Životni projekt umjetnice Sanite Lisice: Pijeskom na platnu ispisuje Kur’an

Umjetnica Sanita Lisica uz pomoć pijeska stvara originalna i jedinstvena umjetnička djela koja su očarala arapski svijet. Do sada je na svojim slikama “oživjela” živote Palestinaca u Gazi, ispričala priču o kraljici od Sabe ili osnivanju Saudijske Arabije, a trenutno radi na životnom projektu – na platnima ispisuje cijeli Kur’an pijeskom.

Uposlenica Ambasade BiH u Kataru sredinom decembra predstavila je svoje radove, ali i svoju domovinu, na izložbi u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Katara u Dohi.

“Bila mi je zaista velika čast da svojom izložbom učestvujem u ovom značajnom danu zemlje u kojoj trenutno živim i radim, te predstavljam svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu. Na izložbi su predstavljena moja 22 djela slikana pjeskom iz Katara i drugih zemalja Arapskog zaliva. Na slikama su simbolično predstavljeni specifični elementi kulturno-historijskog nasljeđa Katara i drugih zaljevskih zemalja”, kaže Lisica u razgovoru za Klix.ba.

Ova umjetnica i diplomatkinja do sada je više puta izlagala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u BiH. Njene izložbe uvijek izazivaju veliku pažnju posjetitelja, jer slikanje pijeskom je još uvijek dosta nepoznata tehnika.

Ljubav prema ovoj umjetnosti kod Sanite se rodila još tokom studija Orijentalistike u Sarajevu.

“Naime, stara arapska poezija ili Muallaqe (sedam najljepših pjesama koje su birane na takmičenjima u predislamskoj Arabiji, izvezene zlatnim harfovima i kačene na zidove Kabe) su u meni probudile ljubav za pustinjom. Predislamski pjesnici Imru-l-Kajs, Antara bin Šeddad, Tarafa i drugi su izuzetnim jezičkim stilom opisivali pustinju, sve njene ljepote ali i surovost života u toj sredini, opisivali su sve ono što ih je okruživalo i potiskivalo, sve ono što su voljeli ali i one koji su njih voljeli – borbe, kamile, konje, staništa logora…Sve se to nekako usadilo u meni pa sam zavoljela pustinju i pijesak i vjetar koji se igra sa zrncima pijeska i nosi ih sa jedne pješčane dine na drugu i to preko ljepote arapskog jezika kojim je opisivana ta pustinja i sve u njoj. Zavoljela sam pustinju prije nego sam je vidjela”, priča Lisica.

Nakon prvih posjeta arapskim zemljama počela je skupljati pijesak i po povratku kući slikala ono što joj je ostalo u sjećanju – jutro u Tripoliju, ruševine u Gazi, mezarje u Dženinu u Palestini, drvo limuna u dvorištu srušene kuće u Rafahu , nomadsko stanište usred pješčanog prostranstva, žeđ pustinje za vodom.

“Inspiracija mi je u početku bila ta stara arapska poezija, a sada je svaka slika priča koju priča pijesak odakle potiče. Slika Grad tajni slikana pijeskom iz Jemena priča priču o kraljici Belkisi koja je vladala nekada davno Jemenom, slika Al Dir’iyya priča priču o početku osnivanja Kraljevine Saudijske Arabije, slika Dašak historije priča o jednom starom gradu na sjeveru Katara koga je vrijeme pokrilo pijeskom, a koji je imao jedan veoma aktivan trgovački i pomorski značaj, slika Borba priča o životu Palestinaca i njihovoj stalnoj borbi za opstanak, u središtu slike se nalazi kamen jedne srušene kuće iz Gaze. Na slikama ima dosta motiva iz Kur’ana – poziv na jutarnju molitvu, Berzah, Mjesec, povratak”, kaže Lisica, te otkriva da trenutno pijeskom na platnu ispisuje cijeli Kur’an.

Slikanje pijeskom je veoma zahtjevna tehnika pa je ova umjetnica uložila puno truda da pronađe adekvatnu tehniku kojom ću zadržati pijesak na platnu, a da pritom on zadrži svoju originalnu boju.

“Samo na jednoj slici nekada znam raditi po nekoliko mjeseci zbog slojevitosti koju želim da ostvarim i zadržim na slici. Zapravo, egipatski umjetnik i profesor Akademije u Luksoru, Mohamed Orabi, prilikom posjete Sarajevu, kada je prvi put vidio moje slike ohrabrio me da izlažem radove i nastavim raditi zbog jedinstvenog stila i unikatne tehnike. U Abu Dhabiju sam učestvovala na takmičenju koje je organizovala Institucija Abu Dhabija za umjetnost i muziku i osvojila drugo mjesto, što je meni ustvari bilo i priznanje za moj rad. Zbog interesa medija u UAE, vrlo često sam bila gost na ondašnjim televizijama, ali i redakcijama novina i magazina”, priča ova umjetnica.

Lisica je u Abu Dhabiju imala nekoliko izložbi, a prva je bila 2010. godine u veleljepnoj “zlatnoj palači” Emirates Palace na dan godišnjice smrti Sheikha Zayeda, osnivača i ujedinitelja sedam emirata .

“U Emiratima sam na poziv opštine Zapadna regija izlagala tokom prestižnog Festivala kamila koji se inače održava u pustinji, u luksuznom šatoru opštine zbog specifičnosti tehnike i usklađenosti sa ambijentom pustinje. Nevjerovatan je prizor kako se preko noći pustinja preobrati u naselje od nekoliko hiljada stanovnika, budući da na festivalu učestvuju sve Zemlje zaliva. Izlagala sam u Dubaiju, u tradicionalnom i kulturnom distriktu Al Bastakiya. U BiH sam izlagala u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjoj Luci…

Lisica je otpravnica poslova Ambasade BiH u Kataru, a posao diplomatkinje i umjetnice, kaže, ide jedan s drugim, jer je i jedno i drugo predstavljanje, prenošenje poruke.

“Lijep je to spoj. Sinteza diplomatije i umjetnosti, kako reče ministar kulture Katara na otvaranju moje izložbe prije par dana”, kaže na kraju ova diplomirana orijentalistkinja, turkologinja i arabista, te magistar arapskog jezika i bivša novinarka BHT-a.

(klix.ba)

Previous Okrećemo se domaćem: Drastičan porast proizvodnje i kupovine bh. poljoprivrednih proizvoda
Next Uslovi za skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini sve bolji

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Povodom Dana državnosti: Crteži bosanskih gradova iz ’30-ih godina prošlog vijeka

  Izložba Historijskog arhiva Sarajevo “Crteži gradova Bosne i Hercegovine”, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena je danas u Muzeju Sarajeva – Despića kuća, prenosi AA. Predstavljene su reprodukcije

KULTURA I UMJETNOST

Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

Ugledni britanski časopis The Guardian uvrstio je film “Smrt u Sarajevu” bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića među deset ostvarenja koja morate pogledati na 66. Berlinaleu. Na festivalu, koji slovi za jedan

KULTURA I UMJETNOST

Najpopularnija svjetska pjevačica u novom spotu uljepšana nakitom bosanskih dizajnerica

Beyonce je u naslovnoj pjesmi za film “Kralj lavova” nosila nakit Werkstatt, koji potpisuju dvije kreativne bosanskohercegovačke dizajnerice Ajla Šarić i Lejla Nuhić. Američka pop pjevačica Beyonce predstavila je zvanični