Zbog nacionalističkih ispada: N/FS BiH do daljnjeg suspendovao stadion ”Pecara” u Širokom Brijegu

Zbog nacionalističkih ispada: N/FS BiH do daljnjeg suspendovao stadion ”Pecara” u Širokom Brijegu

Takmičarska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o suspenziji stadiona Pecara u Širokom Brijegu do okončanja disciplinskog postupka.

Disciplinski postupak pokrenut je radi dešavanja na revanš-utakmici finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, igranoj u srijedu.

“Suspenduje se NK Široki Brijeg od odigravanja svih utakmica na stadionu Pecara do okončanja disciplinskog postupka. Cjelokupan materijal sa revanš-utakmice finala Kupa BiH Široki Brijeg-Sarajevo ustupa se Disciplinskoj komisiji N/FS BiH, radi vođenja disciplinskog postupka protiv NK Široki Brijeg”, saopšteno je iz N/FS BiH.

Tokom intoniranja himne BiH u srijedu na stadionu Pecara više stotina navijača Širokog Brijega je zviždalo, a potom i uzvikivali “Mi, Hrvati”. Tokom utakmice u nekoliko navrata pristalice domaćeg kluba skandirale su i fašistički, ustaški pozdrav “Za dom spremni”, te vrijeđali pripadnike bošnjačkog naroda povicima “Ubij balije”…

Na tribinama je istaknuta i ratna zastava Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Navijači Širokog Brijega, također, tvrdim predmetima gađali su fudbalere Sarajeva i sudije. Tokom meča upotrebljavali su i na stadionima nedozvoljenu pirotehniku.

Uz sve to, ovo nije bilo prvi put da se slični nacionalistički ispadi dešavaju na stadionu Pecara što za NK Široki Brijeg može biti otežavajuća okolnost u disciplinskom postupku N/FS BiH, piše Oslobođenje.

FIFA-in i UEFA-in partner osudio zviždanje himni Bosne i Hercegovine i fašističko skandiranje u Širokom Brijegu

Ranije se oglasila i Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

U saopćenju je navedeno kako se svako malo može posvjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs.

“Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacjeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama”, izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar, izvijestile su agencije.

Previous Simbol mostarskih dućana: Tek živnem ljeti kad grane sunce u Mostaru; Turistima pričam da su svi ljudi na svijetu jednaki
Next Katarski investitor namjerava da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju „Nova Romanija“

You might also like

NAŠI DANI

25. novembar na mjestu gdje su stolovali bosanski kraljevi (Video)

  Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je danas i na Bobovcu, gdje su došli građani iz svih krajeva BiH. Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

NAŠI DANI

Dostavljeno 80 respiratora koje je kupila Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli danas iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila

NAŠI DANI

Izetbegović na Samitu u Sloveniji

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvuje danas Samitu predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Predsjednik Izetbegović će