Značajno povećan izvoz oružja iz Bosne u Ameriku

Značajno povećan izvoz oružja iz Bosne u Ameriku

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države bilježi veliki skok na početku ove godine.

Može se zaključiti da je krenula realizacija nekih od ugovora koji su ranije dogovoreni, izvještava BiznisInfo.

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 24,3 miliona KM, što je veliki skok u odnosu na prošlu godinu.

SAD su se našle na prvom mjestu izvoznih tržišta za ovu vrstu robe iz Bosne i Hercegovine. Daleko iza po iznosu nalazi se Egipat koji je na drugom mjestu, sa izvozom vrijednim nešto manje od 10 miliona KM.

Ono što je važno naglastiti jeste da Saudijska Arbija, koja je bila među glavnim tržištima za bh. oružje i municiju, ove godine nije ni među prvih 10.

Poređenja radi, za cijelu prošlu godinu izvoz oružja i municije iz BiH u SAD iznosio je 20 miliona KM, što znači da je u 2021. taj iznos premašen za samo četiri mjeseca.

Inače, u proteklom periodu bilo je više informacija o tome da su bosanskohercegovačke kompanije dogovorile isporuke za partnere u SAD.

U januaru prošle godine nekoliko kompanija iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije “Shot Show 2020” u Las Vegasu.

Federalni minister Nermin Džindić tada je rekao da su Pretis i Igman dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

– Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije kompanije i ovo je itekako dobar posao – rekao je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesovanje izazvali upravo Igman, Pretis i Ginex.

Dodajmo da je ukupan izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca ove godine bio 65,5 miliona KM.

Previous Velež u Evropi nakon 33 godine!
Next Obilježavanje Dana bijelih traka: Poseban fokus na 102 ubijene djece

You might also like

Ekonomija/Biznis

SDA poziva Parlament da omogući Vladi FBiH podizanje najniže plaće na 700 KM

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da hitno usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Uz smanjenje ukupnih doprinosa sa

NAŠI LJUDI

Transportno carstvo braće Sinanović u St. Louisu

U ovaj grad su stigli kao ratne izbjeglice, a danas posjeduju 120 kamiona koje voze ljudi iz 30 različitih država, prenosi Moja BiH pisanje thestl.com. Ogroman poster poluprikolice na zidu

Ekonomija/Biznis

Hoću kući: Globalni biznis i komunikacije (Video)

Nakon što je u Njemačkoj izgradio karijeru svjetskog biznismena, osnovavši kompaniju Kleenoil na bazi vlastitog patenta Milorad Krstić je odlučio dio svog uspjeha prenijeti u rodnu Bijeljinu i podignuti posrnulog