Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH.

Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, Mirko Pejanović, bivši član ratnog Predsjedništva Republike BiH, te Hilmo Neimarlija i Mustafa Spahić, saradnici predsjednika Alije Izetbegovića, govorili su o društveno-historijskim pitanjima iz vremena Izetbegovićevog uključivanja u javne tokove, ličnim susretima i razgovorima.

“Ova se knjiga morala pojaviti. Alija je bio i državnik, mislilac, političar i bio je vjernik u pravom smislu riječi. Bio je mudar čovjek. Nikada od njega niste mogli čuti da je bilo gdje istupio naprečac, uvijek je dobro promislio o svakoj stvari o kojoj se izjašnjavao”, kazao je pored ostalog Mesić, prisjećajući se poznanstva i saradnje koju je imao sa Izetbegovićem.

Knjiga govori o svjetonazorskim pogledima, političkim stavovima i djelovanju demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva R BiH Alije izetbegovića, kazao je Neimarlija, te da od početka do kraja knjige autori se čvrsto drže izbora izvornih iskaza Alije Izetbegovića u okvirima primarnog političkog konteksta.

Dodao je da dokumentarna zasnovanost i interpretativnost dokumenata u užim bh. i širim regionalnim političkim konstelacijama, bitna je vrijednost i prva preporuka teksta, te da je tekst direktan, ekonomičan i vjerodostojan u predstavljanju ideja i postupaka Alije Izetbegovića i zahvaljujući tome, autori su predstavili djela i postupke, odluke Alije Izetbegovića kao epohalno značajne.

“Različita su mjerila značajnosti pojedinaca i ljudske veličine, ali Alija je bio značajna ličnost jer je kao osoba bio dovoljno misaon, konzistentan i ljudski dosljedan, postojan i radan, da preuzme baštinu, naslijeđe svoga vremena i svijeta”, kazao je Neimarlija.

Političar je onaj koji samo misli na sljedeće izbore, kazao je Spahić, a državnik je onaj koji misli na sljedeće generacije, a da bi čovjek tipa Alije Izetbegovića bio državnik, on mora imati, um, duh, talenat, viziju, znanje i ideje, mora imati u sebi sustav vrijednosti, mudrost i mora uvažavati i priznavati univerzalne ljude.

Podsjetio je da su Armija RBiH i svi njeni patrioti, građani, koji su branili BiH pobijedili zahvaljujući političkim, moralno-etičkim, medijski-objektivnim principima, a na četvrtom, vojnom, nisu se izgubili, a na čelu takve države bio je vrhovni komandant Alija Izetbegović.

Pejanović smatra da će knjiga dobro doći stručnoj i naučnoj javnosti za osvjetljavanje, za BiH prelomnih godina, a to su godine kada počinje pluralizacija bh.društva, 1989/1990. uvođenje višepartijskog sistema, demokratije u Parlamentu BiH, sudbinska odluka o državno-pravnom statusu BiH kao nezavisne i suverene države – referendum, godine rata i odbrane, te postdejtonske BiH.

Organizator promocije a i izdavač knjige je JU “Muzej Alija Izetbegović”.

(Agencije)

Previous Dan nezavisnosti u Kaknju: Vatromet i “Šetnja za Bosnu” sa bosanskim kraljem i kraljicom, te čas historije
Next Dan nezavisnosti čestitao glumac Josh Duhamel, fudbalski klubovi Roma, Schalke, Chelsea...

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

‘BOŠNJAČKA KNJIŽEVNOST U 100 KNJIGA’

  Riječ je o ediciji zasnovanoj 1995. godine kao nastojanju da se predstave najreprezentativnija djela bošnjačke književnosti, od usmene, preko starije pa sve do savremene produkcije u književnom životu Bošnjaka.

KULTURA I UMJETNOST

Kaligraf Munib Obradović: Mostarac koji je ukrasio sat iznad harema Kabe u Mekki

Kaligrafija je jedan od najplemenitijih načina komuniciranja s budućim generacijama muslimana. Ako je estetski dojam dovoljno dobar, onda će on njegovog recepijenta dovesti i do značenja, bez obzira na to

KULTURA I UMJETNOST

Dževad Karahasan dobitnik nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti

Dobitnik nagrade „25. novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti je književnik akademik Dževad Karahasan, objavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). U