Zlatna medalja za bh. učenike: Izumom oduševili Indonežane (FOTO)

Zlatna medalja za bh. učenike: Izumom oduševili Indonežane (FOTO)

Uz pomoć profesora Armina Trešnje, nakon nekoliko mjeseci istraživanja, pristupili su izradi i za jedan mjesec uspjeli napraviti savršen dron koji im je na ovom prestižnom takmičenju donio pobjedu.

Srednjoškolci Rijad Babović i Mehmed Tarik Mušić na takmičenju naučnih projekata u Indoneziji prošle sedmice osvojili su zlatnu medalju.

Od zanimljivih projekata iz cijelog svijeta, sudijama iz Indonezije za oko je najviše zapao upravo izum sedamnaestogodišnjih Sarajlija. Naime, Rijad i Mehmed Tarik, učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog Sarajevo koledža, došli su na ideju da naprave dron koji će biti mnogo bolji i napredniji od ostalih.

Uz pomoć profesora Armina Trešnje, nakon nekoliko mjeseci istraživanja, pristupili su izradi i za mjesec dana uspjeli napraviti savršen dron koji im je na ovom prestižnom takmičenju donio pobjedu.

Jaka konkurencija

– Zlatna medalja nam mnogo znači, posebno zbog toga što je konkurencija bila zaista jaka. Na ovom takmičenju su predstavljeni najbolji radovi iz mnogih država širom svijeta, od Njemačke, Francuske, SAD-a do zemalja Azije. Iako smo bili svjesni da imamo dobar izum, ovakvo priznanje nismo očekivali – kaže za Faktor.ba Rijad Babović.

Ovo za njega nije prvo bitno priznanje. Za dosadašnje radove je također osvojio vrijedne nagrade.

– Od sedmog razreda osnovne škole počeo sam se interesovati za izume, robote, a od srednje škole počeo sam raditi sa letjelicama i dronovima. Do sada sam od bitnijih projekata imao „Mine Rover vozilo“, koje bi imalo mnogo koristi pri uklanjanju mina u BiH. Također sam osvojio zlato u Gruziji, gdje sam predstavio zanimljiv rad pod nazivom „Pametna učionica“. Ova učionica ima mnogo prednosti u odnosu na klasične, olakšava nastavu a i mnogo je modernija.  Putem mobitela bi se mogle mijenjati boje zidova, spuštati tabla, prilagođavati klupe i slično – govori Rijad, dodajući da kući čuva već oko desetak vrijednih priznanja i medalja.

Ipak od svih izuma najdraži mu je dron koji ima mnogo više prednosti i koristi od klasičnih. Do sada su dronovi imali problema sa stabilnošću, izdržljivosti, a često su i padali. Dron ovih mladića je riješio sve te nedostatke.

– Naš dron ima izvrnute propelere, kraci su mu nagnuti pod uglom od 3-4 stepena što poboljšava potisak. Samim tim dron je mnogo brži, duže mu je vrijeme leta, a stvara manju buku, što ga čini mnogo pogodnijim za urbana područja. Može ponijeti veći teret, ima bolju stabilnost, a karakteriše ga i nemogućnost otkidanja elise – navodi naš sagovornik.

Profesionalni podvizi

Iako se u Bosni i Hercegovini dronovi u velikoj mjeri ne koriste, Rijad ističe da je u svijetu njegova korist uveliko prepoznata i da se koristi kako u privatne svrhe i zabavu tako i za velike profesionalne podvige.

–  Nadam se da će se i u našoj zemlji prepoznati važnost i sve prednosti upotrebe dronova. On se može koristiti umjesto helikoptera za snimanje filmova i nekih predjela iz zraka, transporta hitnih medicinskih potrepština, gašenje požara, nadgledanje državnih granica… Tako bi se u vanrednim situacijama kada padne veliki snijeg, putem drona mogli prenijeti lijekovi i osnovne potrepštine stanovnicima u neprohodnim područjima – ističe mladi inovator.

Zbog toga se nada da će neka od domaćih kompanija ubrzo prepoznati značaj ovog izuma i biti spremna uložiti, finansirati ili proizvoditi ovakve dronove.

Do tada će učenici iz Sarajeva pokušati predstaviti ovaj rad na još nekim takmičenjima, te raditi na novim izumima koji bi mogli biti od velike koristi.

(Faktor.ba)

Previous Kadirić: Voće, pčele i ljekovito bilje su velika šansa za mnoge nezaposlene u Bosni i Hercegovini
Next Prelijepi prizori na Uni: Džamija na riječnom ostrvu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kahva Emina dobitnik „Zlatne plakete za kvalitet proizvoda“ 2019

  Kafa Emina, proizvođača AC Food, dobitnik je nagrade „Zlatna plaketa za kvalitet proizvoda“ 2019 Međunarodnog sajma turizma i privrede PANNOS nedavno održanog u Tuzli. Nagrada je dodijeljena nakon provedenih

MADE IN BOSNIA-387

AC Food nastavlja sa rekordima u izvozu: Tops, Maza i Petit otvorili nova tržišta

 Bosanskohercegovačka prehrambena industrija AC Food i ove godine će zabilježiti rekordne rezultate izvoza sa porastom od 26% u odnosu na prošlu 2018. godinu. Usporedbe radi, i prošla 2018. godina bila

Ekonomija/Biznis

Krompir u Janji na 350 dunuma, prinosi veći od očekivanih (Video)

Već tri godine traje projekat sadnje krompira u Janji, najvećem povratničkom naselju u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja je zasnovana na 350 dunuma, od kojih je 40 zemlja Medžlisa Islamske zajednice