Zenička zaobilaznica: Novih 11 kilometara autoputa uskoro u funkciji

Zenička zaobilaznica: Novih 11 kilometara autoputa uskoro u funkciji

Kompanija „Autoceste Federacije“ poklonit će Bosni i Hercegovini novih 11 kilometara autoputa, simbolično – 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Radovi na izgradnji Zeničke zaobilaznice, najzahtjevnijoj dionici na Koridoru 5C, idu predviđenom dinamikom, u što smo se uvjerili i prilikom naše posjete radilištu. Zatekli smo stotine radnika koji vrijedno rade, a da bi svi radovi bili završeni u predviđenom roku, piše Avaz.

U namjeri da okončaju projekt na trenutno najvećem gradilištu u našoj zemlji nisu ih uspjeli spriječiti ni koronavirus, pa ni visoke temperature. Cilj je, kažu, jasan, završiti obećano i predati građanima na korištenje nove kilometre. 

Užurbano se radi na asfaltiranju dionice, a prema riječima Reufa Kadrića, u ime preduzeća „Autoceste FBiH“, urađeno je 95 posto radova. 

– Uglavnom se radi na dijelu gdje je otvorena trasa. Radovi idu u željenom pravcu i, ako nas nešto ne iznenadi, do novembra ćemo uspjeti kompletirati i pustiti u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa – najavljuje Kadrić. On nam otkriva da su, s obzirom na brojne probleme s osiguranjem kosine, ugradili 57 kilometara geotehničkih sidara. 

– Urađen je i veliki broj drenažnih bušotina, tačnije oko 50 kilometara od početka do kraja dionice – otkriva Kadrić. Ne krije da su i u ovom preduzeću sretni što će novi kilometri autoputa biti otvoreni upravo 25. novembra. 

– Sigurno je da će ovo biti najbolji poklon državi i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. I izvođač se malo više angažirao, tako da sada imamo dvostruko veći broj radnika koji rade – govori Kadrić. Nakon što puste u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa, najavljuje Kadrić, nema predaha, nego se nastavlja raditi na produžetku Zeničke obilaznice, odnosno lotovi prema Žepču.

Govoreći o najzahtjevnijem projektu vijadukta Babina rijeka, Kadrić kaže da je takav jer su se radovi izvodili na visini višoj od 120 metara.  

– Za njegovu izgradnju utrošili smo 27.000 kubika betona, pet miliona kilograma armature. Zaista se radi o grandioznom projektu koji smo uspješno završili – otkriva Kadrić.

Previous Nurkić odličnom igrom odveo svoj tim u doigravanje i borbu za NBA prsten (Video)
Next Supružnici Emina i Adem kroz školu jahanja uče mlade da vole konje (Video)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Na Danu mediteranskog voća predstavljen novi brend ‘Hercegovačka trešnja’

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić otvorio je u četvrtak prvi “Dan mediteranskog voća”, koji se održava u okviru projekta “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”.

Ekonomija/Biznis

Bosanska firma preuzela 50% vlasništva firme u Njemačkoj

GEOBIRO d.o.o. preuzeo je 50% vlasništva njemačke firme BIMm services GmbH sa sjedištem u Sontheimu. BIMm services GmbH je kompanija koja se bavi laserskim skeniranjem i Scan to BIM modeliranjem.

MADE IN BOSNIA-387

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

“Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips,