Zlato, srebra i bronze za Bosnu i Hercegovinu na Informatrixu

Zlato, srebra i bronze za Bosnu i Hercegovinu na Informatrixu

Takmičenje Infomatrix na kojem je učešće uzelo 45 zemalja, 336 projekata i 790 učesnika koji su tom prilikom predstavili svoje projekte i ideje iz oblasti programiranja, kompjuterskih umjetnosti, hardware-a, kratkog filma i robotike održano je protekle sedmice u Bukureštu.

Na ovogodišnjem takmičenju, učenik Unsko-sanskog koledža, Din Ferizović je osvojio zlatnu medalju u kategoriji “Programiranje”, sa projektom “Collabstudy”, a čiji je cilj razviti učenje putem online servisa.

Za Bosnu i Hercegovinu četiri srebrne medalje su osvojili: Adin Halilović, Haris Begić, učenici Međunarodne srednje škole u Zenici, Mirza Nikšić, Irfan Smajević, Uma Hamzić, učenici Međunarodne srednje škole u Sarajevu, Mehmet Emin Oge, učenik Međunarodne srednje škole u Tuzli.

“Izuzetna mi je čast bila biti mentor učenicima na takmičenju koje ohrabruje kreativnost te dozvoljava učenicima da na interesantan način prikažu svoje projekte. Zasigurno je bilo nezaboravno iskustvo takmičiti se, družiti i upoznati kulturu mladih, talentovanih ljudi iz 45 zemalja svijeta”, ističe mentorica Aida Granulo.

Predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su i četiri bronzanih medalje: Tajra Karabašić, učenica Međunarodne srednje škole u Zenici, te Jasmin Delihodžić, Meliha Omerkić, Dženeta Kudumović, Lejla Pandžić, Esma Ibrahimović, učenici Međunarodne škole u Tuzli.

Ovo je bila odlična prilika bosanskohercegovačkim učenicima da predstave svoje projekte pred stručnim žirijem i vršnjacima iz cijelog svijeta, te da razmijene mišljenja i time dođu do novih ideja sa kojima će moći nastaviti razrađivati svoje projekte u narednom periodu.

 

Izvor: Agencije

Previous Zaslužio poštovanje Nijemaca: Navijači Schalkea se dirljivom porukom oprostili od bosanskog fudbalera
Next Obilježen Dan odbrane Tuzle (Video)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otvorena savremena fono-laboratorija na Filozofskom fakultetu Sarajevo (VIDEO)

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je svečano otvorena savremena fono-laboratorija namijenjena izvođenju nastave iz lingvistike, uključujući i arapski jezik i književnost. Projekt opremanja kabineta fono-laboratorijom na toj

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Sistem prečišćavanja zraka” – inovacija sarajevskih srednjoškolaca na na Teknofestu u Istanbulu

Učenici škola “Maarif” iz Sarajeva jedini su učesnici sa Balkana na Teknofest u Istanbulu, jednom od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu Na međunarodnom aerodromu “Ataturk“ u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Admir Greljo, mladi bosanski naučnik koji je doktorirao na temu ‘Božje čestice’

DESETA GODIŠNJICA OTKRIĆA HIGGSOVOG BOZONA & KARIJERNA PRIČA – ADMIR GRELJO (Tekst: Asocijacija za napredak nauke i tehnologije) Danas obilježavamo desetu godišnjicu otkrića Higgsovog bozona – misteriozne subatomske čestica koja