Zenica: Fratri i porodica Zukan zajedništvo grade od 1947. (Video)

Zenica: Fratri i porodica Zukan zajedništvo grade od 1947. (Video)

U sjeni stogodišnjih zgrada zeničke Crkve Svetog Ilije i ove godine proslavio se Bajram. Fratri i porodica Zukan zajedništvo grade od 1947. godine. Praznike jedni bez drugih ne bi mogli zamisliti.

U kući Crkve svetog Ilije živjele su brojne porodice poslije Drugog svjetskog rata. Rođen i odrastao u crkvenom dvorištu, Nurudin i njegova supruga jedini su preostali stanari. Fratre, svećenike i časne sestre smatraju porodicom i sa njima dočekuju još jedan Bajram.

„Ujutro u 6 sati ja iznosim kolače, zvonim prvo zvono u crkvu, budim ako nije ko budan, budim i dajem kolače i tek idem onda svojima na Bajram. To mi je tako 37 godina, koliko sam u braku“, priča Hasija Zukan.

Poslove oko crkve i dvorišta dijele, kao i svaku pomoć koja je tokom godina, naročito ratnih, stizala. Domaćini dvorišta, prije pet godina, dočekali su i fra Marka.

“Oni su svjesni dvorišta u kojem žive. Ako mi imamo službu, oni će paziti da ne bude buke. Onda mi, ako je Uskrs, prvo ćemo odnijeti Hasiji jaja, odnijeti kolač. I ja uvijek čekam kad će Bajram, kada će doći Hasijina baklava. To je tako“, dodaje fra Marko Kepić, župnik Crkve Svetog Ilije.

Tri kćerke su odgojili zajedno. Zajedno su tugovali, ali i radovali se.

„I, evo, treća kćerka – isto su oni prisustvovali tu na dvorištu, ispraćaju, svatovima… A nama odmah srce, što kažu, do nebesa“, sjeća se Nurudin Zukan.

Njihove kćerke danas svoju djecu uče važnosti suživota i poštovanja.

„Okolini je to čudno. Jer sad su i moja djeca tako navikla na župnika. Oni ne znaju – nema imena župnika, nego sva su djeca navikla – da je to župnik“, kaže Azra Bektaš.

Kroz osmijeh, prisjećaju se bogatih uspomena iz djetinjstva.

„Kada mama kaže – nemojte galamiti, župnik, sad će misa, Alisa, u kuću uđite, nemoj da vrištite, tiše, smanjite muziku. A mi – mama, pa i župnik sluša muziku, daj nekad da pojačamo muziku“, dodaje Alisa Topčić.

Na nekoliko kvadratnih metara u ovom dvorištu sve je rečeno. Opet su nas mali ljudi naučili velikim lekcijama. Ko istinski voli Boga, voli i sve ljude. Bez razlika.

Izvor: FTV

Previous Povodom Bajrama u New Yorku neradni dani, ali ne i u sarajevskoj općini Centar!
Next Prag je prijeđen: Izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona

You might also like

ŽIVOT

Britanski medij o uspješnoj Bosanki – izbjeglica postala multimilionerka

Izbjeglica koja je postala poduzetnica Diana Jenkins viđena je na snimanju s glumačkom postavom Prave domaćice s Beverly Hillsa po prvi put ovog vikenda u Aspenu, piše Daily Mail Online. Ova

ŽIVOT

Holanđanin ‘Ćiro’: Svojevremeno došao kao humanitarac, pa ostao da živi u Bosni

Thierry Joubert zvani Ćiro je Holanđanin, koji je 1992 – 1993. godine došao u Sarajevo, i odlučio da ovaj grad postane njegov dom. Za “Otvoreni program” (Hayat TV) govori o

DUHOVNOST

Najmlađi hafiz u BiH: Vrijeme rasporedim, malo za školu, malo za Kur’an i karate

Desetogodišnji Abdurahman Tabaković iz Ilijaša kod Sarajeva najmlađi je hafiz u Bosni i Hercegovini. Krajem augusta je u mektebu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu Abdurahman proučio završne ajete iz Kur’ana