Zbog poziva na linč Bakire Hasečić – RTRS kažnjen u iznosu od 9.000 KM

Zbog poziva na linč Bakire Hasečić – RTRS kažnjen u iznosu od 9.000 KM

 

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine je, zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, izrekla Radio televiziji Republike Srpske jedinstvenu kaznu u iznosu od 9.000 KM.

Radi se o prilogu emitovanom u informativnom programu Dnevnik 2 RTRS od 23. novembra, u kojem se, prema prigovorima gledatelja i nevladinih organizacija Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža BiH, navodi da emitovani sadržaj, između ostalog, predstavlja “otvoreni poziv na linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu”.

Bakira Hasečić je iščekujući presudu Ratku Mladiću ispred Haškog tribunala reagirala na provokaciju mladića koji je ispred žrtava mahao sa srbijanskom zastavom.

RAK je, između ostalog, utvrdio da je RTRS plasirao niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun gospođe Bakire Hasečić, čije stajalište nije bilo uključeno.

“Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečić od strane voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika u prilogu, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečić u programu RTRS-a”, navedeno je u obrazloženju RAK-a, piše Oslobođenje.

Previous Biznis forum u Dohi: Tuzlanska so uskoro na katarskom tržištu
Next Mostar: Samouka slikarica hobi pretvorila u ozbiljan posao i prodaje slike širom svijeta

You might also like

NAŠI DANI

Ambasada SAD-a Tegeltiji poslala kontakte proizvođača vakcina

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dobio je pismo iz Ambasade SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću

NAŠI DANI

Njemačka: Desničarske, tzv. ‘građanske straže’ slobodno patroliraju ulicama

Koga brane njemačke “građanske straže” i od koga?, naslov je njemačkog DW-a, gdje se stidljivo donosi priča o desničarima u toj zemlji koji se postavljaju iznad institucija države. Pravdu bi

NAŠI DANI

U Živinicama Dan žalosti zbog utapanja dvojice mladića

U Živinicama je danas proglašen Dan žalosti. Reakcija je ovo vlasti zbog utapanja dvojice mladića u jezeru Bašigovci čija tijela su, nakon velikih napora ronilačkih službi, pronađena jučer u jutarnjim