Živinički „Kavgico“ oživljava bivšu fabriku „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo)

Živinički „Kavgico“ oživljava bivšu fabriku „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo)

Objekat bivše fabrike za proizvodnju kreveta „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo) uskoro bi mogao dobiti nove vlasnike koji planiraju otvaranje svoje fabrike sa istim proizvodnim programom i zapošljavanje oko stotinu radnika.

Ovo je rečeno na sastanku koji je ovih dana održan u kabinetu načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića sa vlasnikom firme „Kavgico“ Živinice Arslanom Kavgićem, zainteresovanim za kupovinu bivšeg Napka.

„U našoj tvornici u Živinicama proizvodimo garniture za sjedenje a prema ugovoru sa našim partnerima iz Njemačke u narednoj godini počećemo proizvodnju boxspring kreveta. Znači, mi ćemo otvoriti potpuno novu fabriku a namjera nam je da ona bude upravo u opštini Petrovo, u objektu bivšeg “Napka”, iz više razloga. Prije svega objekat zadovoljava sve potrebe za otvaranje pogona, velika je prednost blizina Živinicama a posebno je važna činjenica da na ovom prostoru imamo ljude sa višegodišnjim iskustvom“, rekao je Arslan Kavgić, naglasivši da je sastanak sa načelnikom opštine i njegovim saradnicima imao za cilj da se rukovodstvu opštine predstave planovi i namjere za ulaganje na ovom prostoru.


Načelnik Petković je izrazio nadu da će planovi biti ostvareni i da će objekat bivšeg “Napka” čim prije dobiti nove vlasnike koji će pokrenuti proizvodnju.
„Na sastanku je istaknuto da je, pored dogovora sa bankom koja prodaje objekat, veoma bitno i obezbjeđenje radne snage. Nadam se da će biti dovoljan broj zainteresovanih radnika neophodnih za pokretanje proizvodnog procesa, a obzirom na uslove koji će im biti ponuđeni, prije svega mislim na visinu ličnog dohotka, vjerujem da tu neće biti problema“, istakao je Petković.

A kada su u pitanju uslovi g-din Kavgić je istakao da će početna plata sa toplim obrokom za radnike u šivaoni biti 950,00 KM a za tapetare i zaposlene u mašinskom odjeljenju oko 1.250,00 KM.


„Podrazumijeva se da će svi radnici biti osigurani, da će se porezi i doprinosi plaćati na kompletan iznos ličnih primanja. Biće obezbijeđeni i troškovi prevoza, korištenje godišnjih odmora i sve drugo što je zakon propisao kada su u pitanju prava radnika“, istakao je Kavgić.


Sastanku su se pridružili i voditelji proizvodnih sektora “Napka”, kojima su iste pozicije ponuđene i u budućoj firmi. S njima je dogovoreno da ostvare kontakt sa bišim Napkovim radnicima u toku ove sedmice, kako bi menadžment firme „Kavgico“ sa svima njima održao sastanak narednog ponedjeljka.

„Naš plan je da kupovinu objekta okončamo do nove godine, u januaru i februaru da izvršimo sanaciju objekta i instaliranje mašina i opreme a početkom marta da radnici uđu u pogon. Planirali smo mjesec dana testne proizvodnje a da april bude mjesec u kom ćemo početi rad u punom kapacitetu. Drago mi je da imamo i podršku rukovodstva opštine i nadam se da će vrijeme koje je pred nama biti uspješno za sve nas“, poručio je Arslan Kavgić.

Firma Kavgico d.o.o., porodična firma iz Živinica od 2015.godine počinje proizvodnju namještaja od kada i grade prepoznatljiv brend na tržištu zapadne Evrope.

Kada su počeli sa proizvodnjom namještaja upošljavali su 35 radnika, danas broje preko 100 radnika (podatak je od 5. mjeseca 2021. kada je otvoren u prodajni salon ove firme u Živinicama).

Previous Ministrica vanjskih poslova u diplomatskoj ofanzivi u Washingtonu
Next U Dejtonu imovina nije predata entitetima (Zemljišna karta RBiH iz 1992. godine)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pobjednici SBF Start-up Challenge: Madi bračni par pokreće proizvodnju četkica za zube

Mladi bračni par – Samra Bešlija-Ašćerić, doktorica stomatologije i njen suprug Tarik Ašćerić, doktor dentalne medicine pobjednici su treće emisije Treće sezone Sarajevo Business Forum Start-up Challenge. Njihova ideja da prvi u Bosni

MADE IN BOSNIA-387

Prva bosanska kamp prikolica na svjetskom sajmu u Düsseldorfu

Izuzetno zadovoljstvo bilo je prvi izvjestiti o brodogradilištu u Vitezu, velikoj ljubavi i stručnosti njegovog vlasnika, Denisa Kraljevića, te prvoj jahti sagrađenoj u našoj zemlji, piše travnicki.info. Kompanija Derubis ne

Ekonomija/Biznis

Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

  Proizvodi domaćih kompanija u prehrambenom sektoru sve su uspješniji u utakmici sa stranom konkurencijom.  Iako u mnogim segmentima još uvijek dominiraju regionalni ili globalni igrači, domaće kompanije osvajaju sve