BBC: Stari most među sedam nepoznatih arhitektonskih čuda

Bosnia, Stari Most, bridge

Bosnia’s Stari Most

 

Na stranici britanske medijske kuće BBC Stari most u Mostaru, Bosna i Hercegovina, svrstan je među sedam veoma malo poznatih čuda ovoga svijeta.

Među svjetskim čudima u koja se ubrajaju zgrada parlamenta u Bukureštu, veliki Indijski zid, džamija Šaha Lotfollaha u Iranu, simetrične stepenice u Indiji, džamija Djenne na Maliiju, nalazi se i Stari most u Mostaru.

Bucharest Palace, Quora, Husna Haq

The Palace of the Parliament in Bucharest, Romania

Ako u svakoj zemlji neka akrhitektonska građevina ima svoju priču, bosnanskohercegovački Stari most ima svoju povratničku slavu.

Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekta Mimar Hajrudin, piše BBC.

-Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedestih godina je porušen u bombardovanju tokom agresije na BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina. Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. godine. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava takmičenje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće ali i hrabrost, piše BBC.

Chand Baori, India, Quora

The symmetrical steps of India’s Chand Baori stepwell

Iran, Sheikh Lotfollah Mosque, Quora

Iran's stunning Sheikh Lotfollah Mosque

The Great Wall of India, Kumbhalgarh Fort, Quora

The Great Wall of India

Derawar Fort, Pakistan, Quora

Derawar Fort in Bahawalpur, Pakistan

Mali, Great Mosque of Djenne, Quora

Mali’s Great Mosque of Djenne

(BBC/NAP/mb)

Previous Tragom pisane baštine BiH - Rukopisi Crkve bosanske
Next Vlašić okupan suncem, veliki broj gostiju iz BiH i regiona

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina i zvanično zatražila od Evropskog parlamenta stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta,

NAŠI DANI

Reis Kavazović Bošnjacima: Ako treba, raspolovite koru kruha, ali školujte vašu djecu

  Tokom nedavne posjete Muftiluku zeničkom – Medžlis Islamske zajednice Teslić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović uputio je važne poruke, od kojih neke treba posebno naglasiti.

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Na Mijatovića kosi danas je obilježena 24. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja