Zvizdić o plinovodu: Pravobranilaštvo BiH mora odmah reagovati

Zvizdić o plinovodu: Pravobranilaštvo BiH mora odmah reagovati

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na svom Twittu podsjetio na tri važna propisa na osnovu kojih odmah mora reagovati Pravobranilaštvo BiH, u vezi sa “skandaloznim” postavljanjem plinovodne cijevi ispod korita rijeke Save kao međudržavne granice, a bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, i na bazi tzv. Sporazuma između Republike Hrvatske i bh. entiteta RS. 

Zvizdić podsjeća na Bečku konvenciju o pravu međunarodnih ugovora – samo su države subjekti međunarodnog prava, a to bi kako ističe trebala da zna R Hrvatska kao članica EU.

Podsjetio je na Ustav Bosne i Hercegovine po kojem je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, a Parlamentarna skupština BiH odlučuje o saglasnosti za ratifikaciju ugovora.

– Nije ispoštovana niti jedna od ove dvije ustavom obavezujuće procedure, i ovo je morala znati R Hrvatska, kao članica EU – smatra Zvizdić.

Podsjetio je i na teći važan propis, Zakon o graničnoj kontroli po kojem je Granična linija  isključivo u nadležnost Granične policije BiH.

– Dakle, rijeka Sava predstavlja međunarodno priznatu granicu između Bosne i Hercegovine i  Republike Hrvatske, i svako zadiranje u granični pojas, bez saglasnosti države, predstavlja najgrublju povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zbog toga tražim da se navedeni Sporazum proglasi ništavim, uključujući i sve posljedice koje proizilaze iz istog – objavio je na svom Twittu zamjenik  predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Previous Sastanak u Vladi FBiH: Istaknut partnerski odnos Novalićeve vlade i predstavnika penzionera
Next Kako je privrednik iz Visokog ušutio kolegu iz Tešnja koji se hvalio vakcinisanjem u komšiluku

You might also like

NAŠI DANI

U Srbiji se više ne priča o negiranju već veličanju ratnih zločina

Žrtve, javnost i drugi zainteresovani akteri s pravom očekuju jasne znakove da se postizanje pravde u vezi s ratnim zločinima u Srbiji kreće u pravom smjeru. Ali umjesto toga uglavnom

NAŠI DANI

Sarajevo: Počinje obnova Pozorišnog trga „Susan Sontag“

U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i gradonačelnika Abdulaha Skake, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u ponedjeljak 22. maja 2017. godine potpisao je ugovor sa direktorom ”Unigradnje” d.

NAŠI DANI

Vegafruit počeo izvoz na tržište Sjedinjenih Američkih Država

Bosanskohercegovačka kompanija za preradu voća i povrća Swity d.o.o. nastavlja sa uspjesima na inozemnim tržištima. Danas su iz Visokog isporučena prva dva kontejnera na tržite Sjedinjenih Američkih Država od ukupno