Zenički prevrtač, ponos svih golubara

Zenički prevrtač, ponos svih golubara

Na 8. državnoj izložbi sitnih životinja i 14. državnoj ornitološkoj izložbi biće predstavljen i hercegovački prevrtač, rasa koja bi mogla biti uskoro priznata

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica od 11. do 13. novembra u sajamskim halama na Kamberovića polju u Zenici biće održana 8. državna izložba sitnih životinja i 14. državna ornitološka izložba. U sklopu njih će biti 14. specijalka zeničkog prevrtača, ponosa svih golubara ovoga kraja.

Biće predstavljene zasebno i ostale autohtone domaće vrste golubova u našoj zemlji, počev od sarajevskog prevrtača, travničkog kratkokljunog goluba, bihaćkog prevrtača, janjarskog, bijeljinskog i dubičkog prevrtača koje je priznao Evropski savez sitnih životinja, pa do hercegovačkog prevrtača koji bi u dogledno vrijeme mogao biti priznat. Tom poslu su posvećeni golubari iz Ljubuškog.

– Po 31. put naše Udruženje organizuje izložbu sitnih životinja u Zenici. Za nas je posebno važna 14. specijalna izložba goluba zenički prevrtač. Prikazaćemo stotinjak primjeraka ovog goluba u devet boja, kazao je Muhamed Hajdarević, predsjednik Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica.

 Zenički prevrtač / USŽ Zenica - Zenički prevrtač, ponos svih golubara
 

Na izložbi će se posebno i prostorno i kataloški izdvojiti pomenuti hercegovački prevrtač pošto se radi o rasi koja bi uskoro mogla biti priznata.

Hajdarević je objasnio da je golub zenički prevrtač lijep, da njegov izgled privlači pažnju mnogih uzgajivača, da se uzgaja širom Bosne i Hercegovine i da će biti izloženi primjerci iz jata uzgajivača iz različitih gradova.

– Golub je zahtjevan u smislu ako želite da imate neku visoku kategoriju. Inače, golub je dobar za reprodukciju. Može se u većem broju namnožiti. Ima ga u puno boja. To je sportski golub koji leti i prevrće. U Zenici imamo između 50 i 70 uzgajivača zeničkih prevrtača. Posebna vrijednost je da je golub u velikoj ekspanziji. Ima ga u cijeloj BiH, a otišli su primjerci i u inostranstvo. Širi se ta mreža uzgajivača. Za to je zaslužan i Almir Muco, koji ima svoju web stranicu www.zenickiprevrtac.ba. On je u stalnom kontaktu sa svim uzgajivačima ovog goluba, promoviše sve to, istakao je Hajdarević.

Na izložbi se očekuje oko 200 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa više od 2.000 eksponata, golubova, kunića, peradi i ptica. U planu je da se unutar izložbenog prostora napravi mali zoološki vrt gdje će biti nekoliko domaćih životinja, da se omogući djeci da imaju interakciju sa životinjama.

Hajdarević je iskazao zahvalnost RMK sistemu, odnosno organizatorima sajma ZEPS koji su im ustupili hale za izložbu i v.d. gradonačelniku Zenice Selveru Kelešturi, koji je imao sluha i oslobodio ih plaćanja ležarine. Takođe i budući gradonačelnik Fuad Kasumović podržao je ideju o pravljenju u budućnosti manjeg zoovrta u Zenici.

Izvor: Oslobođenje

Previous Povratak dijaspore na bosanska brda
Next Bošnjački DNK u masovnim grobnicama i srpski DNK na bombama i zoljama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Klinički centar Tuzla novim metodama u vrhu svjetske medicine

  Univerzitetski klinički centar Tuzla bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je uveo transplantacije jetre po kojima je bio vodeći centar u zemlji. Liječnici UKC Tuzla nedavno su,

Ekonomija/Biznis

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini povećana za 3,8 posto

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – oktobar 2016. godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Ekonomija/Biznis

„INTRAL BH“ počeo proizvodnju profesionalnih baletanki za američko tržište

INTRAL BH, kompanija etablirana na evropskom tržištu  godinama je sarađivala sa Fabrikom obuće “Aida” Tuzla. Prilikom stečajnog postupka u Aidi investirali su u proizvodnju, a prošle godine Intral je kupio