Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Gost emisije “Uvijek aktuelno” na radiju BIR bio je jedan od najpopularnijih generala Armije RBIH.Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Iako rođen u Beogradu, sebe smatra Bosancem, i to uvijek s ponosom ističe.

Svoj život posvetio je borbi za dobro Bosne i njenih naroda.  Nekada se borio s puškom u ruci, danas to čini pružajući podršku hiljadama učenika i studenata. Na čelu je udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

Razgovor je započet uz ratnu anegdotu:

“Obilazeći borce poslije Pofalićke bitke, a  to je bila velika pobjeda Armije RBIH nad agresorom, obilazeći rovove, naišao je jedan borac pored mene. I tako ide i kaže : Gospodine pukovniče, ovdje srpska noga nikad nije stala”. A ja ga pitam šta sam onda ja, a on kaže, nije mislio na mene.”

Neki predstavnici RS odbijali su razgovarati sa njim jer su ga smatrali izdajicom srpskog naroda.

“U ratu u pregovorima, bio sam u sastavu delegacije ARBiH, Mladić je tad rekao da neće da razgovara s muslimanskom delegacijom u kojoj je izdajica srpskog naroda. I tako sat vremena, ništa se ne dešava, a onda dolazi neki strani predstavnik i kaže: Rekao je Gvero Milan da će nastaviti pregovore ako Divjak potpiše da je prešao na Islam. Ja sam onda rekao, hoću, ako Gvero siđe s drveta i uspravi se. Naravno, taj dan ništa nije bilo od pregovora.”

Na pitanje kako je danas biti Srbin u Sarajevu, Divjak odgovara:

“Obraćajte mi se kao Bosancu i Hercegovcu, ja se ne osjećam kao Srbin, i to nije ništa ružno.”

No, kada je u pitanju genocid u Srebrenici, general Divjak smatra da ne treba biti tolerantan:

“Ja ne bih sarađivao s onima koji ne priznaju genocid u Srebrenici, ne bih s onom državom koja nije priznala genocid. S naše bosanskohercegovačke strane ne treba biti tolerantan, treba ići do kraja dok se ne razluči ko je za šta kriv. Naravno, treba priznati i vlastite zločine“.

Mladima je na kraju poručio: “Vjerujte u sebe i u porodicu,  jaka,  snažna porodica, moralno jaka,  ne mora biti materijalno jaka, sigurno vam može pomoći da lakše prođete kroz život.”

 
(BIR.ba/mb)
Previous Protesno pismo ministru odbrane Kanade : Vojne mete pod imenom “Bosnian Male” su strašna uvreda i poniženje za bosansku zajednicu !
Next Mirko Šarović: Draga mi je i Hrvatska i Srbija, ali moj novčanik je u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Na Čvrsnici počela padati kiša što će pomoći u gašenju požara

Iza podne je na Čvrsnici, u općini Jablanica, na lokacijama gdje se nalaze požari, počela da pada kiša s jakim gradom i grmljavinom što će uveliko olakšati gašenje požara – kazala

NAŠI DANI

‘Mlada Vojvodina’ skinula i spalila transparent koji veliča presuđenog zločinca

  Organizacija Mlada Vojvodina danas je skinula a potom i spalila transparent “Radovan Karadžić heroj”, koji su jutros nepoznati počinioci okačili na jedan nadvožnjak u Novom Sadu. Mlada Vojvodina je

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila dodatna 2 miliona maraka za Aerodrom Bihać

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 191. sjednici u Sarajevu izmijenila Odluku o usvajanju  programa utroška sredstava za unaprjeđenje avio saobraćaja u Federaciji BiH utvrđenog Budžetom FBiH za