Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi.

Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 dolara. Partneri u implementaciji projekta su bili Mjesna zajednica Žepa, Općina Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS-a.

Historijski spomenik – Most na rijeci Žepi, nalazi se na Listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog oštećenja konstrukcije mosta, pukotina i deformacija koje mogu uzrokovati daljnje propadanje, tako da je projekat imao za cilj dovođenje konstrukcije mosta u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom sigurnosti, uvažavajući kriterije nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Iako su radovi izvođeni na izuzetno teškom i nepristupačnom lokalitetu, završeni su prije postavljenog roka. U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. stoljeća. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruiran na drugoj lokaciji zbog izgradnje hidroelektrane Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. donijela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja Mosta, odnosno oštećenja konstrukcije, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.

Izvor: Faktor

Previous U Kaknju organizovano centralno obilježavanje 1.decembra-Dana Trećeg korpusa Armije RBiH (FOTO)
Next Stari bosanski gradovi: Ljubuški

You might also like

NAŠI DANI

Odbijen zahtjev Tužiteljstva, Novalić napustio zgradu Suda BiH!

Postupajući sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine odbacio je zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora premijeru Federacije Fadilu Novaliću, neslužbeno se doznaje. Premijer Novalić već je napustio

NAŠI DANI

Pripadnici OS BiH zadužuju nove terenske uniforme s originalnom maskirnom šemom

Pripadnici Oružanih snaga BiH počeli su da zadužuju novu terensku uniformu kvalitetnog platna i originalne maskirne šeme s karakteristikama bosanskohercegovačkog okruženja. Predmetna aktivnost realizuje se u okviru desetogodišnjeg projekta zanavljanja

NAŠI DANI

Cijena polaganja vozačkih ostaje ista – uvedene izmjene u praktičnoj nastavi

  Do najavljenog poskupljenja polaganja vozačkih ispita za sada neće doći. Odluka o minimalnoj cijeni obuke za vozače, prema kojoj bi kandidat čas vožnje za B kategoriju trebao plaćati 30,50 KM, nije