Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji

Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji ove godine je održalo trodnevnu manifestaciju Dani Bosne u Sloveniji, javlja Fena.

Predsjednik BADS-a Edvin Dervišević istakao je da su ciljevi udruženja, koje je počelo sa radom u januaru ove godine, da brine o razvoju društva u kojem prednjače razumijevanje, jednakost, mir i sloboda, kroz očuvanje bosansko-hercegovačkog identiteta u Sloveniji i EU.

On je također istaknuo značaj jačanja odnosa između Slovenije, Bosne i Hercegovine i zemalja regiona na naučnom, umjetničkom, ekonomskom i društvenom planu, kazavši da je slogan udruženja, graditi mostove poverenja.

Dani Bosne otvoreni su  izložbom “Povelje bosanskih vladara i vlastelina” iz vremena srednjovjekovne Bosne, Muzeja bosanskog kraljevstva iz Cazina, uz posjetu Adnana Hajrulahovića, direktora muzeja, i  Enesa Dedića, autora izložbe.

Mladim umjetnicima porijeklom iz Bosne i Hercegovine, violončelistkinji Sari Čani, violinistu Nikoli Pajanoviću i harmonikašu Sajdinu Horozoviću, potpredsjednik BADS-a akademik Ismar Mujezinović uručio je jednokratne stipendije od 300 eura u ime društva. Nastupile su i mlade pjevačice, osamnaestogodišnja Ada Lana Dervišević i trinaestogodišnja Ema Okovič.

Upriličen je i razgovor književnika Ahmeda Burića i Adriane Kuči o kretanjima u književnosti u dvije zemlje, te izvedba monodrame “Majka Nuru počesto izruži” Hasije Borić.

Veliku pažnju publike izazvala je stand up komedija Svi smo za. Denis Avdić, Ranko Babić, Perica Jerković, Žan Papič i Admir Baltić odrekli su se honoraru.

Na Danima Bosne u  Slovenačkoj kinoteci publika je imala priliku pogledati kratke filmove bosanskohercegovačkih reditelja koji rade u Sloveniji. Tako su se predstavili Ismar Mujezinović sa filmovima “Crvenkapica se crveni” i “Zid”, Amir Muratović sa filmom “Druga generacija”, Goran Vojnović sa filmom “Fontana”, Miroslav Ćiro Mandić sa filmom “Stepenice” i Slobodan Maksimović sa filmom “Nevidljiva ruka Adama Smitha”.

Akademski slikar Ismar Mujezinović je u otvorio izložbu umjetnika bh. korijena Mirsada Begića, Petra Beusa, Jakova Brdara, Admira Ganića, Amele Hadžimejlić, Narcisa Kantardžića, Ismara Mujezinovića i Emire Turnadžić, koja ostaje otvorena za javnost do 10. oktobra u galeriji Visconti Fine Art u Ljubljani.

Predsjednik Bosanskog akademskog društva u Sloveniji Edvin Dervišević je dodijelio nagradu, medaljon Kulina Bana posebno izrađen za ovu priliku, rad akademika Ismara Mujezinovića, te zahvalnicu BADS-a, slovenačkom pjesniku  Borisu A. Novaku, za doprinos promociji bh. kulture, te razvoju i dobrobiti stanovništva Bosne i Hercegovine, kroz njegov humanitarni rad.

Dani Bosne je manifestacija koja je ove godine održana prvi put, a u BADS-u s ponosom kažu da je to tek početak dugogodišnje tradicije.

Previous Katunska naselja u Bosni i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije
Next Podnešena prijava protiv falsifikatora izbornih rezultata u selu Klisa

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Potočarima predstavljanje opusa “Exodus” Safeta Zeca

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, 07. jula, 2020. u Potočarima će predstaviti “Exodus”, slikarski opus jednog od

KULTURA I UMJETNOST

BZK “Preporod” obilježava 30 godina od obnove rada (Video)

Svečana akademija povodom “Dana Bošnjačke zajednice kulture Preporod” upriličena je u subotu u Bošnjačkom institutu. U okviru Akademije prikazan je dio iz filma u produkciji RTV Preporod “Na pragu preporoda (Safvet-beg

KULTURA I UMJETNOST

Berberova ‘Srebrenica’ je pijetet žrtvi i vječito kapitalno djelo (VIDEO)

Monografska izložba “Srebrenica” Mersada Berbera sinoć je zabilježila svjetsko premijerno prikazivanje u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, gdje će do 25. novembra biti izloženo više od 40 slika koje predstavljaju