ZENICA – Počeo Prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda – “ESOF FAIR TRADE”

ZENICA – Počeo Prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda – “ESOF FAIR TRADE”

Na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića danas je otvoren trodnevni “ESOF FAIR TRADE” – 1. sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, koji će u subotu navečer biti zatvoren nastupom Kulturno umjetničkog društva Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” te KUD-a “Putovići”.

Organizator Sajma, na kojem izlaže 10- izlagača je firma “ESOF” d.o.o. iz Donjeg Vakufa, čiji direktor Enver Avdić najavljuje kako će u narednom periodu na isti način “promociju domaće poljoprivredne proizvodnje” organizirati i u drugim, uglavnom većim bh. gradovima.

Naredni sajam u Zenici, najavljuje, održat će već u septembru ove godine.

– Mi smo jedan od lidera u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Posjedujemo velike kapacitete plasteničke proizvodnje- 10 hektara i 30 hektara otvorene proizvodnje. Pored toga imamo, također, razvijenu kooperativnu mrežu sa više od 700 kooperanata iz cijele BiH.

Naša vlastita godišnja proizvodnja je preko 600 tona, a otkup se kreće, isto, preko 600 tona, s obzirom da se u zadnje vrijeme smanjila proizvodnja. Inače, kapaciteti naših hladnjača su 3.000 tona – kaže Avdić, koji napominje da je cilj ovih sajmova da pomognu poljoprivrednicima da “direktno stupe u kontakt s kupcima”.

Zenički pčelar Zejnir Halilović ističe zadovoljstvo što im se pružila prilika da ove godine ponovo izlažu u svom gradu te da prodaju svoje prizvode.

– Mada je za nas, pčelare, ovo bila teška godina – kao što je bila i prethodna, ipak smo uspjeli nešto izvaditi meda. Imamo asortiman i ponudu, a i prodaju. Med se traži – ističe Halilović, koji dodaje kako su cijene tegle meda između 18 i 20 KM te da nisu, u odnosu na druge proizvode, povećavali cijenu svojih proizvoda.

Zenička industrija mlijeka (ZIM), koja posluje u sklopu AS grupacije iz Tešnja, je na tržište plasirala i svoje nove proizvode.

Stručna savjetnica za poljoprivredu Grada Zenica Senada Sejmenović, koja je otvorila Sajam, istakla je kako su ove godine, za različite projekte te podršku poljoprivredi, izdvojili 570.000 KM.

-Kroz projekte, uglavnom, potičemo ljudi koji imaju registrirane obrte u poljoprivrednoj proizvodnji i taj je broj obrtnika, zadnjih godina, dosta porastao. Mislim da ih, sada, imamo više od 70, a do prije četiri-pet godina imali smo ih 20 – napomenula je Sejmenović.

Svake večeri, sa početkom u 18.00 sati, ESOF će za posjetioce Sajma organizirati pripremu te podjelu hrane, koju će spravljati uz podršku partnera.

(Agencije)

Previous Bajramski koncert iz Mostara poslao poruku prijateljstva
Next Najavljena skora isporuka vakcina koje je kupila Vlada F. Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kornišoni, zelena grana poljoprivrede Bosne i Hercegovine

Firma ‘Agrona’ iz Živinica najveći je izvoznik krastavaca kornišona iz BiH na tržište zemalja Europske unije. Prošlogodišnji izvoz iznosio je oko 4.000 tona, dok se za ovu godinu planira izvesti

Ekonomija/Biznis

Oko 150 članica Udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ bavi se proizvodnjom i preradom voća

  Udruženje iz Gradačca „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ dokaz je da, gdje ima volje za radom, ima i načina kako da se realizira. Almasa Huskić, predsjednica Udruženja,

Ekonomija/Biznis

Jablanica mami turiste iz svih krajeva svijeta, sezona premašila očekivanja

Jablanica svojim prirodnim ljepotama nudi neiscrpan turistički potencijal. Očaravajući prizori rijeka, jezera i planina mame poglede turista. 2022. pokazala je odmak od dvije prethodne pandemijske godine. Turisti dolaze iz svih