Zlato će preporoditi Vareš

Zlato će preporoditi Vareš

 

U Varešu vjeruju da će zlato, srebro i bazni metali preporoditi ovaj kraj i da će ovom mjestu vratiti nekadašnju titulu najvećeg rudnika na Balkanu, naročito nakon novih podataka firme Adriatic Metals o impozantnim količinama plemenitih metala koji se nalaze ispod površine tla kod Vareša.

U ovaj projekat vjeruje i Zdravko Marošević, prvi čovjek Općine Vareš koji je za Akta.ba kazao kako kroz otvaranje rudnika vide šansu bilo da se radi o preradi, prevozu ili ugostiteljstvu.

“Ovo je projekat  FBiH, mega projekat  i najveće gradilište istražnih radnji u Evropi. Sama riječ da u jednoj godini potrošite osam miliona KM na istražne radnje govori sve”, pojašnjava Marošević.

Smatra kako će 2019. godina u rudniku nakon istraživanja biti ključna oko donošenja odluke vezane za rudarenje.

Osim rudarstva ovaj kraj se ponosi i na svoje vode, “Kraljevsku” i “Varešku”. Za dvije punionice vode izdate su upotrebne dozvole i ostala dokumentacija.

Počelo je djelimiočno crpljenje vode. Koncesiju na “Kraljevsku vodu” sa izvorišta Bobovac pripala je Maju Mariloviću iz Sarajeva, dok je za Varešku vodu ugovorom regulisano crpljenje sa jednog od izvora kojim upravlja JKP Vareš.

U oblasti metalne industrije, najavljeno je i pokretanje proizvodnje u Livnici, gdje bi trebalo biti zaposleno 60 novih radnika. Ništa novo se nije desilo po pitanju ovog projekta, tako da je još na čekanju, kaže načelnik.

Kada je u pitanju razvoj turizma ovog kraja u Varešu je krenula izgradnja adrenalinskog parka. Radi se o kuvajtskoj investiciji. Projekat je vrijedan nekoliko miliona, a vlasnik iz Kuvajta je kupio 200 dunuma zemljišta u cilju realizacije ovog projekta.

“Ovdje se trenutno radi na infrastrukturalnim projektima, odnosno poljoprivredno zemljište se pretvara u građevinsko”, pojašnjava načelnik.

Od privrednih investicija Marošević navodi investiciju slovenačkog partnera koji je pokrenuo proizvodnju zupčastih sklopova u tvornici rezervnih dijelova TRD za potrebe hidroelektrana gdje radi 40 radnika. Pokrenut je i mali pogon hidrauličnih cijevi koji izvozi u zemlje EU.

Ovih dana u Varešu bi trebao biti otvoren i jedan smještajni ugostiteljski objekat.

Previous Nurkić igra odlično u NBA, a na utakmicama ima podršku i svojih sunarodnjaka
Next Hoše komerc obilježava 40 godina poslovanja - kompanija zapošljava 223 radnika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Maline evropske kvalitete “Herbos nature”

Više od 20 godina Nebojša Radović iz Bratunca bavi se uzgojem malina, a danas mu u malinjaku pomoć pružaju supruga i troje djece. Za ovu porodicu maline imaju posebno značenje

MADE IN BOSNIA-387

Novi proizvodni pogon travničkog Poljorada

Preduzeće Poljorad u postupku je dobijanja okolišne dozvole za novi objekat za proizvodnju mlijeka, sireva i mliječnih namaza pored postojećih proizvodnih pogona u Turbetu, izvještava Indikator.ba. Općina Travnik stavila je

Ekonomija/Biznis

Njemački privrednici zainteresovani za obnovljive izvore energije i inovacije

11. Sarajevo Business Forum predstavljen u Njemačkoj. 11. Sarajevo Business Forum na temu “Nearshoring – perspektiva za region” će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu, a sve je