Pobjednička pjesma Evrovizije: Više od pjesme, tužna priča o krimskim Tatarima (Video)

Pobjednička pjesma Evrovizije: Više od pjesme, tužna priča o krimskim Tatarima (Video)

Pjesma “1944” govori o deportaciji Tatara sa Krima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a po naređenju sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Prema Jamalinim riječima, pjesma je inspirisana iskustvom njene bake/nene koja je bila među 250.000 Tatara koji su bili primorani da napuste svoje domove.

Tragedija koju je vlada Ukrajine nedavno proglasila genocidom dogodila se početkom 20. vijeka.

Muslimani Tatari na Krimu su živjeli vijekovima, sve do trenutka kada je Rusija izvršila aneksiju Krima po prvi put 1873. godine. Stvari su se pogoršale kada je nacistička Njemačka ušla na poluotok 1941. godine preuzevši kontrolu nad njim već narede godine. Dvije godine kasnije Sovjeti su preuzeli Krim. Staljin ih je prognao. Skoro polovina je umrla u egzilu od bolesti i gladi, piše Time.

Tragični događaji iz 1944. godine postali su posebno zanimljivi nakon 2014. godine nakon što je Rusija ponovo izvršila aneksiju krimskog poluotoka.

Ruski diplomati su se trudili svim silama da Ukrajinka bude diskvalifikovana sa takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, budući da Eurosong ne dozvoljava pjesme sa političkim porukama.

Jamala je u azgovoru za “The Guardian” potrvrdila da su sjećanja na 1944. oživjela ruskom aneksijom Krima u martu 2014. “Naravno da je pjesma i o 2014. Protekle su dvije godine donijele toliko tuge u moj život. Zamislite, kreativna ste osoba, pjevačica, ali ne možete ići kući dvije godine. Vidite svog bolesnog 90-godišnjeg dedu preko Skypea i ne možete ga posjetiti. Što bi trebala raditi? Samo pjevati sretne pjesme i zaboraviti na to? Naravno da ne mogu to napraviti”, rekla je Jamala, prenose bh. mediji.

Međutim, nikakvi pokušaji sabotaže nisu urodili plodom. Ukrajinka rođena u Kirgistanu (od oca krimskog Tatara i majke Armenke) je maestralnom izvedbom pjesme koja govori o tužnom stradanju jednog naroda sinoć pokorila Evropu.

(mb)

Previous Brusa-bezistan riznica u kojoj se čuvaju prahistorijski artefakti (FOTO)
Next EURO 2016: Bez zmajeva, ali Bosanaca dovoljno za kompletan tim

You might also like

NASLIJEĐE

Započela prezentacija projekta „Stećci Tuzlanskog kantona“

Nakon terenskog istraživanja, dokumentovanja i stručno-tehničke obrade i pripreme, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona provodi završnu fazu realizacije projekta „Stećci Tuzlanskog kantona“, koja podrazumjeva

NAŠI DANI

U Sarajevu otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, koji je pokrenut uz podršku Međunarodnog tribunala za ratne zločine (MKSJ) u Hagu, otvoren je u Sarajevu. U okviru Muzeja nalaze se arhiv

KULTURA I UMJETNOST

Izložba „Velika alegorija o Srebrenici“ umjetnika Mersada Berbera otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

  U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je simbolično povdom obilježavanja mjeseca sjećanja na genocid u Srebrenici otvorena izložba umjetnika Mersada Berbera „Velika alegorija o Srebrenici“. Postavka je izazvala