozbiljno ulaganje poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. Sve to utječe na razvoje turizma u KS, povećan je i interes turista te smo se odlučili za ovo ulaganje i ovo je bio pun pogodak – kazao je Šabić.

Naglasio je kako će se s povoljnijim vremenskim uvjetima najkasnije do kraja novembra nastaviti s pripremom staza, staze će se osnježavati vještačkim snijegom, tako da se očekuje početkom decembra da krene skijaška sezona na planini Bjelašnici.

– Bit će to dvadesetak dana dana prije svih u regionu. A skijaška sezona će, također, biti produžena ukoliko vrijeme bude povoljno. Nadamo se da će sezona biti produžena na nekih 120 dana – kazao je Šabić.

Dodao je da je ove godine na Bjelašnici bio veliki broj turista, posebno poslije izgradnje šesterosjeda.

– Postoje planovi za izgradnju treće akumulacije, oni idu uporedo s izgradnjom novih skijaških staza k

Previous Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi - izgrađena 1643. godine
Next Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

You might also like

NAŠI DANI

Merkel podsjetila na teroristički napad u Hanau kada je ubijen i mladi Bosanac Hamza Kurtović

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da su rasizam i mržnja otrovi, prenose agencije. Merkel je objavila videoporuku u znak sjećanja na one koji su izgubili živote u rasističkom napadu

NAŠI DANI

Urednik BIRN-a o hapšenju Mehmedagića: Utisak da se radi o političkom obračunu

Informacije o hapšenju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i dalje su šture. Semir Mujkić, urednik BIRN-a (Balkanska istraživačka mreža), kazao je kako se ne može izbjeći utisak da se radi o političkom

NAŠI DANI

Premijer Novalić pozvao građane da ljetuju u Bosni i Hercegovini

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prokomentirao je u četvrtak uvođenje obvezne mjere 14-dnevne samoizolacije za putnike koji u Republiku Hrvatsku ulaze iz Bosne i Hercegovine. – Nismo slučajno