Žene iz okoline Kaknja dokazuju da je život na selu moguć – najbolje je već tu!

Žene iz okoline Kaknja dokazuju da je život na selu moguć – najbolje je već tu!

Mjesna zajednica Tršće, okolina Kaknja, broji oko 1500 stanovnika.

-Problem nezaposlenosti mnoge je natjerao da napuste ovo područje, no jedna grupa žena odlučila je krenuti u rješenje ovog problema. Tako je kurs šivanja okupio njih 55, izvještava Nova tv.

Najmlađa među njima je 23-godišnja Medina Salkić. Nisam završila tekstilnu školu, ali kroz Udruženje sam počela da šijem. Kod kuće smo imali mašinu, kućnu mašinu gdje smo za svoje potrebe šile. Meni je super prva torba izašla. Onda, kasnije, šila sam ruksak. On je bio još bolji. Iz dana u dan se sve više i više usavršavam.

Sve što izrade – prodaju. I tako već dvije godine.

-Počele smo sa šivenjem jastučnica i nekih jednostavnijih stvari, da bi došli do onoga šta imamo danas. To su neseseri, torbe, ruksaci.. kazuje Elza Čeliković, predsjednica udruženja Trst.

Tu nisu stale. Mnoge od njih bave se ljekobiljem, pčelarstvom, poljoprivredom, a znaju i obrađivati vunu.

-To su žene koje nemaju slobodnog vremena. Ali, ipak, ono malo izdvoje ovdje da se družimo. Koliko god nam značilo u ekonomskom smislu, tako nam isto znači i ova druženja – ističe Čeliković.

Hatidža Čeliković kaže da šivenjem doprinose svom domaćinstvu a to ujedno i njoj pruža mir. Ja sam baš zadovoljna i sretna, ispunjena.. to me ispunjava, odmara, relaksira. Jednostavno, kad sam tužna, kad sam nervozna, sašijem neki predmet i budem onda okej.

Zadovoljstvo, smijeh i sreća, ono je što se može vidjeti u njihovim prostorijama. Ostaju u svom mjestu smatrajući da im bolje nije potrebno. Kako kažu – najbolje je već tu.

-Može se i ovdje živiti. I može se fino zaraditi. Samo treba trud i rad, i da čovjek bude uporan i sve se može – zaključuje najmlađa u Udruženju.

Previous Irfan Halilagić - 34-godišnji pravnik iz Lukavca bit će najmlađi premijer u državi
Next Ministrica Turković razgovarala s njemačkom ministricom Baerbock

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mirhad Džaferagić poklanja bosanske autohtone lovačke goniče i promoviše Bosnu i Hercegovinu širom svijeta

Zahvaljujući Mirhadovim psima u Švedskoj je bosanskohercegovačka dijaspora organizovala Klub bosanskog baraka, a barak iz njegovog legla i sada je prvak Švedske Mirhad Džaferagić već 40 godina uzgaja barake, bosanske

BAŠTINA

Motivi bosanskog ćilima od cvijeća u centru Cazina

U centru grada Cazina, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, cvijećem su izvezeni motivi tradicionalnog bosanskog ćilima. Kako je zabilježio fotoreporter AA, cvijećem “vezeni” bosanski ćilim nalazi se ispred zgrade gradske

TURIZAM

Emin Mahmutović održava porodičnu tradiciju vožnje fijakera na Ilidži (VIDEO)

Vožnja fijakerom kroz Veliku aleju na Ilidži, oivičenu drvoredom kestena i platana, pruža poseban ugođaj svakome ko odluči posjetiti Vrelo Bosne, sarajevsko izletište podno Igmana.