Zenički prevrtač, ponos svih golubara

Zenički prevrtač, ponos svih golubara

Na 8. državnoj izložbi sitnih životinja i 14. državnoj ornitološkoj izložbi biće predstavljen i hercegovački prevrtač, rasa koja bi mogla biti uskoro priznata

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica od 11. do 13. novembra u sajamskim halama na Kamberovića polju u Zenici biće održana 8. državna izložba sitnih životinja i 14. državna ornitološka izložba. U sklopu njih će biti 14. specijalka zeničkog prevrtača, ponosa svih golubara ovoga kraja.

Biće predstavljene zasebno i ostale autohtone domaće vrste golubova u našoj zemlji, počev od sarajevskog prevrtača, travničkog kratkokljunog goluba, bihaćkog prevrtača, janjarskog, bijeljinskog i dubičkog prevrtača koje je priznao Evropski savez sitnih životinja, pa do hercegovačkog prevrtača koji bi u dogledno vrijeme mogao biti priznat. Tom poslu su posvećeni golubari iz Ljubuškog.

– Po 31. put naše Udruženje organizuje izložbu sitnih životinja u Zenici. Za nas je posebno važna 14. specijalna izložba goluba zenički prevrtač. Prikazaćemo stotinjak primjeraka ovog goluba u devet boja, kazao je Muhamed Hajdarević, predsjednik Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica.

 Zenički prevrtač / USŽ Zenica - Zenički prevrtač, ponos svih golubara
 

Na izložbi će se posebno i prostorno i kataloški izdvojiti pomenuti hercegovački prevrtač pošto se radi o rasi koja bi uskoro mogla biti priznata.

Hajdarević je objasnio da je golub zenički prevrtač lijep, da njegov izgled privlači pažnju mnogih uzgajivača, da se uzgaja širom Bosne i Hercegovine i da će biti izloženi primjerci iz jata uzgajivača iz različitih gradova.

– Golub je zahtjevan u smislu ako želite da imate neku visoku kategoriju. Inače, golub je dobar za reprodukciju. Može se u većem broju namnožiti. Ima ga u puno boja. To je sportski golub koji leti i prevrće. U Zenici imamo između 50 i 70 uzgajivača zeničkih prevrtača. Posebna vrijednost je da je golub u velikoj ekspanziji. Ima ga u cijeloj BiH, a otišli su primjerci i u inostranstvo. Širi se ta mreža uzgajivača. Za to je zaslužan i Almir Muco, koji ima svoju web stranicu www.zenickiprevrtac.ba. On je u stalnom kontaktu sa svim uzgajivačima ovog goluba, promoviše sve to, istakao je Hajdarević.

Na izložbi se očekuje oko 200 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa više od 2.000 eksponata, golubova, kunića, peradi i ptica. U planu je da se unutar izložbenog prostora napravi mali zoološki vrt gdje će biti nekoliko domaćih životinja, da se omogući djeci da imaju interakciju sa životinjama.

Hajdarević je iskazao zahvalnost RMK sistemu, odnosno organizatorima sajma ZEPS koji su im ustupili hale za izložbu i v.d. gradonačelniku Zenice Selveru Kelešturi, koji je imao sluha i oslobodio ih plaćanja ležarine. Takođe i budući gradonačelnik Fuad Kasumović podržao je ideju o pravljenju u budućnosti manjeg zoovrta u Zenici.

Izvor: Oslobođenje

Previous Povratak dijaspore na bosanska brda
Next Bošnjački DNK u masovnim grobnicama i srpski DNK na bombama i zoljama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodi od plastike gračaničkog Plastoflexa našli put do evropskih kupaca

  Porodična firma Plastoflex iz Gračanice osnovana je 2013. godine i bavi se brizganjem dijelova od plastike koji se koriste u različitim industrijama. U samo nekoliko godina poslovanja razvili su

MADE IN BOSNIA-387

Madraci Hit Designa bi se ove godine mogli naći i na američkom tržištu

I pored svih objektivnih okolnosti koje su uticale na sveukupno tržište, prošla godina za firmu Hit Design bila je veoma uspješna te su ostvarili rast od 77 posto, što je

Ekonomija/Biznis

Bruto domaći proizvod – rast od oko šest posto!

Realni rast BDP u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 5,9%. Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u drugom kvartalu 2022. godine od