Željeli smo očuvati dostojanstvo i ponos Bosne i Hercegovine

Željeli smo očuvati dostojanstvo i ponos Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da je s kolegom Željkom Komšićem odbio susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom želeći na taj način očuvati dostojanstvo i ponos domovine Bosne i Hercegovine.

“Mi nismo veliki i važni kao Rusija, ali Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, rekao je Džaferović.

Istakao je da je Lavrov, ali i Ruska Federacija iskazala u više navrata da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Ali izjave Lavrova, kao i izjave koje se već duže ponavljaju kroz stavove koje iznosi ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini govore drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse. A, prva stvar koja se navodi je država Bosna i Hercegovina, njen kontinuitet, zastava i grb i institucije. To se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano”, rekao je Džaferović, osvrćući se na jučerašnji boravak Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije u Istočnom Sarajevu.

Poštovati Dejtonski mirovni sporazum, kaže Džaferović, znači poštovati svih 11 aneksa sporazuma. A, jedan od njih, je, kaže i prisustvo visokog predstavnika u BiH.

“Visoki predstavnik je potreban BiH. Njegov odlazak zagovaraju snage koje govore o secesiji. To zasigurno zna i Lavrov. Mora se poštovati visoki predstavnik. On mora biti u Bosni i Hercegovini dok se ne promijeni Ustav i počne normalno funkcionirati. To BiH ne može po postojećem Ustavu”, rekao je Džaferović. 

Podsjetio je da su se vlasti Bosne i Hercegovine još 2005. opredijelile za NATO put, 2009. je donesena odluka o podnošenju zahtjeva za Akcioni plan za članstvo u NATO, a prošle godine je podnesen Program reformi koji je faktički ANP, a ove godine se priprema novi. 

“Sve je to jučer osporavano. Jer, kazano je da se poštuje i uvažava Rezolucija Narodne skupštine RS-a. Naši unutrašnji ciljevi su poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izgradnja multietničke države Bosne i Hercegovine, poštivanje prava svih naroda na cijelom teritoriju BiH, ekonomske i ukupne državne reforme. Vanjskopolitički ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definirane odluke uz sudjelovanje svih naroda. Odluke se ne mogu mijenjati. Jučer je to na svoj način dovedeno u pitanje”, poručio je Džaferović.

Džaferović je naveo da su se on i Komšić, nakon razmatranja šta poduzeti kao odgovor na jučerašnja dešavanja tokom posjete Lavrova u Istočnom Sarajevu, odlučili na ovaj potez.

“Bila je ideja da odemo i sve kažemo ili ne odemo. Procijenili smo da je ovo jača poruka za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. To je i poruka partnerima EU i NATO da smo mi ponosni i odlučni ljudi. Kada jednom donesemo odluku onda je se svi moramo pridržavati. Rusija treba poštovati ono što smo donijeli kao odluke”, stav je Džaferovića. 

Komšić: Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema Bosne i Hercegovine

Komšić je kazao kako je Lavrov među tri najbolja svjetska diplomata, koji iza sebe ima veliko iskustvo, znanje i na kraju silu, čiji su potezi i postupci do kraja isplanirani i svaki nastup šalje poruku. 

“Ono što smo imali priliku gledati otkad je Lavrov došao u Bosnu i Hercegovinu po meni su poruke, ne njegove lične, nego zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Miloradom Dodikom nije greška protokola. Ponavljam, riječ je o cijelom aparatu koji iza njega stoji i koji je savršeno savršeno informisan o svemu u BiH. To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija države BiH”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i bHercegovine je kazao da izjava Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju Narodne skupštine Republike srpske o tzv. vojnoj neutralnosti također govori da je ruski ministar savršeno informisan i iskusan.

“On izbjegava činjenicu da takvu odluku mogu donijeti samo državni organi i da je Bosna i Hercegovina donijela odluku o budućnosti evropskih i atlantskih integracija. U donošenju tih odluka učestvovao je i Dodik. Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti NSRS i da takvu odluku donose Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

On je kazao da je kroz ova dva primjera Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine.

“Naše uvjerenje je da s Ruskom Federacijom imamo najbolje moguće odnose, ali isto tako očekujem da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju odluke ustavom određenih institucija Bosne i Hercegovine što sada nije slučaj”, rekao je Komšić.

On je podsjetio i na stav glasnogovornice MVP-a Rusije na društvenim mrežama koju je Komšić protumačio kao jednu vrstu prijetnje. 

“To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom Federacijom”, rekao je Komšić i dodao da mogu od prijateljskih zemalja očekivati i tražiti da poštuju institucije države Bosne i Hercegovine i odluke koje su institucije donijele u skladu s ustavom, a ne da to negiraju i da tretiraju dio Bosne i Hercegovine kao nezavisnu državu. Komšić je kazao da je to utisak koji su imali nakon jučerašnjih sastanaka u Istočnom Sarajevu. 

(AA/MiruhBosne

Previous Biden: Bosna u srcu Evrope - cjelovita, slobodna i mirna
Next Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena

You might also like

NAŠI DANI

Sporazum o isporuci 50 automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve grupe

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Porschea BH d.o.o. u ime ponuđača potpisan sporazum o isporuci 50 putničkih

NAŠI DANI

Nove dopreme vakcina za našu zemlju

Ambasador Dimitrios Papandreou službeno je danas uručio donaciju grčke vlade Bosni i Hercegovini od 120.000 AstraZeneca vakcina protiv Covid-19, saopćeno je iz grčke ambasade u Bosni i Hercegovini. Donacija je

ŽIVOT

Izvučena iz ruševina nakon 91 sat: Djevojčica Ayda Gezgin izašla sa intenzivne njege

Trogodišnja Ayda Gezgin koja je ispod ruševina, nakon zemljotresa u Izmiru, izvučena nakon 91 sat, završila je liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i prebačena je na Odjel za dječiju