Zvizdić poručio Plenkoviću: ‘Poštuj da bi bio poštovan’

Zvizdić poručio Plenkoviću: ‘Poštuj da bi bio poštovan’

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da se prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

“Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Evropske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine”, smatra Zvizdić.

Prema priopćenju iz Zvizdićevog kabineta, “premijer Hrvatske pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u Bosni i Hercegovini”.

“Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda. Štaviše, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija – skoro 30 posto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti”, naglasio je Zvizdić.

‘Poštuj da bi bio poštovan’

Osim toga, dodaje, “s ovakvom ustavno-političkim sistemom Bosne i Hercegovine, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu sa savremenim evropskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditovani predstavnici stranih država i evropskih i međunarodnih institucija”.

“Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u Bosni i Hercegovini i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH učestvovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana. Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani”, poručuje Zvidzić.

Prema njegovim riječima, “ne može se govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni”.

“Slične jednoznačne i pristrasne stavove je Hrvatska iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke sa tog sastanka. To druge članice EU nisu prihvatile čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u Bosni i Hercegovini. Zbog svega navedenog, pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: ‘Poštuj da bi bio poštovan'” – zaključuje Zvizdić.

Izvor: Agencije

 

Previous GRAD ZMAJA OD BOSNE: Gradačac iz zraka (VIDEO)
Next Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

You might also like

NAŠI DANI

Napokon podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika “Vojske  RS” zbog sumnje da su prije 22 godine u Štrpcima oteli i ubili

NAŠI DANI

Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

  Radovi na izgradnji vještačkog jezera na olimpijskoj planini Bjelašnici – rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II su završeni i danas je počelo punjenje jezera. – Vrijednost investicije je 1,2 miliona

NAŠI DANI

Proruska uniformisana grupa kod Brčkog pod okriljem humanitarne organizacije

Grupa muškaraca iz Lončara u blizini Brčkog, uniformno obučenih u crne duskerice s natpisom “Rusija”, duže od godinu dana se predstavlja kao humanitarna organizacija spremna pomoći svima. Ali kriminalna prošlost