Zenica: Mašinski i Medicinski fakultet planiraju izradu ortopedskih pomagala

Zenica: Mašinski i Medicinski fakultet planiraju izradu ortopedskih pomagala

Projekat “Razvoj metoda i tehnologija u primjeni inženjerskih znanja u oblastima medicine i zdravstva” predstavljen je predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ljekarske komore ZDK.

Projekat je plod zajedničke saradnje Mašinskog fakulteta i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE), a primarno je fokusiran na korištenje 3D tehnologija na Mašinskom fakultetu u Zenici u izradi ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide amputirce i civilne invalide.

Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić rekao je da se radi o vizionarskom projektu koji će donijeti puno benefita u ZDK-u, u prvoj fazi za osobe koje se oslanjaju na pomagala, a u kasnijoj fazi na razvoj projekata u koje aktivno može da bude uključena privreda.

– Mislimo da je to jedna vrlo dobra investicija koja će, kada bude implementirana, zadovoljiti sve potrebe stanovnika ZDK-a, a bit ćemo u prilici da naše usluge ponudimo i nekim drugim sredinama – rekao je Jupić.

Predviđeno je da projekat traje četiri godine, za što bi u budžetu ovog kantona trebalo godišnje osigurati 250.000 KM, ukupno jedan milion maraka, od čega bi najveći dio sredstava bio utrošen za nabavku tzv. 3D printera, a u finansiranju bi učestvovali i strani partneri i fondovi.

– Naš krajnji cilj je da počnemo proizvoditi titanijumske proteze, koje su skupe na tržištu i za kojima se iskazuje najveća potreba. Mislimo da imamo znanja i kapaciteta da to možemo uraditi – rekao je dr. Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta u Zenici.

– Ovo je nevjerovatno dobar projekat koji otvara hiljade vrata da napravimo boljitak pacijentima, a nama ortopedima olakša posao – rekao je predsjednik Ljekarske komore ZDK dr. Tarik Kapidžić.

Premijer Mirza Ganić izrazio je spremnost Vlade da podrži svaki projekat koji će biti koristan za zajednicu, ocjenjujući da je projekat koji je prezentiran izrazito kvalitetan te da će benefite imati zdravstvo, ekonomija, nauka, ljekari i svi korisnici ovih usluga.

U fokusu izrada ortopedskih proteza uz primjenu 3D tehnologije

Naučnoistraživački rad profesora i studenata Mašinskog i Medicinskog fakulteta Zeničkog univerziteta nastavljen je nakon što su lansirali prvi domaći medicinski vizir na početku pandemije koronavirusa. Trenutno rade na projektu Razvoj metoda i tehnologija u primjeni inžinjerskih znanja u oblastima medicine i zdravstva, a u fokusu je izrada ortopedskih proteza uz primjenu 3D tehnologije.

Gepostet von federalna.ba am Mittwoch, 30. September 2020
Video FTV
Previous Sporazum o isporuci 50 automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve grupe
Next Bosanski učenici osvojili 7 medalja na internacionalnim olimpijadama iz matematike i informatike

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici iz Bosne i Hercegovine osvajaju medalje iz informatike širom svijeta

Trojica talentovanih i vrijednih učenika Druge gimnazije Sarajevo zasigurno brojnim medaljama koje osvajaju širom svijeta na takmičenjima iz informatike i matematike mogu biti najbolji uzor i inspiracija mladim osobama da

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bičakčić: Potvrđen svjetski ugled bosanskih elektroenergetičara

Četrnaest istaknutih bosanskohercegovačkih stručnjaka primljeno je u članstvo studijskih komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) sa sjedištem u Parizu. Uz to, pet eksperata uvršteno je u članstvo radnih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru obilježava 44. godišnjicu osnivanja

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru danas je započeo s manifestacijama u okviru obilježavanja 44. godišnjice osnivanja i uspješnog rada. Prva u nizu aktivnosti je polaganje cvijeća na spomen bistu Džemala