Zgrada Barok u Tuzli – Izgrađena u čast Franca Ferdinanda

Zgrada Barok u Tuzli – Izgrađena u čast Franca Ferdinanda

U vrijeme kada je rivalstvo između dvije velike dinastičke imperije, Rusije i Austro-ugarske, doživjelo kulminaciju, koja je neizdrživo vodila u rat, austrougarski prijestolonasljednik Franc Ferdinard posjetio je Bosnu i Hercegovinu. Najava službene posjete monarha gradu Tuzla dovela je do toga da su tadašnja tuzlanska vlast i trgovci nabrzinu, prema austrijskom projektu, izgradili lijepu zgradu.

Fasada zgrade u kojoj je trebao boraviti budući car bila je ukrašena gipsanom ornamentikom, dobavljenom iz centra Monarhije, te je zahtijevala određeni stil – barok. A građani objekat prozvaše, jednostavno – Barok.

Objekat u etažnom vlasništvu, prvi takve vrste u gradu i široj regiji, izgrađen je kao zanatsko-trgovački centar i predstavljao je preteču današnjih tržnih centara.

Kako se nalazio na najprometnijem mjestu tuzlanske čaršije, sa brojnim trgovačkim zanatskim i uslužnim radnjama, Barok je bio na korist potrošača i korisnika usluga, a vlasnicima, viđenijim i imućnijim tuzlanskim poslovnim ljudima, isplativa investicija.

Kao što postoje različiti i neprovjereni podaci o tačnom terminu puštanja u rad ovog monumentalnog objekta, tako niko ne zna o razlozima izostanka planirane posjete našem gradu austrougarskog suverena.

U predviđenoj funkciji Barok je bio skoro 80 godina, kada je zbog neadekvatnog građevinskog održavanja postepeno zanemaren i potpuno napušten. Nakon dugotrajne dileme opštinske uprave o njegovoj daljoj sudbini, 1983. godine je konačno donesena i realizovana odluka o njegovom rušenju koju su mnogi građani Tuzle propratili velikim negodovanjem i kritikama.

Međutim, 25 godina nakon njegovog rušenja, na radost mnogih, uglavnom starijih Tuzlaka, općinska uprava je donijela odluku o izgradnji objekta koji bi trebao biti vjerna kopija stare ljepotice.

Barok, 2009. god. – nakon obnove

Danas zgrada Baroka ponosno stoji na svom starom mjestu, gdje ponovo počinje ispisivanje historije Tuzle i njenih građana.

 

(tip.ba/mb)

Previous Aleksandra Nina Knežević, uspješna grafička dizajnerica: Nagrađena kreatorica Bosančice za djecu
Next Pobjednički poeni Teletovića najbolji potez prethodne NBA noći (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Emin Mahmutović održava porodičnu tradiciju vožnje fijakera na Ilidži (VIDEO)

Vožnja fijakerom kroz Veliku aleju na Ilidži, oivičenu drvoredom kestena i platana, pruža poseban ugođaj svakome ko odluči posjetiti Vrelo Bosne, sarajevsko izletište podno Igmana.

HISTORIJA

OD BEDEMA DO SREBRNIKA

  Općina Srebrenica ima izuzetno bogato kulturno-historijsko naslijeđe, nastalo, prije svega, u burnim historijskim događajima. O ovome svjedoče ostaci materijalne kulture kroz sve periode ljuske prošlosti na prostoru današnje općine

BAŠTINA

Nacionalni spomenici: Konak Suljagića u Špionici Donjoj

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2012. godine, proglasila je „Graditeljsku cjelinu – Konak Suljagića sa pratećim objektima u Donjoj Špionici, općina Srebrenik“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čini