Žena koja je donijela glamur ratnom Sarajevu: Prkos i ponos

http://www.thisisthewhat.com/wp-content/uploads/2012/04/Picture-43.png

Rijetko ko se ne sjeća fotografije iz opkoljenog Sarajeva koja je zadivila svijet, a na kojoj Meliha Varešanović besprijekornim izgledom prkosi ratu.

Zanimljivo da je fotografija krasila brojne svjetske časopise, poput Lifea i Sunday Timesa, a da se dugo o tome ništa nije znalo.

Fotografija je nastala 1994. godine, a nastala je s jednim velikim bolom kada je umrla moja mama. Fotografija je nastala slučajno na relaciji Dobrinja – Alipašino Polje, a napravio ju je sjajni fotograf. Ništa nisam znala, jer me to često pitaju je li bilo namješteno. Ja sam prošla taj dan tom rutom, kao i mnogo puta prije.”

Britanski fotoreporter Tom Stoddart, kasnije je priznao da se, kada je fotografija nastala, uplašio i potražio zaklon, dok je Meliha nastavila mirno i odvažno koračati.

Što se tiče ponosnog hoda to je nešto nasljedno. Ljudi mi kažu da ih podsjećam na svoju majku, svojim stavom i korakom.”

Jednom prilikom Varešanović je izjavila da nikada, u ratu, nije trčala, jer onima koji su gledali kroz snajper nije htjela dati do znanja da postoji strah.

Na svoj način sam željela da odagnam taj strah. To je bio poseban osjećaj prkosa, ponosa i inata.”

Na pitanje kako je u tako nehumanim uslovima, uspijevala izgledati bespijekorno odgovorila je: “Jaka volja i navika, želja da živim i lijepo izgledam. Bilo je teško, zna se šta rat donosi, nije bilo struje, vode, hrane, međutim ja sam se snalazila. Uvijek sam nastojala da imam zalihu šminke i štedila sam.”

Nedavno je magazin Cracked napravio listu pet fotopriča o “hrabrim ženama, buntovnicama u historiji”. Na listi se našla i Meliha Varešanović gdje je upoređena sa zanosnom Sophijom Loren, uz opis “žena koja je donijela glamur u ratnu zonu”.

To je divno čuti i ponosna sam na to. Čovjek ne može biti skroman.”

Za čuvenu fotografiju Meliha Varešanović dugo nije znala.

Stigao mi je paket sa odjećom žena iz Engleske za mene i u njemu je bio časopis Life. Na naslovnici časopisa je bila moja fotografija. To mi je bilo posebno zadovoljstvo. Tek 2012. godine uslijedio je susret.

(N1/mb)

Previous Tim Artmax iz Sarajeva jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji izrađuje predmete putem 3D štampača
Next Šta čitaoci uglednog lista Guardian misle o glavnom gradu Bosne i Hercegovine

You might also like

OTPOR BOSNE

Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“. 4. (četvrtog) maja 1992.

OTPOR BOSNE

Komšić uputio čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom 15. aprila – Dana Armije RBiH

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije

OTPOR BOSNE

Hronologija događaja 2. maja 1992.: Dan kada su Niški specijalci bili nemoćni

Branioci grada dobili su prvu bitku za Sarajevo, za državu. Bio je to rat. Počela je opsada koja je trajala 1.425 dana. Drugi maj 1992. ostat će upamćen kao dan