Značajno povećan izvoz oružja iz Bosne u Ameriku

Značajno povećan izvoz oružja iz Bosne u Ameriku

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države bilježi veliki skok na početku ove godine.

Može se zaključiti da je krenula realizacija nekih od ugovora koji su ranije dogovoreni, izvještava BiznisInfo.

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 24,3 miliona KM, što je veliki skok u odnosu na prošlu godinu.

SAD su se našle na prvom mjestu izvoznih tržišta za ovu vrstu robe iz Bosne i Hercegovine. Daleko iza po iznosu nalazi se Egipat koji je na drugom mjestu, sa izvozom vrijednim nešto manje od 10 miliona KM.

Ono što je važno naglastiti jeste da Saudijska Arbija, koja je bila među glavnim tržištima za bh. oružje i municiju, ove godine nije ni među prvih 10.

Poređenja radi, za cijelu prošlu godinu izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 20 miliona KM, što znači da je u 2021. taj iznos premašen za samo četiri mjeseca.

Inače, u proteklom periodu bilo je više informacija o tome da su bosanskohercegovačke kompanije dogovorile isporuke za partnere u SAD.

U januaru prošle godine nekoliko kompanija iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije “Shot Show 2020” u Las Vegasu.

Federalni minister Nermin Džindić tada je rekao da su Pretis i Igman dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

– Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije kompanije i ovo je itekako dobar posao – rekao je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesovanje izazvali upravo Igman, Pretis i Ginex.

Dodajmo da je ukupan izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca ove godine bio 65,5 miliona KM.

Previous Velež u Evropi nakon 33 godine!
Next Obilježavanje Dana bijelih traka: Poseban fokus na 102 ubijene djece

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bh. firma stolarima nudi do 2.000 KM neto plate

Kompanija MS&Wood traži nove radnike, i to majstore / stolare kojima nudi neto plate do čak 2.000 KM, piše BiznisInfo. Firma MS&Wood iz Fojnice je regionalni lider u proizvodnji inovativnog

Ekonomija/Biznis

Prekogranični šoping: Slavonci jedva dočekali otvaranje granice s Bosnom

Slavonci već godinama ostavljaju velike iznose u trgovinama u Bosni i Hercegovini, piše glas-slavonije.hr. Od proteklog vikenda, nakon gotovo dva i po mjeseca koliko je zbog pandemije koronavirusa granica bila

Ekonomija/Biznis

Cijene goriva padaju u Federaciji Bosne i Hercegovine

 Federalno ministarstvo trgovine zaprimilo je u posljednjih sedam dana, odnosno od 12. do 18. aprila, 496 obavještenja za smanjenje cijene benzina i dizela, potvrđeno je Feni iz tog ministarstva. Kako