Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

Goran Sarić, policijski general MUP-a entiteta RS, uhapšen je u petak ujutro zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić, saznaje Istraga.ba.

Sarić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a zajedno sa još šest osoba, osumnjičen je da je počinio krivično djelo zločin protiv civilnog stanovništva. Policijski službenici SIPA-e su danas, 3. 12. 2021. godine, na području Bijeljine i Sokoca slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vezi s krivičnim djelima individualne i komandne odgovornosti i sapočinilaštva. Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate na daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Prema informacijama Istrage, svi uhapšeni su osumnjičeni da su su u zoru 25. septembra 1992. godine učestvovali u ubistvu 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić. Među ubijenim civilima bilo je sedmero djece. Još tada je saopćeno da su ovaj zločin počinili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS, poznate pod imenom Pahuljice. Oni su iz kuča u bijeljinskom naselju Bukreš izveli sve civile koji su se tu zatekli, te ig odveli na obalu rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje su ih i pobili.

Tijela ubijenih su bačena u Drinu, a deset godina kasnije, u Sremskoj Mitrovici u Srbiji pronađeni su posmrtni ostaci 13 osoba., gdje su ukopani pod oznakom NN.

Ubijeni su Sarajlići: Admir i Alma (stari šest i 10 godina), njihova majka Amira (rođ. 1955) i otac Osman (1956), njegov mlađi brat Senad (1967), njihov otac Izo (1931) i majka Rašida (1920), zatim Derviša (1956), Muharem ( 1952), njihova kćerka Selma (1980 – imala je 12 godina) i sin Zekerijah (1976). Ubijena je i Zurijeta Sarajlić (1934) i njena sestra Najla Džafić (1931).

Goran Sarić je tokom rata bio komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske. Do sada mu se dva puta sudilo za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Bio je optužen da je počinio krivično djelo genocid u Srebrenici, ali ga je Sud BiH oslobodio. Osim toga, bio je optužen i za ratne zločine u Sarajevu, ali je i u tom predmetu oslobođen. U petak ujutro je uhapšen zbog trećeg predmeta. Osumnjičen je da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Bijeljini, odnosno zločin nad 22 člana porodica Sejmenović, Sarajlić i Malagić.

Previous Husagić: Neke evropske zemlje podržavaju one snage u Bosni i Hercegovini koje rade protiv evropskih vrijednosti
Next Zimska čarolija na Skenderiji u punom sjaju (Video)

You might also like

NAŠI DANI

“Merhamet” širom BiH svakodnevno dostavlja tople obroke i pakete osobama starijim od 65 godina

Nakon naredbi nadležnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, HO “Merhamet”” MDD je u svim svojim regionalnim i osnovnim odborima koji imaju

NAŠI DANI

Mesiću uručeno priznanje ‘Mostar Peace Connection’

Pod sloganom “Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje” i uz prigodan program Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara obilježio je u petak 16 godina rada i još jednu godišnjicu

NAŠI DANI

POČAST NARODU GORNJEG PODRINJA: Planinarski pohod “Grebak – put života”

Put preko planine Grebak bio je jedini put za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda, tokom ratnih godina od 1992. do 1994., piše bh. novinska agencija Patria. Hiljade ljudi